Jump to content
IGNORED

telewizor a stereofonia

gonarek

Recommended Posts

Korzystajac z nadarzajacej sie okazji w postaci swiatecznych porzadkow postanowilem zrobic maly eksperyment i sprawdzic jak tez zagra moj systemik bez stojacego zazwyczaj pomiedzy kolumnami telewizora.

Wynik? Mowiac krotko to byl wielki szok i niewatpliwy strzal w dziesiatke. Skali zmian jakie zaszly w dziedzinie stereofonii nie zawacham sie okreslic mianem SPEKTAKULARNYCH. Rozciagniecie sceny, jej glebia, a w szczegolnosci lokalizacja zrodel pozornych ulegly poprawie w stopniu porownywalnym z zakupem nowych kolumn (!). A wszystko to bez wydania ani zlotowki.

Nie wiem czy za tak negatywny wplyw ze strony tv odpowiadala spora powierzchnia odbijajaca w postaci 25'' kineskopu, czy tez bryła telewizora jako calosc, ale bez wzgledu na przyczyne nieszczesny tv został w kącie i na dawne miejsce juz nie wroci. Wyglada na to, ze gwiazdka przyszla w tym roku troche wczesniej :D

Niniejszym pragne zachecic wszytskich forumowiczow, ktorzy goszczą "cyklopa" w swoim systemie (a z licznych zdjec w watku o ustrojach wynika ze jest ich calkiem sporo) do sprawdzenia jak tez zagra wam bez tego "dobrodziejstwa". Zycze udanych eksperymentow.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No dobra! Namówiłeś mnie - za jakieś 2 godziny "prawienigdynieużywanepudło" wyjedzie z pokoju.

Ciekawe, czy dzięki temu usłuszę dyrygenta... 8-)

Poadrawiam.

Hidden Content

Gonarek > Jeśli Miałes taki efekt, to znaczy że telewizor był dwuwymiarowy - miał płaski obraz.

Jeśli ma się telewizor stereoskopowy ( czyt : trójwymiarowy ) , efekt splaszczenia nie występuje. Słyszymy przestrzeń cały czas. :-))

A tak poważnie - ja zrobiłem to juz dawno. Jeśli założyć , że sfera stereofoniczna nie jest płaska , czyli zawiera się równiez za linią głośników - wtedy skrzynia telewizora poważnie zakłóca nam przestrzeń .

To jest oczywiste.

Hidden Content

Jeśli odpowiednio zinterpretujemy rysunek poniżej, wnioski nasuwają sie same ;-)

[obrazekLUKASZ-223970_1.jpg]

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Zgadza sie, ale nie zawsze jest mozliwosc wysuniecia na tyle kolumn ze wzgledu na zagospodarowanie pomieszczenia. W moim przypadku kolumny byly wysuniete na tyle ile sie dalo, ale mimo to wplyw pudła byl znaczny.

Hidden Content

u mnie kolumny stały wysunięte przed tv przez oststnie 2 lata i uważałem dobry efekt za rzecz normalną .

Kilka dni temu kolumny wylądowały za TV - dla powiększenia placu zabaw. Cały efekt stereofoniczny zniknął natychmiast. Jednak klejne próby wystawienia kolumn przed TV spełzły na niczym - dramatyczny bunt najmłodszej części rodziny.

BROŃMY POZYCJI STRATEGICZNYCH!

Hidden Content

fadeover a może jakieś wyjaśnienie, bo nie rozumiem tego wpływu. Czyżby muzycy materializowali się naprawdę i telewizor im przeszkadzał? :)

Ja mam stół z komputerem pomiędzy, to też jest tragicznie?

Hidden Content

Zadne voodoo i materializacja - wystarczy na probe wymeldowac obiekt spomiedzy kolumn i posluchac. Zadziala - przemyslec. Nie zadziala - mozna sie z politowaniem usmiechnac.

A powaznie mowiac to chodzi o to, ze stawiajac cos pomiedzy kolumnami zakloca sie rozprzestrzenianie dzwiekow odbitych od tylnej sciany, co moze, a na pewno w niektorych przypadkach wplywa na szeroko pojete efekty przestrzenno-lokalizacyjne.

Hidden Content

Witam Panow

A co w tej sytuacji poczac ??? para monitorkow bedzie co prawda ale juz czuje ze bedzie problem :(

Szafy nie do ruszenia....stolik narozny raczej tez...? bida z nedza :) zmieniac mieszkanie ?

------------------------------------

Pozdrawiam Grzesiek

[obrazekLUKASZ-224177_1.JPG]

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

nie ma co krecić klocka, trzeba myśleć konstruktywnie - zastosować ustroje akustyczne boć to przecież wielce niedoceniony a jakże nośny wątek ;)

Hidden Content

Niestety to działa :(

Po przyjściu z pracy zapoznałem się z tym wątkiem i szybko minęła 22ga :(

U mnie jest "układ odsłuchowy" jak na rysunku fadeover'a... przysunąłem stolik ze sprzętem na którym stoi tv maksymalnie do ściany (-30cm), castle wysunąlem do przodu (+50cm) i kanapę też dałem do tyłu (+50cm).

Efekt jest taki, że usłysząłem pełny, niemal ogromny dźwięk... między kolumnami znalazło się więcej muzyki a sama średnica i jej dolny podzakres była lepiej słyszalna w głębi... zdecydownie lepszy był wgląd w dalsze viole orkiestry w koncertach vivaldiego.

I co tu teraz począć? Przesuwanie codziennie kolumn i kanapy moze nie iść w zgodzie z WAFem :(

A i jesze powstał problem sąsiadów... wieczór jest zbyt krótki do 22giej żeby nacieszyć się muzyką :(

Hidden Content

własnie chciałem to podpowiedzie ć co Pawelo zrobił.

U mnie było podobnie tylko troche wiekszy pokój i bardziej zagracony. Kolumny po prostu wynosiłem wieczorem nieco do przodu i grało - co to za problem przestawić +50cm.

Hidden Content

• Redaktorzy

no to panowie wiemy juz o co prosić Mikołaja, zamiast nowych wzmaków, kabwlków , kolumn, po prostu plazme , albo jeszcze lepiej LCD-ka. Podejżewam, że nasze rodziny będą wniebowzięte. Tylko, że szefowa na 100% takiej premi mi nie przyzna ;-((

Hidden Content

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Sprawdzilem, działa i jestem zachwycony przestrzenią ale gdzies basu mi troche uciekło :(. Tak się składa że miałem dużo miejsca i kolumny stoją teraz 1,5 m od tylu i po 4 od scian bocznych.Mają do stolika (dość spory) jakies 50-60 cm. Stoją prawie na środku pokoju.

A za cene dobrego cieniasa to mozna miec juz projektor, bo pudla to bym sie chętnie pozbyl alo co zrobic jak sie lubi jeszcze filmy oglądać :(

Hidden Content

Witam,

Mam trochę podobne ustawienie (choć trochę większy pokój i mniej gratów) i u mnie najlepiej działa tak:

[obrazekLUKASZ-224382_1.jpg]

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

I po co ja w ogóle czytałem ten wątek...

Myślałem, że dzisiaj spędzę spokojny wieczór. W dodaktu nie ma gdzie tego pudła przestawić to jeszcze kolumn do przodu też za bardzo nie mogę...

>Gonarek. Twój czyn ma wysoką szkodliwość społeczną.

Ale i tak spróbuję!

Hidden Content

O ja pier....! Wywaliłem pudło z kineskopem w jakiś kąt i dźwięk zmienił się o jakieś 1000zł za klocek (w górę oczywiście).

No dobra! Może trochę przesadzam, ale lokalizacja stała się bardziej ostra a scena nabrała głębi. Do tego średnica jest teraz taka... hmm... jak by to powiedzieć... czytelna i namacalna. Zjawisko jest najbardziej wyraźne na Vivaldim, Chopinie itp. czyli generalnie klasyce. Świetnie brzmią opery. Natomiast na dżeziku różnica jest na granicy percepcji i nie jestem pewien na ile jest wynikiem autosugestii. Przy nagraniach rockowych na 100% nie słyszę ani trochę inaczej... :(

Głośników nie przestawiałem nawet o milimetr. Stwierdziłem, że ustawione są na tyle precyzyjnie, że nie ma sensu tego psuć. Jednym słowem nie pozostaje mi nic innego jak zostawić TV w kącie, co pewnie sprawi, że będę go oglądał raz na 2 miesiące, a nie jak dotychczas raz w miesiącu :)

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Hidden Content

Witam,

Ja swego czasu zlikwidowałem gigantyczne biurko z komputerem :-) Teraz zbieram na nowe... narożne. No i mam taką fobię, że podczas odsłuchów to pomiędzy kolumnami nie może być absolutnie nic. Kiedyś stawiałem kwiatka żebym mógł się na coś patrzeć, teraz to nawet on ląduje w kącie ;-) Obecnie problemem jest za wysoki stolik ze sprzętem. Mam go zamiar obniżyć poniżej poziomu na którym stoją kolumny (monitorki na podstawkach).

O tym, że pomiędzy kolumnami nie może nic stać mówił mi kiedyś kolega. Po prostu chodzi o to, że dźwięk rozchodzi się na wszystkie strony, do środka kolumn też.

Pozdrawiam.

Hidden Content

I love the sound of crashing guitars

Ojej, a ja mam tez wielkie pudło miedzy głośnikami... :( Autora tego watku powinno sie spalić na stosie ;) Teraz nie zaznam spokoju, a nie mam gdzie tego grzmota przestawić :(

Hidden Content

Dopiero teraz zajrzałem do tego wątku.

gonarek - ja to już od kilku lat wiedziałem i stosuję tzn. do odsłuchu lewizorek robi papa ... W pełni się zTobą zgadzam.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.