Skocz do zawartości
IGNORED

Aranżacja pokoju a akustyka pomieszczenia

keniol91

Rekomendowane odpowiedzi

Unikac nalezy duzych plaskich twardych powierzchni, jak np. Plytki na podlodze bez zadnego dywanu / stolika. Puste sciany.

Nalezy unikac stawiania kolumn przy samej scianie, szczegolnie tych z bassreflexem z tylu.

Najlepiej zagracic narozniki.

Ogolnie chodzi o to aby zagracic pomieszczenie mowa tu o "domowej akustyce - nie profesjonalnej" czyli czym wiecej dzwinych i roznych powierzchni bedziesz mial tym lepiej: dywany, kwiaty, biblioteczki z ksiazkami itp.

Ok dzięki za informacje, napewno na panele dam dywan, ma byc gruba zasłoną i firany, stolik będzie malutki poszukam jeszcze moze są obrazy jakieś AKUSTYCZNE i powieszę.

Głośniki bedą instalacyjne w scianach

Prktyczna rada. Gdy w danym pomieszczeniu klasniesz w dłonie słyszalny pogłos musi być jak najmniejszy. Gdy go słychac nie jest za dobrze. Złaszcza dla stereo dla systemów wielokanałowych jest to mniej krytyczne.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Unikac nalezy duzych plaskich twardych powierzchni, jak np. Plytki na podlodze bez zadnego dywanu / stolika. Puste sciany.

Nalezy unikac stawiania kolumn przy samej scianie, szczegolnie tych z bassreflexem z tylu.

Najlepiej zagracic narozniki.

Ogolnie chodzi o to aby zagracic pomieszczenie mowa tu o "domowej akustyce - nie profesjonalnej" czyli czym wiecej dzwinych i roznych powierzchni bedziesz mial tym lepiej: dywany, kwiaty, biblioteczki z ksiazkami itp.

Czyli wniosek jest jeden.... najlepsze pokoje przygotowane akustycznie mają Cyganie. ... ;) :)

Czyli wniosek jest jeden.... najlepsze pokoje przygotowane akustycznie mają Cyganie. ... ;) :)

Mysle (pewny nie jestem) najlepsze pokoje to typowe vintage, duzo drewna, biblioteczka, futryna z whiski, cieple drewniane pomieszczenie --- w takim miejscu sam klimat sprawia ze muzyka jest milsza w odbiorze.

A "nasze" nowoczesne domy, sam beton to zostawie bez komentarza...

Zreszta sam zauwazylem, czym wiecej zagracam tym jest narazie lepiej :)

Mysle (pewny nie jestem) najlepsze pokoje to typowe vintage, duzo drewna, biblioteczka, futryna z whiski, cieple drewniane pomieszczenie --- w takim miejscu sam klimat sprawia ze muzyka jest milsza w odbiorze.

A "nasze" nowoczesne domy, sam beton to zostawie bez komentarza...

Zreszta sam zauwazylem, czym wiecej zagracam tym jest narazie lepiej :)

.... właśnie o to chodzi ,że cyganie mają tak "zagracone" swoje chałupy jakby ktoś tam poustawiał meble, rzeźby itp.itd. i naszykował do przeprowadzki..;)

Kiedyś miałem przyjemność być krótko w małym drewnianym domku letniskowym. Wszystko w drewnie, w boazerii,

jakieś uskoki, załamania itp. Stała też taka mała stara wieżyczka jeszcze na kasety, kompletna z głośnikami.

O jest okazja posłuchać jakiś archiwalnych nagrań z magnetofonu.

Spodziewałem się wszystkiego najgorszego... a doznałem szoku. O k-wa jak to pięknie gra, jak pięknie słychać !!!

Rozmawiałem kiedyś z pewną dekoratorką wnętrz i powiedziała mi ciekawostkę.

Ludzie chcą mieszkać wygodnie i modnie. Dodatkowo są podatni na reklamy. Z tąd płytki na podłodze, panele, duże gładnie powierzchnie itp. Osobiście jednak radzi drewno, drewno i jeszcze raz drewno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.