Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz do 4K.

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolegów.

Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Ok dwóch tygodni temu kupiłem nowe kolumny, które grają zdecydowanie lepiej od PA RTi A5, które miałem wcześniej. Kolumny są zbudowane na dobrych przetwornikach Seas i Scan Speak, i już przy obecnym wzmacniaczu tj. CA Azur 651a, pokazały swoją bardzo dużą przewagę nad PA. Jestem pewien, że z lepszym wzmacniaczem zagrają jeszcze lepiej. Nie sądzę jednak, żeby wzmacniacz za 4K ze sklepowej półki, byłby lepszy niż CA, który posiadam, no może poza innym brzmieniem.

Problem w tym, że z powodu kłopotów zdrowotnych nie jestem w stanie pojechać do sprzedającego, i sprawdzić na miejscu stan i pochodzenie sprzętu. Nie chciałbym wpakować się na jakąś minę, bo nie mam zdrowia, żeby potem się z kimś szarpać, dlatego szukam wzmacniacza za ok. 3,7K, bo taką gotówką dysponuję, ale gdyby ktoś miał naprawdę dobrą ofertę, wartą rozważenia to te trzy stówki może gdzieś bym wyskrobał.

Tak jak napisałem. Problemy zdrowotne nie pozwalają mi na odbiór osobisty sprzętu u sprzedającego, więc szukam czegoś interesującego, ale najlepiej od pierwszego właściciela, który może przedstawić dowód zakupu z jakiegoś polskiego sklepu, żeby nie okazało się, że to jakiś naprawiany szrot przywleczony zza granicy. Rozumiecie, w czym rzecz. Był nawet taki temat „SPRZĘT UŻYWANY - JAK SPRAWDZIĆ?

Pomożecie? :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/136676-u%C5%BCywany-wzmacniacz-do-4k/

Kiedyś znajomy przyniósł ten wzmacniacz i podłączyliśmy go pod (byłe moje) Tannoy'e Precision. Byłem mile zaskoczony detalami i dość energetycznym, żywym graniem.

Jeżeli taki dźwięk Ci odpowiada, a na dodatek potrzebujesz się 'podeprzeć" większą mocą, to może krell 300? Poza budżetem, ale w tym klimacie byłby Hegel 200. Trochę z innej beczki, ale też zastanowiłbym się - jest wystawiony lyngdorf 2175. No i NAD S300.

Może ktoś z forumowiczów rzuci okiem, jak już sobie coś upatrzysz?

Możesz zdradzić co za kolumny nabyłeś?

Ułatwi to wytyczyć potencjalnych faworytów wśród wzmacniaczy, ale również stawiam na Krell'a KAV300i

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Możesz zdradzić co za kolumny nabyłeś?

Ułatwi to wytyczyć potencjalnych faworytów wśród wzmacniaczy, ale również stawiam na Krell'a KAV300i

Nie zdradzałem, bo to nie jest produkt wielkich firm, więc zapewne niewiele osób słyszało te kolumny. Są to znakomite paczki BMN z manufaktury w Bydgoszczy. Znakomite oczywiście jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny.

Zapomniałem dopisać, że nie szukam dźwięku podobnego do CA, tylko, że nawet z tym CA, który to najlepszym wzmacniaczem raczej nie jest, jakość dźwięku z tych kolumn przerósł moje oczekiwania.

Podziel się swoimi wrażeniami z odsłuchu tych BMN. Jaki posiadasz model i jak grają? Twoim zdaniem jaki wzmacniacz byłby dla nich optymalny? Mieszkam niedaleko Bydgoszczy i na pewno chciałbym posłuchać kolumn BMN.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Zastanawiam się tylko, czy ktokolwiek tutaj będzie w stanie mi pomóc, dlatego, że najbardziej zależy mi na wzmacniaczu posiadającym jeszcze ważną gwarancję, bo na ewentualny zwrot raczej nikt się nie zgodzi. Może najlepszym wyjściem dla mnie jest rozglądanie się za czymś Ex-Demo. Wtedy miałbym chociaż ważną gwarancję i trochę lepszy wzmacniacz od tego Azura.

Myślę, że bez problemu mógłbyś uzgodnić ze sprzedającym ewentualny zwrot w razie niezadowolenia. Kwestia dogadania, a teraz napisz jaki według Ciebie wzmacniacz pasowałby do tych BMN i jaki masz model?

Mieszkam niedaleko Bydgoszczy i na pewno chciałbym posłuchać kolumn BMN.

Zajrzyj do klubu BMN. Tam opisałem swoje wrażenia. Znajdziesz też więcej informacji i opinii o tych kolumnach. Naprawdę warto przyjrzeć się im bliżej.

Z gwarancją nie masz co przesadzać, co najwyżej kupisz sobie spokój na 1 rok, zakładając że znajdziesz świeżą używkę. To są raczej sprawdzone i porządne konstrukcje.

Ale jeżeli koniecznie coś ex demo, to może:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wypożyczysz, może Ci podpasuje, weźmiesz na raty.

Do listy dopisałbym też vincenta 227 - inny biegun, ale ciekawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może uznajmy ten temat za nieważny, bo propozycji mogę mieć więcej, a mi jednak zależy na ważnej gwarancji i do tego dowód zakupu. Będę śledził giełdę i wyprzedaże, a jak znajdę coś interesującego to po prostu zadzwonię i porozmawiam ucho w ucho.

EOT.

Dziękuję wszystkim za propozycje i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

Zastanawiam się tylko, czy ktokolwiek tutaj będzie w stanie mi pomóc, dlatego, że najbardziej zależy mi na wzmacniaczu posiadającym jeszcze ważną gwarancję, bo na ewentualny zwrot raczej nikt się nie zgodzi. Może najlepszym wyjściem dla mnie jest rozglądanie się za czymś Ex-Demo. Wtedy miałbym chociaż ważną gwarancję i trochę lepszy wzmacniacz od tego Azura.

Bardzo rozsądne podejście. Zawsze lepiej mieć gwarancję chociaż parę miesięcy po zakupie.

Zakładam, że potrzebujesz raczej dynamicznego wzmacniacza z czystą niezbyt wyeksponowaną górą, wyraźną/czytelną średnicą i dobrze kontrolowanym basem. Grającego raczej lekko ocieplonym dźwiękiem.

Nie znam brzmienia Twoich kolumn ale z ciekawych propozycji widziałem niedawno 1,5 rocznego (więc jeszcze na gwarancji) Electrocompaniet ECI-3 w założonym budżecie, z potwierdzeniem zakupu w polskim sklepie.

Całkiem nieźle gra nowa seria Yamahy wyższe modele. 2100 jest raczej poza zasięgiem ale 1100 może udało by się kupić w tej cenie.

Można rozważyć jeszcze Atola i Baltlaba.

Nie znam brzmienia Twoich kolumn ale z ciekawych propozycji widziałem niedawno 1,5 rocznego (więc jeszcze na gwarancji) Electrocompaniet ECI-3 w założonym budżecie, z potwierdzeniem zakupu w polskim sklepie.

Właśnie o to chodzi. Można znaleźć ciekawsze oferty niż sprzęt bez żadnego aktu urodzenia. Trzeba być cierpliwym i w razie czego szybko reagować. Nie w tym rzecz, że każdy kto posiada sprzęt bez dowodu zakupu jest nieuczciwy, bo sam nie wiem gdzie szukać u siebie faktur na graty które kupiłem, ale to pewne ryzyko i nic w tym chyba dziwnego, że chciałoby się znać historię sprzętu.

Na szczęście mam już chyba z głowy ten kłopot.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

EOT.

Właśnie o to chodzi. Można znaleźć ciekawsze oferty niż sprzęt bez żadnego aktu urodzenia. Trzeba być cierpliwym i w razie czego szybko reagować. Nie w tym rzecz, że każdy kto posiada sprzęt bez dowodu zakupu jest nieuczciwy, bo sam nie wiem gdzie szukać u siebie faktur na graty które kupiłem, ale to pewne ryzyko i nic w tym chyba dziwnego, że chciałoby się znać historię sprzętu.

Na szczęście mam już chyba z głowy ten kłopot.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

EOT.

Jeżeli sprzęt ma rok lub dwa to dowód zakupu znajdzie się bez problemu. Kto wyrzuca rachunek za sprzęt za ładnych parę tys?

Jak nie ma dowodu zakupu to powinna się zaświecić czerwona lampka.

Gość numik

(Konto usunięte)

pomyśl o Dayens/Resonus/Cyrus (ten ostatni ex-demo) - dobre i małe piece, wygodne dla Ciebie - oczywiście nie znam Twoich kolumn - trochę w ciemno to wszystko. Nowa mała seria Exposure też może być ok.

Atolla nie polecam, ale Leemę Pulse z ebay owszem, kurierzy przynoszą do domu, bez gwarancji ale dźwięk dobry - kompromisy.

No i Baltlab. Może pogadać trzeba z Panem Kozłowski by zrobił dla Ciebie lepszego pilota i wziąć w raty E3 przez salon czy tam zapłacić 4k i tysiączek w ratach - myślę że wynegocjujesz, a dźwięk dobry. Zostaje też ewent jakieś ex-demo Haiku SOL1

Zobacz ofertę: Onkyo A-9070 , wzmacniacz , DAC , najwyższy modelhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7094347507

To powinno dobrze zagrać, lepiej od CA.

Używany Teac AI-2000 też byłby dobry.

CA Azur 651a, Nie sądzę jednak, żeby wzmacniacz za 4K ze sklepowej półki, byłby lepszy niż CA, który posiadam, no może poza innym brzmieniem.

Nie wiem dlaczego uważasz, że Cambridge jako jedyna firma stosuje dumpingowe ceny, oferując lepsze produkty i z wysokiej półki w cenie budżetowych. O tym że jakaś firma oferuje więcej i lepiej niż inne, pisze już 90% producentów. Nie twierdzę że CA jest złe, bo to całkiem ciekawy wzmacniacz jeśli lubi się takie brzmienie.

Tylko że kolega kupił tego CA 651 za 2tys bo wchodziły wtedy te nowsze cx 60 i 80, salon sugerował wtedy Marantza pm 7005 też według mnie ciekawszy. Czy nie da się lepiej do 4 tys, można, jeśli pm7005 nie godny to model pm 8005 rozwala go na łopatki, CA 651a nie ma podejścia do Atoll in 100se , Atoll to inna wyższa klasa, dalej Primare i22 z łagodniejszych brzmień Denon pma 1520, nowy Nad c368, Xindak.

Nie wiem dlaczego uważasz, że Cambridge jako jedyna firma stosuje dumpingowe ceny, oferując lepsze produkty i z wysokiej półki w cenie budżetowych.

Źle się wyraziłem, albo źle zrozumiałeś. CA, tak jak każdej innej firmy wzmacniacz, z pewnością jest sprzedawany z co najmniej 40% marżą. Chodziło mi o to, że płacąc za niego trzy lata temu 3K, na pewno nie kupiłbym nic ciekawszego, co byłoby jakimś skokiem jakościowym, gdybym dołożył zaledwie tysiaka więcej.

Myślę, że teraz też jest podobnie. Poszukując wzmacniacza, który mógłby pochwalić się np. dość wysokim współczynnikiem tłumienia, trzeba być przygotowanym na zakup czegoś, za kasę co najmniej dwa razy większą niż 4K, dlatego nie szukam nówki sztuki ze sklepu.

Rozumiecie, w czym rzecz. Był nawet taki temat „SPRZĘT UŻYWANY - JAK SPRAWDZIĆ?

Tak wiemy. Ja to założyłem. No niestety ale trzeba na to uważać.

Alem wracając do początku. Prawdę mówiąc wzmacniacz za 4k z półki cenowej będzie lepszy od CA651. Wiec po prostu nie neguj tego typu wyboru. Zwłaszcza że możesz taki sprzęt u nas wypożyczyć i sprawdzić w domowych warunkach.

To jednak zostawiam Indywidualnemu podejsciu.

Co do wzmaków używanych to przychylam się do opinii powyżej

NAD 375, Yamaha AS2000, Roksan Caspian raczej z pierwszej serii.

Pozostaje do dyspozycji

Piotrek

Jeżeli sprzęt ma rok lub dwa to dowód zakupu znajdzie się bez problemu. Kto wyrzuca rachunek za sprzęt za ładnych parę tys?

Ja kupiłem nowy wzmacniacz w UK z wysyłką i jestem nieco zdumiony, ale papierowego rachunku nie ma. Oczywiście zawsze można wydrukować z maila potwierdzenia zakupu przez sieć, ale jakbym kupował używkę przed tym zdarzeniem i usłyszał takie tłumaczenie to sam bym nabrał podejrzeń :)

PS - w nawiązaniu do posta SLASK - nowy pm8005 z kurierem z angielskiego sklepu wyszedł ok. 2800 zł. Po przesiadce z CA w sumie odczuwam nadmiar "zaokrąglonego" basu, ale przy tej cenie łatwiej się skusić niż przy polskiej półkowej.

ASR Emitter 1 pierwsza wersja

Arcam FMJ 32

Arcam Alpha 10

Denon PMA 2000

Linn LK140 +pre

i jeszcze bym z kilka znalazł teraz tylko szukać i sprawdzać co i jak się zgra

Arcam FMJ38 pomyliłem się

Cześć

BMN-y to bardzo fajne kolumny. Z tego co pamiętam jak wypożyczałem na odsłuchy i rozmawiałem z P. Bogdanem to on odsłuchuje je na wzmacniaczu Yamahy (chyba, że coś się zmieniło).Yamaha to faktycznie od a-s1100 w górę, ew. starsze modele.

Ja kupiłem nowy wzmacniacz w UK z wysyłką i jestem nieco zdumiony, ale papierowego rachunku nie ma.

Zarejestruj produkt na stronie producenta.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.