Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze kolumn podstawkowych do Onkyo TX-8211

plusgsm1212

Kolumny podstawkowe o ciepłym i głębokim dzwięku pod ONKYO TX-8211  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Które kolumny wg Was wybrać pod onkyo TX-8211

• Dali Zensor 3
      0
    • Wharfedale Diamond 11.2
      0
    • Monitor Audio Bronze 2
      1
    • Wharfedale Diamond 10.2
      0
    • Wharfedale Diamond 225
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o wyrażenie swoich opinii, sugestii i pomoc przy dobraniu kolumn podstawkowych do amplitunera Onkyo TX-8211.

- salon zamknięty o pow 25m2

- będą stały na szafce RTV, odległość od ściany ok 20cm

- preferowana muzyka: Rock, Dance, Disco, muzyka filmowa (Gladiator, Transformers itp), Lindsey Stirling- dominacja basu i skrzypce na pierwszym planie

Bardzo lubimy z żona ciepłe i głębokie brzmienie kolumn, żadne altusy i yamahy nie wchodzą w gre. Niestety nie mam możliwości profesjonalnego odsłuchu kolumn, ponieważ będę starał się kupić kolumny używane. Gdy szukaliśmy amplitunera mieliśmy możliwość odsłuchu Pioneera, Technicsa, Yamahy i Onkyo na kolumnach podłogowych yamahy. Zdecydowanie wybraliśmy ampa Onkyo ze względu na ciepłą barwę dzwięku. Niestety nasze kolumny AIWA SX-Z95 już się wysłużyły i przy okazji zmiany mebli postanowiliśmy kupić nowe kolumny. Zdecydowanie kolumny będą służyły podczas oglądanie filmów z Blue Raya i TV na co dzień. Pomyśleliśmy że fajnie jeśli w przyszłości można było by rozbudować ten system do kolumn 5.1 ponieważ budujemy dom i salon będzie miał ok 31m2 ale to już dalszy temat. Kiedyś przypadkiem podsłuchałem w akcji kolumny Dali Zensor 3 i przypadły mi do gustu. Przeczytałem wszystkie możliwe wątki o monitorach i wstępnie myślimy o:

- Dali zensor 3

- Wharfedale Diamond 11.2 lub 225 lub 10.2 lecz nie wiem czym te modele się różnią

- Monitor Audio Bronze 2

Na korzyść Wharfedale przemawia fakt iż bass reflex znajduje się od spodu kolumny więc mogą stać blisko ściany.

Proszę o pomoc i wyrażenie swoich opinii. Postaram się w załączniku dodać zdjęcie poglądowe miejsca stania kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno wyraźnym ograniczeniem jest aktualne ustawienie kolumn. Przydałaby się szersza scena, więcej przestrzeni wokół kolumn. Ale jeśli nie ma innej opcji, musisz poszukać konstrukcji, które poradzą sobie najlepiej.

Brzmieniowo najlepszą opcją będzie Dali Zensor 3 (https://www.q21.pl/dali-zensor-3.html), natomiast z mojej strony na pewno zwróciłbym także uwagę na bardzo dobre monitory Indiana Line Tesi 261 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-261.html) oraz niedroga, polska ale bardzo dobra konstrukcja Pylon Audio Pearl Monitor (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuje za opinie, naturalnie zainteresuje się propozycjami. Co do ustawienia kolumn niestety nie mamy innej możliwości, ponieważ meble wybieraliśmy mając na uwadze że salon jest podzielony z sypialnią dla dzieci. Czy kolumny Indiana i Pylona można w przyszłości rozbudować do systemu 5.1?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.