Skocz do zawartości
IGNORED

Problem całkowitego nowicjusza:) (dla cierpliwych)

seedog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i o drogę pytam:)

Od kilku dni staram się doczytać czegoś na temat sprzętu do salonu, ale niestety wygląda na to że nie mogę zrozumieć nawet podstaw, nie mówiąc już o wyborze konkretnego egzemplarza. Zawsze byłem laikiem w tej sprawie i liczę na Waszą pomoc.

Mój salon może i nie należy do jakichś najmniejszych, bo w połączeniu z otwartą kuchnią i jadalnią ma ok 40m2. Ale niestety, jego układ jest taki, że telewizor stoi w kącie na ścianie (prawie w rogu, z jednej strony ściana, z drugiej otwarta przestrzeń) i KD załóżmy 5.1 odpada ze względu brak możliwości rozsądnego rozłożenia kolumn. Przypuszczam że w takim układzie ogólnie rzecz biorąc niełatwo będzie o dobrą akustykę, ale z moją wiedzą to tylko gdybanie. Ale dobra, już tłumaczę o co mi chodzi więc do brzegu..

Nie jestem audiofilem, ale lubię (przypuszczam jak większość) rzeczy dobre jakościowo. Dotychczas był tylko dźwięk z TV, ale wkurza mnie że czasami przy niedużej głośności słyszę wszystko oprócz zrozumienia lektora. Albo wezmę głośniej, albo muszę nadstawiać ucha. Nie daj boże żeby ktoś w pobliżu zaczął rozmowę, nie da się z np: wiadomości wyciągnąć kompletnie nic, trzeba rozwalić regulator o kolka stopni:) Do tego jest jeszcze odtwarzacz blu ray.

Moje pytanie brzmi.. co ja w ogóle mam kupić żeby połączyć do kupy TV (nowa Bravia), odtwarzacz blu ray (LG) i.. no właśnie.. co? Wzmacniacz stereo? Amplituner? Zaznaczam że na pewno nie będzie więcej niż układ 2.1 (najchętniej 2.0). Używany będzie przede wszystkim do oglądania TV, ze względu na to że to SmartTV również do filmów z VODa oraz blu raya. Radio również by się przydało, ale nie jest to warunek. Wolałbym już opcję z USB na pendrive'a gdyż nie jestem zwolennikiem płyt CD/DVD. Muzyka, choć w mniejszym stopniu, na pewno też będzie odtwarzana.

Nie pytajcie na razie ile chciałbym na to przeznaczyć, bo jeszcze nie wiem jak elastyczna będzie moja żona:) Zacznijmy od podstaw, czyli co? Później będziemy wchodzili w większe szczegóły. W każdym bądź razie nie będą to na pewno kwoty w okolicach 4-5 tys. i wyższe. Jak już mówiłem, audiofilem nie jestem, lubię czystą muzykę i efekty dźwiękowe, ale przypuszczam że przestawienie się z efektów TV lub miniwieży Philipsa za 500 zł (swoją drogą, straszny dramat dla uszu) na cokolwiek bardziej profesjonalnego będzie skokiem w nadprzestrzeń dla doznań akustycznych

Amplituner stereo i para kolumn na pewno załatwi problem. Drugim wyjściem jest soundbar, ale moim zdaniem, AT wypada lepiej.

Do brzegu- opcja minimum (sprzęt sklepowy) to Sherwood za 699zł i para kolumn regałowych (podstawkowych) w podobnej cenie. Nie warto kupować mniejszych, jak na glosniku 16cm jeśli nie planujesz subwoofera, a chcesz mieć przyjemność z basu. Opcja lepszą i trochę droższą jest AT stereo z wejściami cyfrowymi (Onkyo, Pioneer, Yamaha), ceny zaczynają się koło tysiaca, głośniki też już lepsze i trochę droższe, można pomyśleć o podłogowych. (w tańszej opcji też, ale trudno coś sensownego znaleźć).

Kierunek dobry, więc np. Onkyo A-9010 z wejściem opt do TV plus rezerwa np. na CD.

Kolor srebrny, bo "WAF" oznacza również to, że kurzu nie widać ;-)

Kolumny np. JBL Arena 130, Focal Chorus 706, Indiana line Diva 260 - zależy od budżetu,

ale głośnik basowy nie mniejszy, jak pisał kolega @ porlick powyżej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj. Nie jestem specjalistą od cudzych upodobań i odbieranych wrażeń ale ja mam w salonie 40m2 zestaw: Yamaha RXV677, BluRay Yamaha 677 i kolumny Heco Music Style 900 do tego jeszcze Sub i całą resztę kolumn do kina, gra to naprawdę dobrze, ale gdybym nie mial miejsca to zakupiłbym dwu kanałowy Amplituner Yamaszki, rzecz jasna w kolorze srebrnym i Heco Music Style 900 w kolorze białym. Taki zestaw spodoba się oczom Twojej Małżonki a Twoim uszom, po krótkiej chwili również uszom Żony. Dobrze brzmi i dobrze wygląda. Cena jest bardzo rozsądna. Polecam

Dzięki Panowie,

Byłbym raczej za AT Stereo, soundbar'a raczej nie brałem pod uwagę. Ale.. czy do AT Stereo podłączę TV i blu ray? Naprawdę jestem laikiem w tych sprawach więc wybaczcie jeśli pytanie okaże się dla Was 'głupie':) Do tej pory myślałem że wejścia HDMI będą miały tylko AT wielokanałowe. Chyba że - mam rozumieć - są inne sposoby na ich podłączenie.

Onkyo przedstawione przez audioburaka wydaje mi się opcją rozsądną cenowo, choć o samym sprzęcie sam wiele powiedzieć nie mogę (jeśli cokolwiek) i początkowo myślałem właśnie o przeznaczeniu zbliżonej kwoty na to. Z drugiej strony Porlick pisze o 'budżetowym' Sherwoodzie. Czy różnica w odsłuchu będzie między nimi taka że stawiając dwa obok siebie znajdę różnicę nawet jako osoba nie osłuchana w sprzęcie z wyższej półki? Czy laik może być zadowolony i jak długo z takiego Sherwooda? Może pieniądze zaoszczędzone na AT lepiej byłoby przeznaczyć na głośniki lepszej jakości, chociażby podesłane przez audioburaka?

Sherwood nie ma wejść cyfrowych, ale podstawowy dac kosztuje nieco ponad stówę (Fiio). Do podłączenia tv optykiem będzie ok. Urządzenia na hdmi łączysz do tv, z tv przez dac do AT. Mając AT stereo z wejściami cyfrowymi też nie będzie hdmi, ale opt i coax, więc zasada prawie jak w przypadku Sherwooda, lecz bez zewn dac.

Dzięki Porlick, to jest dla mnie bardzo cenna informacja.

A teraz, żeby nie bawić się w te DACi itp., lepszym rozwiązaniem będzie AT stereo z wejściami optycznymi czy AT AV w podobnych pieniądzach ale dodatkowymi funkcjami. Domyślam się że tutaj jest coś za coś i nie jest to oczywisty wybór. Przyjmijmy np. kwotę 1,2 - 1,4 tys. Przypominam że będzie to działało tylko z dwoma kolumnami, ewentualnie 2.1

Weźmy pod uwagę np:

AT Stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AT AV lub np:

Ukryta Zawartość

To są chyba jedne z najtańszych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał amplituner AV, ale dopłacił trochę do serii MusicCast z dostępem do internetu, sieci domowej. RX-V481 albo RX-V483.

Do tego kolumny podłogowe 1000 - 2000 zł, subwoofer 700-1500 zł.

Np. Magnat, Heco,

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Nie twierdze że to zły pomysł i odpada w przedbiegach, bo warto czasami się zastanowić i wydać parę groszy więcej. A czy będę korzystał ze wszystkich dodatkowych funkcji..? Nie wiem. Ale jeśli na każdym elemencie systemu rozciągnę budżet o kilka stówek, wyjdzie mi że jednak wydam te 4 tys., a tego chciałem uniknąć. Przypuszczam że sam wzmacniacz i kolumny to też nie wszystko. Zapewne dojdą do tego jakieś przewody, końcówki, kable itp. A tu pewnie też uzbiera się parę/kilka setek

Można nabyć kable za kilka tysięcy, ale ja używam od wielu lat kabli w budżecie ok. 20 zł/IC

oraz głośnikowych za pól tej kwoty zarówno do Bacha i Haendla, jak Marcusa Millera i Prince,a ;-))

Uważam, że jako zestaw "entry" powinny się sprawdzić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dacie radę odpowiedzieć mi konkretnie na porównanie 4 posty wyżej?

Jeżeli nie konkretnie to przynajmniej uargumentować każdy z wyborów?

Jakość dźwięku, możliwości itp. przy założeniu że zestaw będzie max 2.1?

A wzmacniacz inny niż Yamaha w zbliżonych pieniądzach? Nie zamierzam się zamykać wyłącznie na jedną firmę, po prostu to jest najtańsze co udało mi się znaleźć. A moja wiedza w wyszukiwaniu odpowiedniego sprzętu dla mnie jest niewielka

Porównując AT stereo do kd w zbliżonej cenie masz w stereo lepszy wzmacniacz, bo odliczajac tuner i obudowę w zbliżonej cenie, podobna kwotowo reszta dzieli się na albo 2 kanały i zasilacz w przypadku stereo, albo 5(lub wiecej) kanałów, zasilacz i dekodery dźwięku przestrzennego w kd. Różnica w cenie jest też różnicą w jakosci, bo producent też liczy koszty :-)

Co do wyszukania sprzętu dla siebie, to przecież prosto jest wpisać w Google "amplituner stereo" i przelecieć po sklepach, patrząc na sprzęt w interesującej cenie, ewentualnie później sprawdzić w Ceneo, gdzie to jest najtaniej.

Stereo jest sieciowy i tylko tyle.

AV ma USB, wyjście na Subwoofer, HDMI, Bluetooth.

Oba są najtańszymi modelami, jakość dźwięku, pewnie będzie podobna przy podłączeniu TV.

Amplituner AV wydaje się lepszy bo ma USB, wyjście na Subwoofer, HDMI, Bluetooth, ale

funkcje sieciowe są na prawdę super, sterowanie ze smartfona, odczyt muzyki z PC, dysków sieciowych, radia internetowe, serwisy z muzyką jak Spotify, Tidal, to jest wygodne i fajne, warto dołożyć 300-400 zł.

Jestem pewien, że gdy kupisz komplet u jednego sprzedawcy, kupisz taki Ampli AV + kolumny podłogowe + subwoofer do 3000-3500 zł z kolumnami Taga, Koda, Heco, Magnat.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Porlick, ja potrafię sobie wynaleźć sprzęt najtaniej jak się da, jeśli tylko wiem co mam szukać:) Chodziło mi raczej o to co wybrać, ale obydwaj z bastii po trosze mi to naświetliliście. I chyba odnoszę wrażenie że podejście basti jest mi bliższe. Nie wiem czy z moim smakiem odsłuchowym powinienem bawić się w jakieś porównania jakościowe przy tej półce cenowej, a dodatkowe funkcjonalności przydadzą mi się bardziej niż 3% lepsze brzmienie (którego pewnie i tak moje ucho nie zarejestruje)

Dziękuje Wam bardzo za informację, jestem trochę mądrzejszy niż kilka dni temu:)

wynaleźć sprzęt najtaniej jak się da

Ceny z allegro, ceneo, skąpca to nie są ceny za jakie możesz kupić, wyślij maila do sprzedawców, marże na najtańszym sprzęcie nie są pewnie duże, ale coś pewnie ugrasz.

bardziej niż 3% lepsze brzmienie (którego pewnie i tak moje ucho nie zarejestruje)

Pewnie byś się zdziwił, a gdybyś chciał sprzęt do muzyki, i gdybyś lubił ją słuchać zdziwiłbyś się jeszcze bardziej.

Gdy w ciągu dnia lecą u mnie w tle domowego życia playlisty ze Spotify, to pewnie mogły by lecieć z wieży Philipsa za 500zł, ale gdy wieczorem, kiedy dzieci już śpią i jest ciszej, puszczam Turnaua, Wodeckiego albo Sade, albo kogokolwiek komu zależało nagrać dobrą płytę w dobrym studiu, to tu się zaczyna studnia i to chyba studnia bez dnia, dokładania w sprzęt, który pozwala słuchać muzykę piękniej, dopasować ją do swoich gustów, zmieniać brzmienie, odjąć tu, dodać tam. Jak żyję, nie miałem przyjemniejszego hobby.

wkurza mnie że czasami przy niedużej głośności słyszę wszystko oprócz zrozumienia lektora. Albo wezmę głośniej, albo muszę nadstawiać ucha.

Jeżeli chcesz mieć możliwość regulacji głośności dialogów, to potrzebujesz sprzętu z obsługą formatów wielokanałowych, gdzie kanał centralny przenosi dialogi. To oznaczałoby program TV z dźwiękiem wielokanałowym (np. Dolby 5,1), odbiornik TV, który potrafi dźwięk wielokanałowy udostępnić na wyjściu cyfrowym (SPDIF lub HDMI/ARC) i wzmacniacz z obsługą formatów wielokanałowych, czyli zwykły amplituner KD. Nie potrzebujesz głośnika centralnego, bo regulacja głośności dialogów działa również z wirtualnym kanałem centralnym.

To samo dotyczy bluray, regulacja głośności dialogów powinna działać przy użyciu amplitunera KD.

Moim zdaniem jeśli nie masz możliwości rozstawienia kina to w niego nie idź. Sterowanie będzie taki lepiej, a dobrze ustawione zapewni ci optymalny dźwięk także w dialogach.

W tej cenie najczęściej wybierany zestawik to Yamaha rn602 i heco ms900 lub nowe aurora 700.

Mogę ci wypożyczyć taki zestawik. Zobaczysz co i jak i gdzie, podejdziesz decyzję. Co ty na to?

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.