Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD za +/- 3 tyś.

KrzKra

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Szukam do mojego Hegla H80 odpowiedniego odtwarzacza CD. Nie są wymagane bajery typu wejście USB. Oczekuję od odtwarzacza jak najwierniejszego odtwarzania. Cenie sobie ponadprzeciętną dynamikę i oczywiście jak najlepiej rozbudowaną w każdej płaszczyźnie scenę. Lubię nieco ekspresyjny przekaz jak to jest w moim Creek evo 2 CD. Również precyzja i kontrola basu to coś z czym odtwarzacz nie powinien mieć problemu. Oczywiście wszystko to co wymieniłem powinno być odpowiednie do ceny. Może macie drodzy forumowicze jakieś ciekawe propozycje? W grę wchodzi również sprzęt używany. Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/136733-odtwarzacz-cd-za-3-ty%C5%9B/

wychodzący z oferty Marantz SA 8005

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

mówimy o nowym sprzęcie czy skrajnie przepłaconym Heglem ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzień dobry.

Myślę że najlepszą dla Ciebie opcją będzie odtwarzacz CD marki Atoll. Optymalnym modelem będzie CD80SE-2 (https://www.q21.pl/atoll-cd80se-2.html), chociaż jeśli moglibyśmy trochę zwiększyć budżet, warto rozważyć CD100SE-2 (https://www.q21.pl/atoll-cd100se-2.html). To źródło, które dokładnie pasuje do Twojego opisu wymagań.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

wychodzący z oferty Marantz SA 8005

Miałem Marantz SA 8005, nie ma on za wiele wspólnego ani z ponadprzeciętną dynamiką ani z ekspresyjnym przekazem.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Arcam DiVA CD82 Text Odtwarzacz CDhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7090754449

Arcam FMJ CD37 Audiofilski odtwarzacz płyt CD SACDhttp://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7113093101

Dobrze grające cedeki w przystępnej cenie.

Krzkra nie idz w zadnego atolla cd 100se mk2, jezeli faktycznie hegel h80 jest blisko neutralnosci to pokaze jak na dloni wszysktkie gorki i dolki cedeka atolla, zobacz co o nim napisal Stempur w swojej recenzji na "Wstereo", niestety napisal prawde, oderwana gorna srednica, brak najwyzszej gory, to wylazi bardzo wyraznie juz w polaczeniu z haiku audio sol2 i dayens menuetto i bardzo irytuje. Ten cedek jest ustawiony pod "naprawe przywar" wzmacniacza atoll in100se i jezeli chodzi o gorna srednice i dolna gore nawet to mu sie udaje, niestety najwyzsza gora nawet z dedykowanym wzmacniaczem pozostaje mocno przygaszona. Do tego jaka scena z tanich serii atoll-a, jaki detal, rozdzielczosc...Tu nawet precyzyjny, dokladny hegel niewiele pomoze, odpusc cedeki atolla do serii 100 wlacznie, to nie gra rowno, detalicznie, rozdzielczo.

-Salva Mea-

Krzkra nie idz w zadnego atolla cd 100se mk2, jezeli faktycznie hegel h80 jest blisko neutralnosci to pokaze jak na dloni wszysktkie gorki i dolki cedeka atolla, zobacz co o nim napisal Stempur w swojej recenzji na "Wstereo", niestety napisal prawde, oderwana gorna srednica, brak najwyzszej gory, to wylazi bardzo wyraznie juz w polaczeniu z haiku audio sol2 i dayens menuetto i bardzo irytuje. Ten cedek jest ustawiony pod "naprawe przywar" wzmacniacza atoll in100se i jezeli chodzi o gorna srednice i dolna gore nawet to mu sie udaje, niestety najwyzsza gora nawet z dedykowanym wzmacniaczem pozostaje mocno przygaszona. Do tego jaka scena z tanich serii atoll-a, jaki detal, rozdzielczosc...Tu nawet precyzyjny, dokladny hegel niewiele pomoze, odpusc cedeki atolla do serii 100 wlacznie, to nie gra rowno, detalicznie, rozdzielczo.

Dzięki za odpowiedź i wytłumaczenie. Co zatem byś polecił?

KrzKra a jakie masz kolumny? I co Ci nie pasuje w evo 2 CD że chcesz go zmienić?

Kolumny to phonar veritas p2. Szczerze powiedziawszy bardzo mi odpowiada ten Creek ale chce go zmienić tylko i wyłącznie ze względu na chęć przerzucania się na "wyższy" poziom.

Nie wiem czy akurat w Twoim systemie wymiana zrodla da wyzszy poziom. Fajny piec, fajne kolumny i cedek, ja bym tu nic nie ruszal, powaznie. A jak duzy masz pokoj jezeli mozna wiedziec? Twoje kolumienki swego czasu dwa salony mi odradzily, z uwagi na metraz, polecaja je bardzo ale od 20-25 m2, stad nie trafily do mnie.

-Salva Mea-

Kolumny to phonar veritas p2. Szczerze powiedziawszy bardzo mi odpowiada ten Creek ale chce go zmienić tylko i wyłącznie ze względu na chęć przerzucania się na "wyższy" poziom.

Nie jestem przekonany czy zmieniając cedeka na pewno wejdziesz poziom wyżej w obecnym systemie. Musisz to odsłuchać u Siebie co niestety robi problem z używkami. Na pewno lekki skok w bok można zrobić, ale czy warto dawać 3k? Moim zdaniem nie. Np. wspomniany wyżej CD100SE2 Atolla u mnie się sprawdza. Ma dużą dynamikę i volumen, gra ekspresyjnie i żywiołowo. W niektóry systemach może być tego za dużo. U mnie jest na granicy. Co do sceny to musisz pamiętać cd to tylko jeden element i wiele zależy od kolumn, wzmacniacza i akustyki. Więc ten odtwarzacz u Ciebie może wypaść inaczej niż u mnie.

Nie wiem czy akurat w Twoim systemie wymiana zrodla da wyzszy poziom. Fajny piec, fajne kolumny i cedek, ja bym tu nic nie ruszal, powaznie. A jak duzy masz pokoj jezeli mozna wiedziec? Twoje kolumienki swego czasu dwa salony mi odradzily, z uwagi na metraz, polecaja je bardzo ale od 20-25 m2, stad nie trafily do mnie.

pokój ma 18m2 i niestety kolumny stoją przy dłuższej ścianie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.