Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - Klipsch czy Monitor Audio ?

Jager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dom jednorodzinny.

Salon25,5m2 - prostokąt 4 x 6,37m

Najbardziej interesuje mnie Układ Atmos. 5.1.2

Użytkuję projektor Epson tw 6700.

Od ściany do ściany 4m sofa pod ścianą jej nie ruszę.

Tylne do ściany

90 do 100 % kino.

Set Klipsch słuchałem w Media Markt i macie rację, gra przyzwoicie:

Centralny Klipsch RP-450C.

Klipsch R-115SW.

Fronty RP-280F. Rozstawione na szerokość 4m od siebie - taką mam szafkę rtv. Nie za szeroko ?

Sufitowe - Klipsch.

Do tego nie wiem jakie tylne czym się one różnią w praktyce ???

Dlaczego np. Yodas wybrałeś RP 250S a nie np. monitory ?

Amplituner najchętniej Onkyo 676 lub może dozbieram na RZ 810 - ale tej opcji jeszcze nie słuchałem.

Można poprosić branżę o wycenę na priv setu Klipsch z Onkyo 676 / RZ 810 ? I jaki czas oczekiwania od złożenia zamówienia.

Druga sprawa.

Co sądzicie o takim mezaliansie...

Może zmienić fronty na używane Monitor Audio Platinum 100. - Dla mnie stereo sensacja w skali ostatnich odsłuchów na Audio Video Show 2017 i w dodatku na oryginalnych standach jakieś takie mniejsze, nie przytłaczają tak jak RP-280F wielkością, piękniejsze ale czarują...

A może szarpnąć się na RZ 810 i za jakiś czas dokupić wzmacniacz stereo używkę do MA PL 100 ???

Z drugiej strony może ja mało świadomy jestem.

Ale w kinie właśnie dźwięk powinien być dokładnie taki jaki oferuje Klipsch ? A nie taki stereofoniczny, przestrzenny, ciepły, jasny, miodny jak w Monitor Audio pl ??? Pytam bo gdzieś czytałem, że jakiś użytkownik MA w kinie był sumarycznie na dłuższą metę, niezadowolony z MA w kinie i stwierdził, że w kinie najlepiej sprawdza się jednak to co oferuje Klipsch z serią RP ?

Może lepiej do tzw. plumkania w stereo - w dzień czy wieczorkiem oddzielnie kupić sobie np. używane MA pl 100 i wzmacniacz stereo ? A nie robić taką hybrydę... Wtedy by poszły do innego pokoju 17m2 już typowo do stereo.

Bo cenowo oddzielnie to obydwa sety wyjdą zbliżone ?

Pozdrawiam

Jager

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66159-0-53469100-1517254279_thumb.jpg

post-66159-0-97955400-1517254297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137287-kino-domowe-klipsch-czy-monitor-audio/

Posiadam ma pl100 w małym metrażu i dla mnie bomba w stereo i w kinie również(wiadomo że to nie podłogowe) .. Ja nie rozumiem często, dlaczego czasem głośniki, kolumny nie nadają się do kina a inne tak. Piszę to bez żadnego sarkazmu,czy ktoś pokusi się o taki opis? Moim skromnym doświadczeniem,uważam że jeśli coś gra bardzo dobrze w stereo to dlaczego nie w kinie?Również myślę że do metrażu powyżej 17-20 metrów to już raczej podłogowe do kina.

Ja mam MA Silver 5.1 (docelowo 5.1.4) set też w KD ale z Denonem.

Znajomy testował Klipsch z Onkio i jego zdaniem 810 nie jest wart lepiej 676 kupić. Jeśli Atmos to zobacz czy 5.1.4 nie dasz rady zrobić czyli środkowy i tylnie sufitowe. Seria RP najlepsza ponoć jest ale jak ktoś kiedyś powiedział albo się ten dzwięk kocha lub nienawidzi. Moje ucho nie dało rady i wybrałem wlaśnie Monitor Audio.

Udaj się do profesjonalnego salonu audio a nie Markety. Tam masz sale do odsłuchu i na spokojnie podejmiesz sam decyzję i może zamiast Onkyo to Marantz+Dali lub Denon+Monitor Audio będzie u Ciebie grać

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Wydaje się, że na początek powinieneś udać sie na odsłuchy. Klipsch a Monitor Audio to dwie różne szkoły grania. Koniecznie przetestuj też, czy stereo z amplitunera KD jest dla Ciebie na akceptowalnym poziomie. Wg mnie pierwszy amplituner, który gra na wysokim poziomie stereo zaczyna się od Cambridge Audio

https://sklep.rms.pl/cambridge-audio-cxr120-cxr-120-amplituner-kina-domowego-7-2

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dużo pytań, wątpliwości i tak naprawdę możliwości. Jeśli chcesz dobrze wybrać, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Tak na szybko moje krótkie uwagi - w Twoim salonie na pewno RP-280F są zdecydowanie za duże, spokojnie wystarczą RP-260F. Monitor Audio seria Platinum to bardzo dobre kolumny, jednak wymagają bardzo wydajnego i dobrego wzmacniacza, nie ma sensu podłączać ich do amplitunera kina domowego, zagra taki set źle. Oczywiście można zbudować drugi system do stereo.

Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ok Klipsch.

Dostaję sprzczne informacje. Część osób mówi mi, że jesli tylko do kina domowego w salonie, zdjęcia obrazu sytuacji powyżej widziecie to RP280F, RP450C i R115SW będą zdecydowanie za duże do moich 25,5m2 wystarczy set RP260F, RP440C, R112SW inni, że wprost przeciwnie w sam raz...kogo posłuchać ??? Czym gozi kupienie za dużego seta do za małego pomieszczenia ?

Onkyo TX NR 676

Wolę słabszy amplituner niż kolumny. Tym bardziej, że za 2 lata podobno wchodzi 8K - mają nadawać olimpiadę w Tokio to wtedy kupię RZ1100 za bardziej przystępne wartości mam nadzieję, że np. Yodas będzie inwestował już w 8K i Atmosa z pod podłogi... :)

Czy sufitowe do Atmosa powinny być z tej samej serii klipscha ? Czy można coś innego zainstalować... ? Bardzo to może wpłynąć na odbiór efektów ?

Moze Definitive Technology Pro 1000 ? Im wiekszy glosnik Atmos tym lepiej .

Jakiego rodzaju muzyki słuchasz ?

Klipsch sprawdza się z elektronikq , chillout

A , i z daleka od serii R :)

Miałem Platinum PL 100 jako przednie wysokościowe (w systemie Audysey DSX) i niestety nie wytrzymały w nich wysokotonowe w kinie domowym... A może to na którymś koncercie za bardzo mocy przyłożyłem, diabli wiedzą! W każdym razie wymiana kosztowała 1400zł za dwa i gwarancja tego nie objęła. To je w końcu sprzedałem.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Miałem Platinum PL 100 jako przednie wysokościowe (w systemie Audysey DSX) i niestety nie wytrzymały w nich wysokotonowe w kinie domowym... A może to na którymś koncercie za bardzo mocy przyłożyłem, diabli wiedzą! W każdym razie wymiana kosztowała 1400zł za dwa i gwarancja tego nie objęła. To je w końcu sprzedałem.

mozna spalic wysokotonowe ,przez nieodpowiedni dobor wzmacniacza do glosnikow..jesli to byly gorne,efektowe to pewnie ampli rozumiem i latwo jest przesterowac i spalic wlasnie wysoko tonowe na bardzo duzej glosnosci(jesli wzmak nie wyrabia moc idzie na gorny wlasnie), jesli ich cos dobrze nie wysteruje.Bylo to dokladnie opisane w reduktorze szumu.

Były podpięte do porządnej końcówki mocy Monster Power MPA 2250. Ale chyba była dla nich za mocna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Chciałbym jeszcze zapytać o ofertę amerykańskiej firmy SVS serii ultra w sumie konkurent Klipsch

Na zeszłorocznym Audio Video Show 2017 w Warszawie, z przypadku usiadłem w ich pokoju odsłuchowym na stadionie i kurcze wrażenie do dziś za mną chodzi... gdzieś tam z tyl głowy.. :)

Słuchałem monitorów z serii ultra oraz ich suby.

Ukryta Zawartość

Subwoofery są znane i chyba lubiane ale o kolumnach głośnikowych to trochę cicho...

I tak sobie pomyślałem, że skoro stricte odsłuchowe będzie ograniczone do około 20m2 to może.

Dwa monitory SVS ultra , centralny ultra + dwa subwoofery SVS SB-12 NSD - tylko, że one nie mają otwartej konstrukcji... co może być minusem za to plus, że są dwa + ich dwie satelitki

Mam nadzieję w przyszłym tygodniu na odsłuch to jeszcze się upewnię być może przywiozę set do domu - ciekawostka 60dni na testy wynikające z czasu potrzebnego na wygrzane

Ktoś coś słuchał, widział wie...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.