Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Amplitunera

Robmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany mojego wysłużonego amplitunera Thomson dpl550. Zmiana podyktowana jest poniekąd przeczuciem że zakończy on w niedługim czasie swój żywot, oraz chęcią pójścia w nową technologię i wykorzystanie połączeń pomiędzy innymi urządzeniami.

Do aplitunera podpięty jest zestaw głośników 5.0 Koda AV707 V.2F (8ohm), które kupiłem pewnie ponad 10 lat temu ( nie wiem jak są oceniane te głośniki pod względem spełniania swoich funkcji w kinie domowym czy w zwykłym słuchaniu muzyki na stereo ). Z tego jak grają do tej pory jestem zadowolony, co pewnie niektórzy stwierdzą że pewnie jestem głuchy, albo po prostu nie jestem audiofilem, co prowadzi to do tego, że zestawu nie planuję w danym momencie wymieniać.

Wracając do tematu… poszukuję nowego amplitunera który będzie grał z ww. głośnikami i posłuży mi na kolejnych wiele lat. Pomieszczenie które ma obsłużyć pod kino domowe, jest niewielkie ( wydzielona ścianą część salono-jadalnio-kuchnia ) około 9 -10 m2. Ponieważ nie samym kinem człowiek żyje, chciałbym słuchać też muzyki także w tej części jadalniano-kuchennej - z rana od zawsze pierwsza rzecz to radio. Mój thomson ma już problemy z komunikacją z TV, także puszczenie muzyki z YT lub z czegoś innego to loteria – raz idzie raz nie, dlatego też chciałbym aby nowy miał połączenie z Wi-Fi i dostęp do Spotify , Tidal itd, a także obsługę przez aplikację. Muzyki słucham każdej, w zależności od nastroju, także nie wiem czy będzie to wyznacznik pod wybór sposobu grania, choć bardziej lubię mocne brzmienia .

Sprzęt chciałem kupić do 2000 zł. Przeczytałem chyba większość wątków na forum i im więcej czytałem, tym mniej byłem zdecydowany na konkretny model. Zaczynałem rozważania od Yamaha 481 lub 483, ale głównie polecaliście Onkyo 656. Od roku jest Onkyo 676, ale po pierwsze jest z 200 – 300 zł droższy, więc przekraczam budżet i po drugie czy tak wymagający użytkownik jak ja zauważy różnicę ? Co byście polecili ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/136922-zmiana-amplitunera/

Sprawdź tą YAMAHĘ RX-V483 https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-musiccast-rx-v483-czarny.html

To dobry ampli poradzi sobie na spokojnie z Twoim systemem. Ma wszystko czego potrzebujesz.

I tak wąskim gardłem będą kolumny, nie sądzę byś usłyszał znaczącą różnicę między amplitunerami z tym zestawem.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W sumie to Onkyo jakoś bardziej przypada mi do gustu, ale jest jedna rzecz która przemawia za Yamahą . Nie zawsze w domu można puszczać muzykę na głośnikach. Żeby nie być uwiązanym kabelkiem, chciałbym podłączyć słuchawki bezprzewodowe. Yamaha ma bluetooth out więc z tym nie powinny być problemu. A jak to rozwiązać w onkyo? Czy da sie zastosować jakiś transmiter bluetooth i czy to będzie działać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.