Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne vs kolumny podstawkowe pasywne

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam. Jak w temacie,jako że nie miałem okazji słuchać takowych monitorów aktywnych ,zastanawiam się ich porównania do klasycznych podstawek stereo. Zaznaczam że plany zakładają subwoofer i powierzchnia to 20mkw. Cena porównawczych komponentów to ok 4kpl za parę monitorów studyjnych a podstawek stereo to 2kpln za pare(uwzględniamy wzmak stereo ok 2 kpln)

Ostatni zestaw pasywny jaki miałem to xavian primissima 2 plus rel5 napędzane rotelem 980bx. Grało to całkiem fajnie do momentu gdy nie posłuchałem u kolegi yamaha hs80 i spodobało mi się to że dużo więcej na nich słychać. Wtedy pomyślałem by u siebie też poeksperymentować z monitorami studyjnymi. Miałem u siebie wspomniane hs80 całkiem dobrze je wspominam. Grały dużo jaśniej niż poprzedni zestaw i siłą rzeczy bez wspomagania subem, niewiele było dołu. Kolejne były Fostex pm841 ale wspomagane już subem dynaudio bm9s. Same Fostexy jak na 3 drożne nie miały zbyt wiele dołu, ale nawet fajną średnicę. Trochę przeszkadzały mi w nich wysokie tony (szeleściły). Następne były dynaudio bm5aII. Bardzo dobre głośniki z dobrą górą wspomagane subem potrafiły przyjemnie zagrać pełne pasmo. Mały jak dla mnie trochę błotnisty środek. Dynki trochę u mnie pograły. Ostanie i do tej pory u mnie w domu personusy s8. Mają najlepsze z dotychczasowych obrazowanie stereo, czyste wysoki (niektórzy twierdzą że jest go dużo, mia on jak najbardziej odpowiada), czytelny środek, duł pasma nawet bez wspomagania wystarczy przy większości muzyki. U mnie s8 grają razem z bm9s i chociaż czasami bym coś zmienił to nie bardzo mam pomysł na co.

W miedzy czasie trochę słuchałem innych monitorów m.in adam a7x - nie podobał mi się podbity wyższy bas oraz schowany środek no i malutki sweet spot.

Focal csm65 - słodkie granie, może się podobać ale jak dla mnie mało szczegółowe.

APS AEON z tytanowym wysokotonowym. Wszystko bliskie ideału poza góra. Mam ochotę posłuchać aeonów z tekstylną.

KRK RP8 - nic ciekawego.

Słucham w dziupli ok 14m2. Trochę mało ale postarałem się w miarę własnych możliwości zaadaptować to pomieszczenie. Do tego celu użyłem absorberów szerokopasmowych z pt80. Po adaptacja to był największy progres jaki miałem od początku zabawy z audio. Nigdy wymiana żadnego elementu systemu nie wniosła tyle włączając w to wymianę głośników. Jeśli ktoś ma takie możliwości to ten etap powinien zrobić na samym początku. Oszczędzi to sporo czasu i zbędnych wydatków przy łapaniu króliczka ;)

Focal csm65 - słodkie granie, może się podobać ale jak dla mnie mało szczegółowe.

Widziałem pomiary Focal CMS65 i z tego co pamiętam miały nie małe THD - pewnie z tego powodu brak tej szczegółowości. Za to ładny wodospad na basie = powinny mieć szybki/kontrolowany bas.

APS AEON z tytanowym wysokotonowym. Wszystko bliskie ideału poza góra. Mam ochotę posłuchać aeonów z tekstylną.

Metalowa kopułka ma chyba trzy czy cztery filtry tłumiące rezonanse. Jedwabna ani jednego. Taka mała różnica ;)

nagrywamy.com

Metalowa kopułka ma chyba trzy czy cztery filtry tłumiące rezonanse. Jedwabna ani jednego. Taka mała różnica ;)

Porównywałeś Aeony z kopułką metalową i tekstylna?

Coraz bardziej mnie korci by przesiąść się na aeony, tylko z metalu niby była ale jakaś tak męcząca i dziwna.

Gość

(Konto usunięte)

A jak sprawa miała by się z dynaudio lyd 8? Ciężko je nawet sklasyfikowac niby monitory studyjne i trochę do słuchania w salonie. Po prostu wygodniejsze i łatwiejsze w obsłudze niż kolumny podstawkowe

Porównywałeś Aeony z kopułką metalową i tekstylna?

Coraz bardziej mnie korci by przesiąść się na aeony, tylko z metalu niby była ale jakaś tak męcząca i dziwna.

Znam oba nieźle. Dla mnie metalowa kopułka z bliska jest w nich nieakceptowalna, dlatego mam jedwabną, a wtedy nawet nie wiedziałem o tych filtrach. Z drugiej strony mam też APS Klasik i tam jest ta nowa mniejsza lepsza metalowa kopułka i muszę przyznać, że nie przeszkadza i miło gra.

nagrywamy.com

Tam podział pasma jest tak wysoko, że będę zdziwiony, jeśli pod kątem nie będzie dziury w średnicy.

Na boki się specjalnie nie wychylałem, ale brzmią zadziwiająco dobrze. Miałem mniejsze.

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.