Jump to content
IGNORED

Kompensacja wzrostu impedancji RC

mmx

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie - odnośnie głośnika nisko-średnio tonowego, chciałbym skompensować wzrost impedancji wraz ze wzrostem częstotliwości, gdy liczę wartości elementów, normalnie - ze wzorów książkowych, na wykresie impedancji pojawia mi się druga górka (za rezonansem głośnika), impedancja dalej już jest stała ale ta górka to raczej nic dobrego, niestety pomiar wykonuję generatorem (PC) i woltomierzem i trwa on dość długo, może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym zakresie i poradzi mi od jakich wartości elementów RC wyjść tak abym nie musiał próbować 100 razy ?

znalazłem na necie wartości RC dla mojego głośnika, których używali ludzie, alo one niestety są takie jakie sam wyliczyłem - bez sensu ?

pozdrawiam,

Maciej Maciejewski

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj lekkiego zwiększenia R i / lub C

Jak zamodelujesz sobie coś takiego w Matlabie (dwójnik RL kompensowany RcCc) na liczbach zespolonych to górka wychodzi dla za małego Cc (wzory są oczywiście Rc=R, Cc=L/(R^2)). Oczywiście w głośniku L nie jest stałe w funkcji częstotliwości co utrudnia sprawę, ale empirycznie wyniki są w miarę poprawne dla Rc = 1.25*Re i Cc nie za małego.

Ciągle wojujesz z tymi HM170Z18 ?

Hidden Content

witam,

tak - cały czas HM170Z18, właściwie to dopiero zaczynam, na dłuższy czas zarzuciłem temat - skończyło mi się samozaparcie, ale właśnie zamówiłem wysokotonówki (USHER T-9950, może je znasz ?) i może coś z tego będzie, ale tak jak pisałem, pomiar impedancji w moich warunkach trwa dość długo a głośnik w tym czasie strasznie piszczy :-)

pozdrawiam,

Maciej Maciejewski

Hidden Content

Dobrych pomiarów impedancji dla HM170Z18 nie mam, ale do przetrenowania w.w. zagadnień mogą nadać się pliki textowe spod adresu:

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Clio impedance and T/S) - wgrywasz do Matlaba, przechodzisz z modułu i fazy na impedancję zespoloną, liczysz zespoloną impedancję kompensacji, dodajesz równolegle do impedancji głośnika, moduł, wykresik i zrobione.

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.