Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PL 100 - powrót do przeszłości!

Ricambi

Rekomendowane odpowiedzi

Odkopałem wczoraj mój pierwszy i jedyny gramofon Pionieer PL 100. Występują dwa problemy, urwany pasek napędowy, który można bez problemu kupić za 10-15 zł za zamiennik lub ponad 100zł za oryginał! Chyba nie ma sensu wydawać ponad 100 zł za kawałek gumy? Macie jakieś propozycje? Kolejny problem to wkładka/igła, w oryginale siedziała tam wkładka Pionieer PC 220, niestety oryginalna igła uległa destrukcji! Obecnie jest zamontowana wkładka Ortofon OM 10, niestety igła jest wygięta i w bliżej nieznanym stanie.

Mam pytanie o nową wkładkę / igłę. Czy warto zostawić oryginalną wkładkę Pionier PC220 i dokupić zamiennik igły? To samo dotyczy Ortofona OM10, zamienniki igieł to wydatek 45-100zł, nowa wkładka to koszt 170zł. Zastanawiam się nad nad wyminą igieł do obecnych wkładek lub zakupem nowej wkładki, która będzie zdecydowanie lepsza, jakiej? Budżet to 300zł, z możliwością racjonalnego naciągnięcia. W tym limicie widzę Ortofon 2M RED, Audo Technica At311EP, czy te wkładki będą zdecydowanie lepsze? Oczywiście jestem otwarty na Wasze propozycje w rozsądnych ramach kosztów.

Od wkładki oczekuję dynamicznego otwartego dźwięku z dobrym wypełnieniem i rozdzielczością, jednak zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam długotrwałą przyjemność słuchania, nad zbytnią rozdzielczością i analitycznością/suchością. Moja płytoteka to głównie polskie tłocznia z przed 30 lat, jednak staram się obecnie ją uzupełniać o dobrze zrealizowane płyty. Repertuar to Rock, Jazz, muzyka elektroniczna.

PS. Będę też zobowiązany za przedstawienie aktualnej propozycji budżetowej i dobrej myjki do płyt.

Na początek kup tani pasek i zamiennik igły do wkladki Pionieera :)

Ta igła powinna pasować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek kup tani pasek i zamiennik igły do wkladki Pionieera :)

Pasek OK, nie mas sensu przepłać 10x za kawałek gumy. Co do igły, to się zastanawiam czy warto wydawać 50zł na niewiadomej jakości zamiennik, dodatkowo weź pod uwagę, że oryginalna wkładka ma 40 lat i nie wiadomo czy jest sprawna?

To Audio technica At 95 , możesz kupić za sto parę złotówek igłę z wkładką i masz nojkę sztukę lub samą igłę :) . Mnie bardziej pasuje granie At niż Orto , ale co kto lubi .

To Audio technica At 95 , możesz kupić za sto parę złotówek igłę z wkładką i masz nojkę sztukę lub samą igłę :) . Mnie bardziej pasuje granie At niż Orto , ale co kto lubi .

Kupię na razie tani zamiennik igły do zainstalowanego Ortofona OM10, żeby móc posłuchać nowych nabytków z biedronki. Docelowo chciałbym kupić coś lepszego ~ 600zł. Co powiece o Nagaoka MP110 lub Goldring 2100?

Może Ortofon 2M Blue? Osobiście jestem zadowolony ale inna sprawa - nie znam kompletnie Twojego gramofonu ani jego możliwości.

Ps. Widzę właśnie, że już padła propozycja tej wkładki.

Spróbuj Nagaokę MP110, bardzo przyzwoita wkłakda w rozsądnych pieniadzach. Niebieski Ortofon też będzie OK

Kupię na razie tani zamiennik igły do zainstalowanego Ortofona OM10, żeby móc posłuchać nowych nabytków z biedronki. Docelowo chciałbym kupić coś lepszego ~ 600zł. Co powiece o Nagaoka MP110 lub Goldring 2100?

Ortofony wyższe tez sa spoko, słucham na OM30 (trzeba było z Ebaya sciagac) - dobre liniowe, szczegółowe brzmienie. O Goldringu słyszałm, ze są nieproporcjonalnie drogie w odniesieniu do innych firm i klasy grania

A wzmacniacz (pre) jakie posiadasz ?

Om 10 i igla zamiennik może być słabo z naszymi tłoczeniami .

Obecny pre, to drutowisko na bazie Unitry WS 432 i pętli magnetofonowej, dalej jest Atoll IN100SE i modyfikowane kolumny Dali Evidence 470. Tweeter zmieniony na tytanową kupułkę Audax i zupełnie nowe zwrotnice. Zestaw Atoll + Dali gra bardzo swobodnie i przestrzennie, wzmacniacz nie ma żadnego problemu z wysterowaniem kolumn i wszystko jest na swoim miejscu i w odpowiednim czasie. Standardowo gram na plikach wysokiej rozdzielczości przez DAC Audio-GD lub z odtwarzacza CD Cambridge Audio 640C. Systemy alternatywne są oparte o wzmacniacze lampowe na Amplifonie WT-30-II i/lub własnej konstrukcji wzmacniaczu SE na lampach 300B.

Wybór pre czeka mnie w najbliższej przyszłości i na 99% będzie to konstrukcja na lampach i będzie to przedwzmacniacz bardzo dobrej jakości. Docelowo obecny gramofon jest do wymiany, jednak to kwestia kilku miesięcy.

Obecny pre, to drutowisko na bazie Unitry WS 432 i pętli magnetofonowej, dalej jest Atoll IN100SE i modyfikowane kolumny Dali Evidence 470. Tweeter zmieniony na tytanową kupułkę Audax i zupełnie nowe zwrotnice. Zestaw Atoll + Dali gra bardzo swobodnie i przestrzennie, wzmacniacz nie ma żadnego problemu z wysterowaniem kolumn i wszystko jest na swoim miejscu i w odpowiednim czasie. Standardowo gram na plikach wysokiej rozdzielczości przez DAC Audio-GD lub z odtwarzacza CD Cambridge Audio 640C. Systemy alternatywne są oparte o wzmacniacze lampowe na Amplifonie WT-30-II i/lub własnej konstrukcji wzmacniaczu SE na lampach 300B.

Wybór pre czeka mnie w najbliższej przyszłości i na 99% będzie to konstrukcja na lampach i będzie to przedwzmacniacz bardzo dobrej jakości. Docelowo obecny gramofon jest do wymiany, jednak to kwestia kilku miesięcy.

To jak masz czas oraz alternatywę na zmianę gramofonu w pózniejszym terminie ... To tylko brać coś taniego na początek . Ogólnie masz fajny sprzęt - gratuluję wyboru :)

Mam jeszcze jedną prośbę. Sprawdziłem dzisiaj dane w instrukcji i podany overhang wynosi 15mm. Wkładka była wysunięta za bardzo do przodu o około 3mm. Próba cofnięcia do prawidłowej pozycji okazała się niemożliwa ze względu na na metalową płytkę pomiędzy wkładką i headshell`em. Wyjąłem blaszkę, ustawiłem prawidłowo overhang i powstają pytania. Zmieniła sie masa wkładki oraz jej kąt w stosunku do płyty, jaki ma to wpływ na prawidłową pracę gramofonu i odtwarzanie muzyki? Niestety nie pamiętam czy ta płytka była zamontowana z fabryczną wkładką, czy stanowiła wyposażenie wkładki Ortofon OM10, która była założona jako ostatnia.

Widać wyraźnie wartość 0,8, która zgadza się z grubością płytki, przybliżona waga to 2 gramy. Prawdopodobnie to oryginalna płytka z Pionieer`a, która dokładnie ustalała wysokość oryginalnej wkładki.

plytka.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.