Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter usb spdif do 1500 zł

Bacziwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje konwertera usb spdif. Budżet max 1500zł. Chciałbym go wpiąć w następujący system: komputer PC > konwerter usb spdif> wejście coax (192kHz/24bit) NAD C 368 > Piega Clasic 7.0.

Znalazłem następujące propozycje:

- M2tech hiface EVO - używany ok. 900 zł

- Schiit Eitr - ok 300 $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo dobre opinie na zagranicznych forach

- LKS usb 100 - ok 270 euro - wygląda dobrze na papierze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Gustard U12 - ok 250 $ - dobre opinie

- Projekt Nostromo ?

Bardzo proszę o podzielenie się wiedzą o konwerterach USB SPDIF oraz pomoc w zakupie. Chętnie sprawdzę inne propozycje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/136508-konwerter-usb-spdif-do-1500-z%C5%82/

A nie próbowałeś przetestować np. karty dźwiękowej AIM SC808 z wyjściem coaxialnym (z odseparowanym sygnałem od masy) za nieco ponad 300 zł?

Czesc, nie brałem nawet takiego rozwiązania pod uwagę. Cena spoko tylko jak z jakością dźwięku w porównaiu do konwertera?

sprawdziłem większośc konwerterów usb spdif i najlepszym w zbliżonym budżecie okazała się malina - na równi z konwerterami z okolic ok 4 tyś zł

Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem. Malinę już mam. Musiałbym dokupić nakładkę z SPDIF i dobry zasilacz. Tylko, że wcześniej już kupiłem kompa na mini itx. Wykorzystuję go do słuchania muzyki, teledysków, filmów i przeglądnia stron oraz jako archiwum. Malina pewnie nie będzie tak wygodna w użyciu... Chyba że równolegle z komputerem tylko do muzyki...

Jak duża różnica była w twoim systemie między konwerterem a mailną? To są różnice na poziomie 5% czy raczej 30% (o ile da się tak wyrażać jakość dźwięku)?

różnica jest bardzo duża - jeśli porównać do pc+gustard u12 to jak wymiana kolumn na droższe - wszystko uległo poprawie

Jeżeli miałbym iść w maliny, to zastosować HIFIBERRY DIGI+ PRO i zasilacz Tomanka (300 zł) czy jakiś inny? Soft to Volumio?

PC mam w salonie podpięty pod audio i TV. Przeglądam strony słuchając muzyki czasem jakiś teledysk. To jest wygodne. Jeżeli zdecyduje się na malinę to chciałbym jakoś zintegrować jej działanie z PC.

1500zł na konwerter USB-Spdif do Integry NAD za 4000zł..?

Tak to bardzo dobry wzmacniacz moim zdaniem. Miałem wcześniej Atoll in 200 oraz testowalem z 10 innych wzmacniaczy nawet i 3x droższych. NAD nie był najlepszy ale wiele mu nie brakuje a tej cenie to hit. DAC tez jest bardzo dobry. 1500 za transport to dużo? Jakbym chcial transport CD to bylo by raczej mało... Prosze tylko nie schodźmy z tematu. Komponenty dobieralem dosc starannie pod mój gust i nie chcialbym zasmiecac tematu tym, co kto uważa za lepsze. Bardzo prosze o pomoc w doborze konwertera lub innego cyfrowego transportu spdif.

Moje zdanie jest takie, że Spdif to przeżytek.

liczy się USB i i2s. Bez konwersji zbędnej do Spdif, i to dwa razy zresztą.

Sygnał cyfrowy, to sobie można konwertować i 1000x ... byle bezstratnie.

Ok do tej pory podpowiedzieliście mi 2 opcje tj. kartę dżwiękową z wyjściem SPDIF oraz streamer oparty na malinie. Mając już malinę musiałbym dokupić np. allo digione + zasilacz ifi+ obudowę+kabel coax co sumuje się do ok. 1100 zł. Jak na podobno bardzo dobry streamer uważam jest niewiele. Bieniek napisał, że z tego co testował to, porównywalny dźwięk do maliny mają konwertery za ok. 4000 zł. Uważam, że temat dla osób mających bibliotekę audio w postaci plików jest dość fundamentalny. Cenię sobie również wygodę korzystania z PC.

- Czy nie ma nowych konwerterów porównywalnych do playera na Raspberry do powiedzmy 2000 zł?

- Może zestaw M2tech (konwerter+zegar+zasilacz) składane powoli dadzą podobny wynik? Widziałem używki za 2300 zł. Jestem w stanie dopłacić tyle za wygodę korzystania z PC.

Rozumiem, że finalny efekt zależy od systemu i ucha, ale trudno jest testować niektóre rozwiązania dostępne np. tylko w USA (jak Schiit Eitr).

Pozdrawiam

mozesz spróbować singxera su-1 w tych pieniadzach ale granie z kompa na windowsie to nie jest najlepszy pomysl moim zdaniem

lepiej sie przesiac na cos linuxowego

z maliną zawsze możesz uzywac nas na którym będziesz trzymał cała dyskografię - moim zdaniem to optymalne rozwiązanie pod kątem wygody i jakości brzmienia

ewentualnie jakis gotowy streamer typu auralic aries mini lub lepiej moon mind

pc to najgorszy mozliwy transport cyfrowy - duzo zakłocen z przetwornic słaba jakość wyjścia usb milion procesów w tle itd.

oczywiscie wszystko zalezy od systemu ale jesli myslisz powaznie o stereo to daruj sobie pc

Na PC można zastosować wewnętrzną kartę i najlepiej z zewnętrznym zasilaniem.

Ja mam PPA Studio V2 (zasilenie po molexie z płyty) i kabelm USB z osobnymi żyłami sygnału i zasilania do konwertera Singxer Su-1 i efekt jest niezgorszy niż napęd DVD po coaxie do DACa.

Skompletuj sobie do końca malinę z digione lub inną nakładką z wyjściem cyfrowym i będziesz bardzo zadowolony.

Druga opcja (zdecydowanie lepsza jeśli dac we wzmacniaczu jest słaby) to nakładka dac do maliny.

Miałem u siebie wcześniej transport oparty o komputerek chłodzony pasywnie z zainstalowanym daphile i malina z digione wygrała zdecydowanie.

Dodam jeszcze, że porównałem, równolegle (przełączając źródła) malinkę z digione do budżetowego odtwarzacza CD i .... sprzedałem CD :)

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Skompletuj sobie do końca malinę z digione lub inną nakładką z wyjściem cyfrowym i będziesz bardzo zadowolony.

Druga opcja (zdecydowanie lepsza jeśli dac we wzmacniaczu jest słaby) to nakładka dac do maliny.

Miałem u siebie wcześniej transport oparty o komputerek chłodzony pasywnie z zainstalowanym daphile i malina z digione wygrała zdecydowanie.

Dodam jeszcze, że porównałem, równolegle (przełączając źródła) malinkę z digione do budżetowego odtwarzacza CD i .... sprzedałem CD :)

Coraz bardziej przychylam się do rozwiązania z maliną. Co chwilę wychodzą nowe HATy. To rozwiązanie ma przyszłość. Tylko teraz pytanie SPDIF czy DAC? Na jakim poziomie grają obecnie najlepsze HAT DAC'ki?

Coraz bardziej przychylam się do rozwiązania z maliną. Co chwilę wychodzą nowe HATy. To rozwiązanie ma przyszłość. Tylko teraz pytanie SPDIF czy DAC? Na jakim poziomie grają obecnie najlepsze HAT DAC'ki?

Niestety nie mam porównania.

Tutaj masz kopalnie wiedzy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.