Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - różne kolumny ?

artur 1984 waw

Rekomendowane odpowiedzi

Poglądy na temat różnych, albo tego samego producenta kolumn w zestawie KD są podzielone /także na tym forum - już czytałem/.

Pytam o konkretne zestawienie:

STX Electrino 150 - fronty

B&W 686 S2 - efektowe /surroundy/

centrakla B&W - uzywana moge dać do 1000 zł:

np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obecnie mam pełny komplet STX Electrino /z efektowymi 150e i centralnym 150e/.

B&W 686 s2 nie muszę kupować /mam ze starego zestawu/.

Czy centralka B&W znacząco będzie się wybijać nad Electrino ?

Niedawno założyłem inny wątek /2 mc temu/ o wymianie całego zestawu, jednak po przeliczeniach gotówki i osobnych inwestycjach w stereo mam już niewielkie pole manewru. Myślę jak tu wykorzystać grające z rzadka przy komputerze /ze starym wzmacniaczem/ B&W 686...

Proszę o poradę. Czy lepiej nic nie zmieniać i zostać przy całym zestawie Electrino w KD. kino obsługuje Onkyo tx-sr707 thx

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/136938-kino-domowe-r%C3%B3%C5%BCne-kolumny/

Witam

Moje zdanie je takie:

Nie ma sensu centralnego i sorund brać lepszych.

Jak zrobisz kalibrację to raczej wyrówna wszystko w dół(pogorszy B&W).

Z drugiej strony można to potraktować rozwojowo:-)

Ja mam dobre fronty a pozostałe 3 dużo słabsze i jest naprawdę ok,sub też z innej bajki.Wizualnie podobne a po kalibracji dobrze się zgrały.Fronty do muzy napędza lampa i gra muzyka:-)

pozdrawiam

Matko co za herezje... "kalibracja wyrówna w dół" Jednak zakładka KD nie trzyma poziomu ;)

Pytanie kiedy kalibracja wyrówna w górę i zrobi nam z głośników Manty Wilsony....?

W kinie minimum to centralny i przednie z tej samej parafii. Barwowo choć to powinno się zgrywać. Każdy koncert to wokal na centralu. Jeśli central ma byc gorszy od frontowych to szkoda zachodu słuchaj w stereo.

Zgadzam się z NickSon. Jeśli jakieś głośniki w kinie mogę być innej marki to surroundy. Fronty wraz z centralnym najlepiej jakby należały do jednej linii. Brzmienie będzie wtedy spójne.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję za odpowiedzi. Postanowiłem z czasem po prostu zmienić cały zestaw kolumn do KD. B&W 686 S2 i 685 S2 zostawię w posiadanych zestawach stereofonicznych, natomiast obsługujące KD Electrino /150, 150e i 150c/ zmienię na coś lepszego - myślałem o Dali Zensor, ale to z czasem, wydatek 5 tys. złotych.

STX Electrino 150 - nie mam uwag w tej cenie, fronty grają całkiem przyjemnie /chociaż brak takich detali jak B&W/, natomiast największe zastrzeżenia mam właśnie do kolumn centralnej i efektowych z tego zestawu - tu już chyba producent jednak obniżył jakość - kolumienki te kosztują po kilkaset zł i to niestety już czuć. O ile STX Electrino 150 w tej cenie grają naprawdę sensownie, o tyle producent, jak sądzę, mógłby nawet zwiększyć cenę reszty zestawu w celu uzyskania lepszej jakości. Przede wszystkim słaba jest kolumna centralna.

Do NickSon.

Użyłem skrótu myślowego a ty nie czytasz ze zrozumieniem.

Jeśli do swoich STX dołączy B&W to amplituner będzie starał skalibrować i uśrednić dźwięk.Nigdzie nie napisałem że to STX się poprawią tylko podejżewam że to Bowersy zetnie do niższego poziomu stx-ów.

Centralny musi trzymać poziom i to jasne jak słońce.Kolega zadał pytanie gdzie sprzęt jest jaki jest i nie ma sensu mieszać mu za bardzo w głowie.

Ja w swoim zestawie teoretycznie mam słabszy centralny ale daje radę i zawsze powtarzam.

"Głupi nie zauważy a mądry powie że tak ma być":-)

To teraz kolejne pytanie bez zakładania nowego wątku. Jaki zestaw kolumn polecacie w zamian za STXy. Myśle tylko 5.0. Interesuje mnie realna poprawa dźwięku, a nie niuanse - tak żeby żona nie psioczyła, że nie słychać żadnej zmiany. Przeznaczenie: tylko filmy, gry, TV itp. /do stereo używamy osobnego zestawu/ Myślałem o Dali Zensor. Budżet do 5 tys. Ampli mam: Onkyo tx sr 707 - używka, ale na razie w zupełności daje radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.