Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - pytanie o zestaw głośników do posiadanego amplitunera

Roman_68323

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądam to forum od jakiegoś czasu ale w końcu postanowiłem poprosić o pomoc w doborze sprzętu który chciałbym mieć w swoim pokoju

Obecnie posiadam stary amplituner Yamaha RX-V620RDS, który kupiłem jakiś czas temu ze względu na śmiesznie niska cenę, dużą ilość wejść optycznych oraz przedwzmacniacz.

Z racji mocno ograniczonego budżetu do tej pory amplituner napędzał leciwy zestaw głośników Genius Genius SW-HF 5000.

Używam tego zestawu głośników od ładnych paru lat ale dawno przestały mi wystarczać.

Kondycja finansowa ostatnio uległa poprawie i zacząłem rozglądać się za jakimś sensownym.

Najczęściej używam sprzętu do oglądania filmów, czasem gram na konsoli i dość rzadko słucham muzyki. Jeśli już muzyka to gotyk, metal symfoniczny ogólnie trochę cięższe brzmienia.

Sprzęt znajduje się w pokoju około 20 m2, który znajduje się na poddaszu domu jednorodzinnego. Pokój nie jest klasyczną kostką tylko jedną ścianę tworzy betonowy spad dachu kończący się około 0,5m nad podłogą. Przed skosem znajduje się kanapa a na przeciwległej ścianie telewizor a obok drzwi.

Odległość kanapy od telewizora to około 2,5 m.

Zastanawiam się nad zestawem Monitor Audio z serii Bronze i w związku z tym mam kilka pytań.

Jako przednie kolumny rozważam zakup Bronze 6, jako głośniki efektowe Bronze FX. Oczywiście głośnik centralny to Bronze Center oraz Subwoofer Bronze W10.

Pierwszym i w zasadzie najważniejszym pytaniem będzie czy posiadany obecnie amplituner będzie w stanie poprawnie obsłużyć ten zestaw.

Według specyfikacji moc amplitunera to 90 W na kanał przy 8Ω. Czy w ogóle jest sens zakupu tego zestawu czy od razu założyć, że niezbędny będzie inny amplituner?

Moje drugie pytanie to czy przednie kolumny zamienić na Bronze 2 zostając przy tylnych Bronze FX, lub też pozostać przy przednich kolumnach Bronze 6 a tylne kolumny zamienić na Bronze 2?

Nie upieram się konkretnie przy firmie Monitor Audio i chętnie zapoznam się z innymi propozycjami zestawów.

Najważniejsza jest dla mnie dobra jakość dźwięku ale zdecydowanie nie jestem audiofilem.

Zestaw mam zamiar kupić w kawałkach wiec na początek najważniejsze są dla mnie przednie kolumny. Później głośnik centralny, następnie tył a na koniec subwoofer. Do czasu skompletowania zestawu wysłużone Geniusy będą musiały jeszcze trochę popracować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.