Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Jamo 506 na monitory - pomoc w wyborze.

Bullet_ID

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jest to mój pierwszy temat, także z góry proszę o wyrozumiałość - nie jestem audiofilem ani specem od audio - po prostu lubię "fajny" dźwięk ;).

7 lat temu zainwestowałem nieco grosza z kaski ślubnej i zakupiłem do naszego przeogromnego mieszkania zestaw Jamo 506 HCS3, który podpiąłem do Ampli Denon AVR1611 - stoi to wszystko w pokoju 16,5 m2. Zestaw miał być użytkowany 50/50 muzyka/filmy i w sumie tak rzeczywiście było. O ile w filmach sprawdza się to (jak dla mnie) całkiem nieźle - basy są na tylę potężne, że nie kupowałem subwoofera, o tyle w muzyce jest już średnio - brak szczegółowości, wszystko jakby przytłumione, jednak jako, że lubię ciepłe granie – ilość basu mi odpowiada.

W każdym razie, upłynęło nieco czasu, urodziła się córa - także czas na zmiany. Muszę wymienić fronty na coś mniejszego, z prostego powodu – nie chcę aby dziecko skończyło przygniecione kolumną, a i przy okazji zmniejszy się ilość zajmowanego miejsca. Myśłalem nad soundbarem, ale jako że mam poprowadzone surrounfy na tył (podwieszone) i całą instalację do tego, to szkoda byłoby aby się marnowały. Wybór padł więc na monitory.

I tutaj zaczyna się problem – budżet nie jest spory – ok 1000zł. Fajnie gdyby monitory nie były zbyt duże, ale mogły wydobyć z siebie na tyle potęzny dźwięk (w tym bas) aby nie kupować suba (czy to w ogóle jest możliwe?). Osobiście myślałem mocno nad Bostonami a25 i nawet je zamówiłem, ale po podłączeniu okazało się, że owszem dźwięk jest czysty i dużo bardziej szczegółowy, ale bas jest płaski i generalnie wszystko gra ciszej niż na Jamo – impedancja 8 zamiast 6 Ohm?. Może to kwestia tego, że pograły z 20 minut i nie dałem im żadnych szans na wygrzanie, niemniej jednak Bostony w tym tygodniu odsyłam. Jedno natomiast trzeba im oddać – fajne wykonanie i optymalny rozmiar. Dodam jeszcze tylko, że ze względu na rozmieszczenie mebli monitorki będę musiał zamontować na uchwytach ściennych, co niestety nie da portom Bass Reflex zbyt dużej przestrzeni.

Teraz zastanawiam się nad Bostonami a26 (teoretycznie powinny zagrać lepiej od a25), Magnatami Quantum 673 (podobno dość ciepłe i basiaste ) lub... no właśnie co jeszcze polecicie?

Dodoam jeszcze tylko, że miałem przez chwilę subwoofer Wharfedale SW-S8E, ale nie byłem w stanie skonfigurować go tak, aby basy były mocniejsze od tych z Jamo... może robiłem coś, źle, a może po prostu sub był zbyt słaby? W każdym raie fajniej byłoby gdyby obyło się bez suba.

Zdaję sobie również sprawę z tego, że Denon 1611 nie jest zbyt wysublimowanym sprzętem i jest to low end w dodatku deykowany pod kino a nie muzykę, ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda się dobrać jakieś fajne monitorki, które spełnią moje oczekiwania.

Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc

Inna barwa będzie z przodu, bo inna kopułka siedzi w serii Studio, więc do zastanowienia;

prędzej może JBL Arena 130 czy ultrabudżet - Koda EX 569 T - woofery też większe, niż w Boston 25.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.