Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy + DAC - potrzebne rady i pomysły

StonerWizard

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne grono,

potrzebuję dobrej rady przy wyborze wzmacniacza słuchawkowego (najlepiej z DACiem) i w sumie rozmyślałem nad kilkoma opcjami:

Całość miałaby się spasować na obecny moment z Beyerdynamicami T90 i HiFimanami Edition S (docelowo chciałbym kupić jakiś wyższy model HiFimanów np HE-560, czy te słynne Audeze LCD-2)

Miałby być to drugi DAC do komputera, bo zestaw audio obsługuje Wadia 121 (zwariowałem jak to gra)

- HiFiman ef-2a lub ef100 (zawsze podobała mi się lampa)

- Czekać na pojawienie się jakiegoś Schiita (Lyr-2 przykładowo)

- Sprzedać wszystko co mam obecnie i zakupić Oppo HA-1 - i wrzucić zamiast Wadii do zestawu audio (analog input rozwiązywałby mój problem z podłączeniem gramofonu do DACa - Wadia nie ma wejścia analogowego, tylko wyjście)

- Poszukać czegoś innego w zakresie 1,5 - 4k

Obecnie przy komputerze gra Audio-gd nfb 10.32 + beyerdynamic a-20 - ale nie urywa głowy jak Wadia.

Pomożecie?

Szanowne grono,

potrzebuję dobrej rady przy wyborze wzmacniacza słuchawkowego (najlepiej z DACiem) i w sumie rozmyślałem nad kilkoma opcjami:

Całość miałaby się spasować na obecny moment z Beyerdynamicami T90 i HiFimanami Edition S (docelowo chciałbym kupić jakiś wyższy model HiFimanów np HE-560, czy te słynne Audeze LCD-2)

Miałby być to drugi DAC do komputera, bo zestaw audio obsługuje Wadia 121 (zwariowałem jak to gra)

- HiFiman ef-2a lub ef100 (zawsze podobała mi się lampa)

- Czekać na pojawienie się jakiegoś Schiita (Lyr-2 przykładowo)

- Sprzedać wszystko co mam obecnie i zakupić Oppo HA-1 - i wrzucić zamiast Wadii do zestawu audio (analog input rozwiązywałby mój problem z podłączeniem gramofonu do DACa - Wadia nie ma wejścia analogowego, tylko wyjście)

- Poszukać czegoś innego w zakresie 1,5 - 4k

Obecnie przy komputerze gra Audio-gd nfb 10.32 + beyerdynamic a-20 - ale nie urywa głowy jak Wadia.

Pomożecie?

Opcji jest kilka proponuję rozważyć Burson lub iFi Black. Słuchałem oba z HD 600 i to było fajnie, dynamiczne i mięsiste granie. Bursona miałem i źle zrobiłem, że go sprzedałem.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Jeżeli docelowo celujesz w słuchawki typu Audeze lcd 2 lub wyższy model hifiman są to słuchawki wymagające pod względem amplifikacji jeśli celujesz w combo to zainteresowałbym się questyle cmi 600 lub coś z stajni audio Gd np nfb-28 w nowej rewizji

P.s

Jeśli myślisz o zakupie nowych słuchawek właśnie wchodzą na rynek Audeze lcd 2 c w bardzo dobrej cenie

Aha jeśli idziesz w planary to koniecznie rozważ zakup urządzenia zbalansowanego korzystam z tego typu słuchawkami i bardzo dużo to daje dobrego prądo żernym planarom

Tak jak pisze blackromek... Do Audeze czy HD600 zdecydowanie Questyle CMA600i - to super partner. Audio GD nie znam. Z tańszych świetny jest też Fostex HPA4 BL.

Tak jak pisze blackromek... Do Audeze czy HD600 zdecydowanie Questyle CMA600i - to super partner. Audio GD nie znam. Z tańszych świetny jest też Fostex HPA4 BL.

Z ciekawości zapytam a miał kolega tego daca?

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Słuchałem Questyle'a CMA600 akurat z DH600 i Audeze (chyba LCD2), nie doradzałbym przecież tak ot z kapelusza :-) 600tka gra szczegółowo , dynamicznie z piękną szeroką sceną - fajnie się z tymi słuchawkami zgrywa.

Cma 600 szczególnie z drugiej ręki około 2800 zł to dobry zakup dobry wzmak plus dosyć fajny dac na kości Akm spokojnie dobre towarzystwo dla wymagających słuchawek .Oczywiście najlepszy pomysł to system dzielony czyli osobno wzmak i dac , z słuchawek można naprawdę wiele wyciągnąć , a dobre lub bardzo dobre słuchawki grające z słabym lub nie pasującym towarzystwem nie dadzą z siebie wszystkiego i tu synergia jest ważniejsza niż kasa

Tylko z CMA 600 trzeba uważać, bo starsza seria miała podobno problem z trzaskami na wejściu USB, w obecnej wersji już to nie występuje, Sprawdzałem też pod tym kątem tego daca (to był ten obecnie sprzedawany) i na USB działał bez zarzutu.

Trochę to nierówne porównanie nfb 10.32 do Wadii 121.

Jeśli myśli Pan nad rozwiązaniami lampowymi to w chwili obecnej będziemy mieli tylko same wzmacniacze słuchawkowe. Jeśli pojawią się bardzo dobre rozwiązania w połączeniu DACa ze wzmacniaczem na lampie to będzie to zdecydowanie wyższa półka cenowa.

Hifiman EF to DAC, od którego można rozpocząć zabawę a takiego w postaci Audio GD już Pan ma.

Na Schiita bym specjalnie nie liczył. Bardzo słaby jest z nimi kontakt i już nie liczymy na współpracę z tą firmą. Nawet w razie jakiegoś serwisu czy pomocy brak jakiejkolwiek odpowiedzi od nich.

Najlepszym rozwiązaniem DAC ze wzmacniaczem w przedziale cenowym do 4000,- jest - https://www.q21.pl/audio-gd-nfb-28-38.html

Ewentualnie model z innym przetwornikiem https://www.q21.pl/audio-gd-nfb-28.html. Tańsze rozwiązanie zagra cieplej ale też mniej szczegółowo.

Pozdrawiam

Michał Gunerka

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zerknij za tym wzmacniaczem słuchawkowym - ma sporo mocy i gra bardzo miękko i ciepło, jak lampka

https://sklep.rms.pl/nuprime-hpa-9-hpa9-wzmacniacz-sluchawkowy-klasy-a-z-przedwzmacniaczem-stereo

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.