Skocz do zawartości
IGNORED

Sony ST-S315 - pytania

Zyzol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tuner Sony ST-S315. Tuner ten zaczął gubić zapisane w pamięci stacje. Najczęściej dzieje się tak z A1, którą traci już po dniu, pozostałe po 6-10 dniach. Trochę to śmieszne, ale zawsze w poniedziałek. Wyszukiwanie automatyczne też chyba szwankuje, bo nie dostraja i nie zapamiętuje wszystkich stacji. Ręczne bez zarzutu. Na mojej instalacji antenowej pracowało bezbłędnie kilkanaście tunerów i amplitunerów. Tuner bardzo mi odpowiada ze względu na jakość dźwięku intuicyjną obsługę.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy warto go naprawiać, jeśli tak - to wymiana jakich elementów może wchodzić w grę i czy się opłaca przy tak wiekowym sprzęcie?

Jeżeli wymiana - chciałbym wymienić na Sony ST-S261. Jak się on ma do 315?

https://www.audiostereo.pl/topic/137472-sony-st-s315-pytania/

Obydwa tunery to 1995/6 rok. I to są podstawowe modele. Taniej pewnie wyjdzie zakup innego.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Ten który chcesz wymienić to półka niżej.

Czy się opłaca stroić/naprawiać - chyba nie, tuner kupisz w granicach 150-250 zł

Serwis też musi z czegoś żyć, 100 zł to minimum - tak myślę.

Poszukaj Sony S-370, 390 (tylko się nie pomyl, nie kup SE - te z literką E to........ (autocenzura) Albo np. QS S-700 Najwyższy model .

ES tunery z serii 5xx jakościowo (dźwięk) to dokładnie to samo co np S-370, 700QS - doplacasz tylko stówę, dwie za znaczek ES.

Mam od nowości taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc nie ma powodu do obaw o dźwięk a może szybka będzie pasować,

jeśli nie będziesz naprawiał uszkodzonego.

A modele 315 od 261 różni rok; ten drugi jest młodszy ale o półkę niższy co i tak nie ma prawie

żadnego znaczenia wobec nadawanego shitu z szambelana, jeśli chodzi o jakość dźwięku ... :-((

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ten który chcesz wymienić to półka niżej.

Czy się opłaca stroić/naprawiać - chyba nie, tuner kupisz w granicach 150-250 zł

Serwis też musi z czegoś żyć, 100 zł to minimum - tak myślę.

Poszukaj Sony S-370, 390 (tylko się nie pomyl, nie kup SE - te z literką E to........ (autocenzura) Albo np. QS S-700 Najwyższy model .

ES tunery z serii 5xx jakościowo (dźwięk) to dokładnie to samo co np S-370, 700QS - doplacasz tylko stówę, dwie za znaczek ES.

Postaram się. :-)

A ja proponuję nabyć powietrze w sprayu, otworzyć urządzenie i porządnie przedmuchać cały syf ze środka, szczególnie koło każdego scalaka.

U mnie tak pomogło ze starym STR-DE215.

To też dobry pomysł. I od niego zacznę już jutro.

Mam od nowości taki:

Ukryta Zawartość

więc nie ma powodu do obaw o dźwięk a może szybka będzie pasować,

jeśli nie będziesz naprawiał uszkodzonego.

A modele 315 od 261 różni rok; ten drugi jest młodszy ale o półkę niższy co i tak nie ma prawie

żadnego znaczenia wobec nadawanego shitu z szambelana, jeśli chodzi o jakość dźwięku ... :-((

Oglądałem już wcześniej. Gdybym miał oryginalną szybkę, wziąłbym pod uwagę, bo pasowałby mi do innych klocków Sony. Niestety ma wątpliwości, bo nie znam wymiarów szybki "500", poza tym ta z mojej "315" ma złoty duży nadruk na oczku odbiornika pilota "500".

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

A ja proponuję nabyć powietrze w sprayu, otworzyć urządzenie i porządnie przedmuchać cały syf ze środka, szczególnie koło każdego scalaka.

U mnie tak pomogło ze starym STR-DE215.

Po demontażu blach obudowy okazało się,ze płyta w jego wnętrzu jest wręcz sterylnie czysta.

186 x 31 mm to rozmiar szybki w 500' a napis zawsze można zmyć.

Dzięki, rozmiar szybki mojego (z zewnątrz) podobny. Może przyda mi się ta informacja. Tylko zanim się ruszyłem... tamtego już nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.