Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma 1500ae na 1600NE - Dreptanie w miejscu ?

kowalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wcześniej pisałem post odnośnie Dac, którego koniec końców zamówiłem. Będzie nim Xiangsheng. Kolejne pytanie ? Poszukuje powoli jakiegoś wzmaka do SF Principia 7. Najlepiej jakbym sklompletował sobie do tego CD tej samej firmy w późniejszym czasie. Budżet to około 3000 - 3500zł jeśli chodzi o używkę bądź na raty nowy za około 6 tyś. Co będzie lepsze ?Jeśli chodzi o używki to kusi mnie Denon Pma2010ae. Z nowych to Denon 1600NE, Myślałem też nad Nadem C375Bee, Atoll IN100 lub 200 lub ewentulanie Roksan K3. Co myślicie? Czy będzie przepaść między nimi a moim obecnym denonem. A może poszukać konkretnej używki za większe pieniądze. Muzyka różna od popu przez jazz do elektroniki.

Witajcie,

Wcześniej pisałem post odnośnie Dac, którego koniec końców zamówiłem. Będzie nim Xiangsheng. Kolejne pytanie ? Poszukuje powoli jakiegoś wzmaka do SF Principia 7. Najlepiej jakbym sklompletował sobie do tego CD tej samej firmy w późniejszym czasie. Budżet to około 3000 - 3500zł jeśli chodzi o używkę bądź na raty nowy za około 6 tyś. Co będzie lepsze ?Jeśli chodzi o używki to kusi mnie Denon Pma2010ae. Z nowych to Denon 1600NE, Myślałem też nad Nadem C375Bee, Atoll IN100 lub 200 lub ewentulanie Roksan K3. Co myślicie? Czy będzie przepaść między nimi a moim obecnym denonem. A może poszukać konkretnej używki za większe pieniądze. Muzyka różna od popu przez jazz do elektroniki.

Przepasci nie bedzie napewno, co najwyzej odmienna szkola brzmienia. Na twoim miejscu, jezeli jeszcze odczuwasz przyjemnosc sluchania aktualnego zestawu nie rozwodz sie z nim i dozbieraj troche grosza. W twojej sytuacji przychodzi mi do glowy powiedzenie, "albo grubo albo wcale!"

Ciekawi mnie, czy wykorzystujesz choćby kablami pełnię możliwości zestawu;

bywa, że właśnie one robią ostatni szlif barwy, analityczność czy otwarcie.

Z drugiej strony nie wiemy, czy szukasz jakiegoś "analogu" lekko przydymionego,

czy też naturalnej agresji ze szczegółami i lepszym atakiem i kontrolą, albo basu.

Jeśli się już szuka porad, dobrze byłoby określić w swych potrzebach coś więcej,

niż tylko przemożną chęć wydania większego przypływu gotówki ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Moim zdaniem nie będzie różnicy na tyle aby wymieniać. Ok będzie grał inaczej ale to ta sama szkoła. Zapłacisz też za DACa którego nie użyjesz.

Zdecydowanie lepiej jest iść w Atoll IN200 czy właśnie Roksan K3. Mogę Ci pożyczyć te modele i sprawdzisz sobie w domu. NADy nie do końca pasują do Principii.

Piotrek

Różnica pomiędzy Denon PMA-1500 a najnowszym PMA-1600NE (https://www.q21.pl/denon-pma-1600ne.html) jest bardzo dużo. Nowe urządzenie obiektywnie jest lepsze, jednak przede wszystkim oferuje inny charakter brzmienia. Z mojego doświadczenia do SF Principia poza wspomnianym wzmacniaczem Denon na pewno zasugerowałbym hybrydę lampową Vincent SV-227 (https://www.q21.pl/vincent-sv-227.html). To połączenie szybkości, mocy i dynamiki tranzystorowej końcówki mocy z plastycznością, ciepłem, wypełnieniem lampy w przedwzmacniaczu. To moja rekomendacja do Twojego systemu.

Warto także posłuchać wzmacniacz Atoll IN200SE (https://www.q21.pl/atoll-in200se.html) oraz koniecznie Musical Fidelity M3si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m3si.html). Atoll jest delikatniejszy, spójny, bardzo muzykalny i plastyczny. Musical Fidelity to bardzo wydajne urządzenie o brzmieniu gęstym, dociążonym. To także świetne połączenie z Twoimi kolumnami. Na koniec spójrz na flagową integrę Creek Evolution 100A (https://www.q21.pl/creek-evolution-100a.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wyżej wymienionymi urządzeniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać. Takie porównanie ma sens, gdyż wszystkiego dokonujesz w jednym czasie, jednym miejscu, możesz dzięki temu wyrobić sobie opinię na temat konkretnych segmentów, a zawsze dla potwierdzenia możesz urządzenie oczywiście wypożyczyć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.