Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe z BR z przodu lub linia do 3000zł

KrzKra

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Jako nowy członek forum chciałbym wszystkich powitać i od razu przejść do sedna. Szukam niedużych kolumn podłogowych do pokoju 19m2. Wymagania to bass reflex z przodu(i tylko z przodu) lub kolumny z linią transmisyjną. Sprzęt będzie grał w wspomnianych 19m2, dlatego nie mogą być wrażliwe na blisko otaczające je przedmioty. Zasilał je będzie zestaw Marantz PM6006 + CD6006. Cenię sobie naturalne brzmienie, nie wyróżniające żadnego pasma z lekkim charakterem "koncertowości" o ile można to tak nazwać. Oprócz neutralności powinny dawać nieco emocji. A powód to muzyka jakiej słucham: rock, blues, czasami metal, trochę elektroniki jak Jean Michel Jarre. Przez sąsiadów otaczających mnie z każdej strony kolumny muszą dobrze grać cicho czyli wydaje mi się, że powinny mieć ponadprzeciętną dynamikę. Budżet jaki mam na ten cel to 3000zł. Miło by było "usłyszeć" kilka ciekawych propozycji :))

Dzień dobry.

Moim zdaniem zdecydowanie najlepszą opcją będzie zestaw kolumn Audio Academy Phoebe III (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). Kolumny bardzo dobrze współpracują z elektronika Marantz, chociaż oczywiście warto byłoby może kiedyś w przyszłości podłączyć wyższy, lepszy model wzmacniacza. To spójne, dynamiczne, plastyczne granie.

Spójrz także na najnowszą konstrukcję Indiana Line Tesi 561 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-561-18237.html). To plastyczne, gęste, miękkie granie z łagodną górą pasma i głębokim basem.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

PMC to bardzo dobra propozycja, tylko że kolumny te wymagają bardzo wydajnego wzmacniacza, Marantz kompletnie sobie z nimi nie poradzi.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może nie na miejscu, ale 30 km:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tego modelu nie słyszałem, inne tak, ale to firma z klasą, tyle, że u nas niemal nieznana.

Powinny spełniać wszystkie stawiane przez Ciebie wymagania, łącznie z designem,

tyle, że nie znam ich wymiarów, więc kontakt byłby zalecany ...

Są jeszcze u Ciebie na miejscu KEF'y C5 ale co do dynamiki ....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

PMC to bardzo dobra propozycja, tylko że kolumny te wymagają bardzo wydajnego wzmacniacza, Marantz kompletnie sobie z nimi nie poradzi.

Miałem Pm6005 kupa jednym słowem

Mógłbyś rozwinąć myśl..... A czym zastąpiłeś tego maranzta???

Był to Rotel ra12 swego czasu mnie urzekł dynamiką.Po nim miałem kilka wzmaków aż zatrzymałem się na Primare i32 i takie tam klamoty co daje mi satysfakcję ze słuchania muzy którą lubię,rock,metal plus reszta

Dzień dobry.

Moim zdaniem zdecydowanie najlepszą opcją będzie zestaw kolumn Audio Academy Phoebe III (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kolumny bardzo dobrze współpracują z elektronika Marantz, chociaż oczywiście warto byłoby może kiedyś w przyszłości podłączyć wyższy, lepszy model wzmacniacza. To spójne, dynamiczne, plastyczne granie.

Spójrz także na najnowszą konstrukcję Indiana Line Tesi 561 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To plastyczne, gęste, miękkie granie z łagodną górą pasma i głębokim basem.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Co do lepszego modelu wzmacniacza, to posiadam A-400 Pioneera. I fajnie by było gdyby pod nim te kolumny też dobrze grały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z opinii wyczytanych na różnych stronach wnioskuję, że jeszcze Klipsch R-26F mogłyby dobrze zabrzmieć w moim systemie. Jak się do tego odniesiecie? Dodam, że posiadam jeszcze Pioneer A-400 i dosyć często go podpinam.

Poszukaj sobie na forum hasła Klipsch a jest tego sporo i poczytaj; może są akurat dla Ciebie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poszukaj sobie na forum hasła Klipsch a jest tego sporo i poczytaj; może są akurat dla Ciebie.

Nie znalazłem zbyt dużo informacji na temat akurat tego modelu(poza dwoma obszernymi testami, które łatwo można znaleźć) Jak sądzisz? Czy z moim A-400 mogłyby tworzyć dobry duet do takiego grania jakie preferuję?

Zaznaczę to specjalnie - MOIM zdaniem do muzyki, której słuchasz powinny się sprawdzić idealnie,

a problemy z nimi zaczynają się przy spokojnej muzyce innych gatunków, akustycznej, klasycznej,

czy wokalnej.

Ponieważ ich nie wymieniłeś sądzę, że to będzie dobry kierunek.

Czy masz możliwość posłuchania, choćby w MM w Olsztynie ?

Zaznaczę to specjalnie - MOIM zdaniem do muzyki, której słuchasz powinny się sprawdzić idealnie,

a problemy z nimi zaczynają się przy spokojnej muzyce innych gatunków, akustycznej, klasycznej,

czy wokalnej.

Ponieważ ich nie wymieniłeś sądzę, że to będzie dobry kierunek.

Czy masz możliwość posłuchania, choćby w MM w Olsztynie ?

Co do muzyki to nie wymieniłem jazzu, ale to jedynie kilka % całości muzyki i właściwie mogę iść na kompromis, że ten rodzaj muzyki może brzmieć nie z takimi emocjami jak to być powinno. W MM panowie są dosyć leniwi i gdy poprosiłem o odsłuch kilku kolumn, kręcili nosem itd, oczywiście mówiąc, że na stanie jest tylko to co widać(czyli jakieś plastikowe jamaszki i coś tam raczej do kina). Może ostatecznie bym coś ugrał, ale cholerka wie.

Wypozycz sobie polskie BMW. Wentylowane z dwóch stron linia transmisyjna.

Jeżeli jesteś z Olsztyna to zapraszam do Kętrzyna na małe słuchanie.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.