Skocz do zawartości
IGNORED

Kolędy... Co nam w duszy gra

Tomek1777

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam. Szczególny czas i szczególna muzyka. Zapraszam do dzielenia się swoimi perełkami, wybranymi ze względu na dobrą realizację ale też oddającymi nastrój Świat. Tak więc więcej klimatu mniej rozrywki tym razem :)

Na początek Grażyna Łobaszewska Kolędy. Na pewno streamujący będą mieć łatwiej ;)

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

https://www.audiostereo.pl/topic/136564-kol%C4%99dy-co-nam-w-duszy-gra/

Moja ulubiona wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Diana Krall.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Pani Irena Santor.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Marcinie , piękna improwizacja i faktycznie czuć mocno Debussy 'ego . Jak dla mnie to zupełnie nowa kompozycja z głównym powtarzającym się motywem.

Brawo , jestem pod wrażeniem. Ciekawe co powiedzą na ten fajny kawałek i styl gry ci którzy wątpili w Twoje umiejetności pianistyczne a zwłaszcza kolega

zza Buga i fan operowy za 3 grosze ?

Marcinie , piękna improwizacja i faktycznie czuć mocno Debussy 'ego . Jak dla mnie to zupełnie nowa kompozycja z głównym powtarzającym się motywem.

Brawo , jestem pod wrażeniem. Ciekawe co powiedzą na ten fajny kawałek i styl gry ci którzy wątpili w Twoje umiejetności pianistyczne a zwłaszcza kolega

zza Buga i fan operowy za 3 grosze ?

Myślę, że będą pisać w tym samym tonie co zawsze. W smutnym tonie. Aż utonie. Ale na tonach się znają, przecież to wielcy muzycy

Myślę, że będą pisać w tym samym tonie co zawsze. W smutnym tonie. Aż utonie. Ale na tonach się znają, przecież to wielcy muzycy

' Wielcy muzycy ' w teorii i recenzenci ' położyli ' nie jednego artystę zmuszając go do grania tego co gawiedź chce. Ale , warto zachować muzyczną

twarz w każdej trudnej sytuacji bo wartości jakie niesie komponowanie , improwizowanie i sama gra jest o lata świetlne lepsza od rozmów

o muzyce i teoretycznego wymądrzania się o niej . Marcin tak trzymaj i wrzuć co jakiś czas swoje nowe improwizacje oraz kompozycje aby można

było tutaj na forum posłuchać i docenić talent jaki posiadasz.Jeszcze raz BRAVO i SZACUNEK.

Dawno temu mój tato prowadził warsztat samochodowy i dostał od dystrybutora opon Kormoran płytkę cd z kolędami w wykonaniu Ewy Bem. To nieco dziwne, lecz uwierzcie mi, genialne są tam improwizacje, wspaniała orkiestracja, a co najlepsze, ta reklamowa taniocha jest świetnie nagrana! Jest z 2000 roku, i do dziś to moja ulubiona płyta z kolędami, zresztą nie tylko moja :)))

Nie, nie ma tam nikogo innego poza p. Bem. Niestety, nie ma też tej cudownej kolędy z "Misia", to byłby już rarytas. Są za to organy Hammonda, skrzypce, harmonijka ustna... super!

• 2 tygodnie później...

Grażyna Auguścik "Lulajże" i do tego "Kolędy i pastorałki" w wykonaniu chóru/zespołu franciszkanów. "O, Józefie" genialne. Płyta w czerwonej tekturowej kopercie dołączona kiedyś do Gościa Niedzielnego.

• 2 tygodnie później...

W tym temacie zdecydowanie preferuję śpiew zespołowy.

Jeśli chodzi o polskie kolędy/pastorałki proponuję wysłuchanie sympatycznego nagrania olsztyńskiego chóru ProForma pod dyrekcją Marcina Wawruka (jednocześnie aranżera):

W repertuarze anglojęzycznym ostatnio w moim odtwarzaczu dominują dwa zespoły. Pierwszy z nich to męski kwintet Home Free. Co prawda, specjalizują się w niezbyt przeze mnie lubianym stylu country, ale w kilku kolędach osłabili oddziaływanie tej maniery i można podziwiać wspaniałe zgranie, muzykalność, perfekcyjną intonację i głęboki, dźwięczny bas (oczywiście, sporo podbity na stole mikserskim ;) ):

Druga grupa, to Pentatonix, który za oceanem od kilku lat robi oszałamiającą karierę. Na YT można bez trudu odnaleźć kilkanaście znakomitych wideoklipów kolędowych. Komercyjny target nie wyklucza artystycznej wartości:

Przy okazji świąt wracam także do starszych ulubieńców, m.in. nagrań szwedzkiej The Real Group:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.