Skocz do zawartości
IGNORED

Stawianie odtwarzacza CD na wzmacniaczu

Marcinzp

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Czy stawiać odtwarzacz CD na wzmacniaczu, jeżeli nie ma miejsca na postawienie jednego "klocka" obok drugiego? Uważam, że nie jest to najlepszy pomysł. W takiej sytuacji wzmacniacz ma ograniczoną wentylację, natomiast odtwarzacz jest podgrzewany od spodu. Zdarza się jednak, że producenci skazują użytkowników na taką konfigurację budując odtwarzacze o mniejszej głębokości od wzmacniacza.

To zależy od konkretnego wzmacniacza. Rzeczywiście jeśli wzmacniacz podczas pracy wydziela duże ilości ciepła, postawienie na nim odtwarzacza nie jest dobrą opcją. Będzie to powodowało dodatkowe zwiększenie temperatury wzmacniacza co może wiązać się z jego wyłączeniem oraz zmniejszeniem żywotności, natomiast dla odtwarzacza taka „ciepła podłoga” także może wpływać destrukcyjnie dla żywotności.

Wszystko zależy od konkretnych urządzeń, ale na pewno najbaezpieczniej jest postawić segmenty obok siebie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Raczej postawiłbym wzmacniacz na odtwarzaczu CD. W ten sposób dociśniesz odtwarzacz i zniwelujesz jego drgania, a wzmacniacz nie będzie miała zasłonięte otwory wentylacyjne. No chyba że masz wzmacniacz który waży 30 kg.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Jak ja bym na cd postawił swoją końcówkę z pre to nic by z niego nie zostało, łącznie 37kg:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Jak ja bym na cd postawił swoją końcówkę z pre to nic by z niego nie zostało, łącznie 37kg:)

Nieładnie tak się przechwalać swoją końcówką ;P

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Nieładnie tak się przechwalać swoją końcówką ;P

ja się nie przechwalam:) tylko jako ciekawostka. sprzęt ma prawie 20 lat, ale jak gra w stereo to bajka.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

ten odtwarzacz na głębokość jest mniejszy niż wzmacniacz, więc odpada postawienie wzmacniacza na nim. Ale przez to że jest krótszy to nie zasłania całej powierzchni otworów wentylacyjnych na wzmacniaczu kiedy stanie na nim, do tego ma dość wysokie stopki. Jeżeli nie masz zabudowanej szafki z trzech stron do której ma być to wstawione, a więc zapewnisz przepływ powietrza, to postawienie odtwarzacza na wzmacniaczu nie powinno być szkodliwe dla wzmacniacza.

Poza problemami z nadmiernie grzejącymi się wzmacniaczami można się "dorobić" odciśnięcia śladów po stópkach odtwarzacza CD. Ja kiedyś postawiłem, co prawda nie odtwarzacz CD na wzmacniaczu ale tuner radiowy na odtwarzaczu CD Denona i pozostały ślady po stópkach. Był to sprzęt w kolorze srebrnym, być może w innej kolorystyce byłoby to mniej widoczne. Jednak jak się ma bardzo rozbudowany system audio i mało miejsca to czasem trudno nie postawić jednego elementu na drugim.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Sonetto III

Raczej postawiłbym wzmacniacz na odtwarzaczu CD. W ten sposób dociśniesz odtwarzacz i zniwelujesz jego drgania, a wzmacniacz nie będzie miała zasłonięte otwory wentylacyjne. No chyba że masz wzmacniacz który waży 30 kg.

+

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Czy aby nie przesadzacie? Gdyby od postawienia CD na wzmacniaczu miało się cokolwiek złego stać, to producent zabroniłby tego w instrukcji, i "nóżki" wzmacniacza tak ulokował, żeby można go było postawić na CD. Odnoszę wrażenie, że chcecie zrobić lepiej niż dobrze a do żadnych korzyści to nie prowadzi, tak jak zmniejszanie drgań CD, które jest totalnie pozbawione sensu.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Oczywiście że chcemy lepiej niż dobrze. Niektórzy nawet kable głośnikowe ustawiają na podstawkach. Ale my tu główkujemy i doradzamy koledzy jak ma ustawić sprzęt przy ograniczonej ilości miejsca. I chyba nic złego się nie stanie jak postawił by wzmacniacz na cd. Ale przy tym sprzęcie co ma, to jednak wskazane jest postawienie cd na wzmacniaczu.

Czy aby nie przesadzacie? Gdyby od postawienia CD na wzmacniaczu miało się cokolwiek złego stać, to producent zabroniłby tego w instrukcji, i "nóżki" wzmacniacza tak ulokował, żeby można go było postawić na CD. Odnoszę wrażenie, że chcecie zrobić lepiej niż dobrze a do żadnych korzyści to nie prowadzi, tak jak zmniejszanie drgań CD, które jest totalnie pozbawione sensu.

Ale w każdej instrukcji jest taka informacja ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona 4. Pkt 2

Ukryta Zawartość

Ale w każdej instrukcji jest taka informacja ->

Ukryta Zawartość

Strona 4. Pkt 2

Czyli wychodzi na to, że przy kupnie systemu wzmacniacz i np. odtwarzacz CD i braku miejsca na stawianie "klocków" jeden obok drugiego, producent wymusza na użytkowniku postępowanie niezgodne z instrukcją obsługi.

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

producent wymusza na użytkowniku postępowanie niezgodne z instrukcją obsługi.

Producent nic nie wymusza. Jak już ktoś kupuje sprzęt audio to musi się liczyć z tym że na półce z książkami ani w kredensie za szybą nie może go stawiać. To że zmniejsza to żywotność to nie bajka.

Producent nic nie wymusza. Jak już ktoś kupuje sprzęt audio to musi się liczyć z tym że na półce z książkami ani w kredensie za szybą nie może go stawiać. To że zmniejsza to żywotność to nie bajka.

Nie mówiłem o stawianiu sprzętu na półce z książkami, czy w kredensie za szybą. Poza tym w takich przypadkach, jeżeli ktoś musiałby postawić jeden "klocek" na drugim, też byłby skazany na postawienie odtwarzacza na wzmacniaczu. Pozostanę przy swoim zdaniu.

Do wszystkiego należy podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Ja nie widzę tu problemu. Postaw, sprawdź i ewentualnie przestaw. W moim zestawie odtwarzacz obecnie stoi na końcówce mocy. I co? I nic.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Gdybym ja musiał postawić swój cd na własnym wzmacniaczu, nie byłoby problemu, bo moja Yamaha podczas 2-3 godzinnego grania z "domową" głośnością jest niewiele cieplejsza od otoczenia.

Swego czasu jak kupiłem swojego MF zmieniłem stolik (wykonany na zamówienie u znajomego) poprzedni za mała głębokość miał

musiałem płytę sklejkę podkładać żeby jakoś sie mieścił (głębsza od polki )

lecz wyglądało to mocno nieestetycznie....

zona nawet mało kręciła nosem na mój pomysł o nowym stoliku pod audio ;)i takim sposobem wzmak stoi osobno a cedek wraz z blu rayem sie tłoczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.