Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo, tuner, cd, dac, do 8000zł

MrKojiro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój brat chciałby skompletować zestaw stereo do swojego salonu. Obecnie pracuje w Belgii więc nie bardzo ma czas jeździć po salonach i osłuchiwać zestawy. Dlatego obowiązek wybrania sprzętu spadł na mnie. W grę wchodzi sprzęt tak nowy jak i używany. Brat nie jest jakoś bardzo obyty z audio, więc niuansów może nie usłyszeć, jednak ma niezły budżet i chciałby tego po prostu nie zmarnować. Słucha w zasadzie wszystkiego prócz muzyki klasycznej i disco polo. Głównie rap i rock, czasami trochę radiowych przebojów, w mniejszym stopniu muzyki elektronicznej. Jak to określił "ma grać i mieć możliwość podłączenia wszystkiego". Na pewno nie będzie korzystał z serwisów strumieniowych.

Pomieszczenie: 32m2

Źródła: cd, telewizor, laptop

Preferencje: koniecznie stereo i kolumny podłogowe

Co oprócz muzyki?: filmy, koncerty

No więc tak.. Ja mu poleciłem ze wzmaków używanych Onkyo A-8850 lub A-8870, ale potrzebowałby do nich DAC'a. Nie bardzo preferuje takie rozwiązanie. Wolałby coś nowszego i oczywiście sterowanego pilotem. Z nowszych konstrukcji myślałem natomiast o: Marantz PM6006, PM7005, Rotel A12. Boję się jednak, że o używkę będzie trudno, natomiast nowe zbyt mocno wejdą do portfela. Kolumny natomiast o jakich myślałem, to Dali Zensor 7, albo o Tannoy Revolution XT 6F.

Zupełnie nie mam pomysłów jeśli chodzi o tuner i CD.

Wszelkie porady mile widziane. Uniwersalne zestawienia w tym budżecie. Zarówno nowe jak i używane.

Pozdrawiam.

Jeśli uniwersalność urządzenia ma być duża i myślisz o budżecie około 3000zł na elektronikę, to spójrz na amplituner YAMAHA R-N803D https://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n803d.html. Brzmieniowo to naprawdę świetne urządzenie a funkcjonalność systemu MusicCast jest ogromna w tym radio internetowe, Spotify, Tidal, Deezer odtwarzanie plików z serwera jak i dysku zewnętrznego (w tym oczywiście FLAC wysokiej rozdzielczości). Podłączysz do niego optycznie TV , ma też wejście PHONO pod gramofon i wyjście na subwoofer. Dodatkowo na pokładzie system pomiarowy pomagający dopasować brzmienie systemu do akustyki pomieszczenia odsłuchowego.

Co do kolumn ten ampli poradzi sobie z większością konstrukcji na rynku. My łączymy go często z Bowers&Wilkins 683 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/683-s2.html oraz ELAC Uni-Fi FS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html. Pierwsze to większa detaliczność, kontrola i niezaprzeczalny atut przy ustawieniu kolumn przy ścianie czyli otwór BR z przodu. Drugie to większa energia zakresu niskotonowego, ładne zszycie pasm z pomocą koncentrycznego przetwornika średnio/wysokotonowego.

Zapraszamy na odsłuchy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.