Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha BD-S681 - problemy

Adam_69519

Rekomendowane odpowiedzi

Od miesiąca posiadam odtwarzacz blu-ray Yamaha BD-S681 i mam z nim kilka problemów.

Mam amplituner Yamaha RX-V481D podłączony przewodem HDMI do wejścia HDMI (ARC) w telewizorze. Do tego amplitunera podłączony jest (też przez HDMI) Blu-ray Yamaha BD-S681. Żeby było wszystko jasne: BD-S681 jest podłączony do Amplitunera a Amplituner do TV.

Te 3 urządzenia są podłączone do osobnego gniazdka 230V z wyłącznikiem. W nocy i gdy nikogo nie ma w domu, to gniazdko jest wyłączane, co jest równoznaczne z odłączeniem wszystkich urządzeń z sieci. Gdy ponownie włączam gniazdko, TV i amplituner wracają do trybu StandBy, w jakim się znajdowały przed odłączeniem 230V a odtwarzacz BD-S681 wchodzi od razu do trybu ON (gotowości) i muszę go wyłączyć ręcznie.

Drugi problem polega na tym, że w menu BD-S681 i amplitunera jest ustawiony język angielski a w TV język polski. Po włączeniu TV, BD-S681 jakby odczytuje ustawienia TV i język menu ustawia się samoczynnie na język polski. W amplitunerze język menu pozostaje bez zmian. Skontaktowałem się z Yamaha i oni twierdzą, że problem jest w TV, który w połączeniu HDMI jest nadrzędny i "zmusza" jakby inne urządzenia do przejęcia jego ustawień (sprzęt jest japoński a nie pólnocno-koreański, więc nie wiem skąd ta dyktatura). Tylko dlaczego tylko blu-ray się poddaje a amplituner nie tzn. "trzyma" swoje ustawienia. To właśnie amplituner jest bezpośrednio połączony z TV. Poza tym co ma do tego brak powrotu do trybu StandBy po zaniku napiecia. Jakiś inny flachowiec twierdzi, że to wina zniekształceń harmonicznych, jakie pojawiają się po włączeniu gniazdka. Blu-ray dostaje jakiś impuls o wysokiej amplitudzie i dlatego się włącza. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo mam styczność z kompatybilnością elektromagnetyczną, choć według mnie powinien być zabezpieczony przed przepięciami. Nawet przy wkładaniu kabla do gniazdka może powstać krótkotrwały impuls i urządzenia są przed nimi zabezpieczane. Spróbuję to sprawdzić analizatorem sieci.

Co się jeszcze tyczy kontroli przez HDMI, to Yamaha radzi mi też dezaktywować kontrolę przez HDMI, ale tym samym ograniczę funkcjonalność całego systemu.

Według mnie to jest problem firmware'u odtwarzacza blu-ray. Nie jestem pewien, ale ze starym firmwarem tak się nie działo. Niestety zauktualizowałem go 2 dni po zakupie i nie zdążyłem zwrócić na to uwagi. Gdybym miał stary firmware można by sprawdzić, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć.

Myślałem też, spróbować się dobrać do ustawień serwisowych TV (po gwarancji), ale to delikatna sprawa. Może problem leży w samym przewodzie, który nie jest odpowiedni do specyfikacji HDMI np. w specyfikacji 1.3 przez HDMI nie przechodzi zaktualizowana lista poleceń CEC.

Próbowałem również przywrócić ustawienia fabryczne, ale nic nie pomogło. Wczoraj też zauważyłem, że mam problemy z uruchomieniem odtwarzacza za pomocą dedykowane aplikacji z iPada. Muszę to jeszcze sprawdzić dokładnie, ale jeślli się potwierdz, to według mnie ten firmware wariuje.

Może ktoś miał podobne problemy to niech da znać.

https://www.audiostereo.pl/topic/137489-yamaha-bd-s681-problemy/

Ten odtwarzacz to niestety stary, drogi i średnio dopracowany model. Szkoda że Ci go wcisneli, na pewno warto by było się go pozbyć/zwrócić. Wyłączenie HDMI control może rozwiązać problemy z menu.

Wydawało mi się że wcześniej. No widzisz to taki odtwarzacz "do kompletu" no to kupujesz bo myślisz że warto. Rynek odtwarzaczy już wymiera, "specjalistami" sa popularne firmy typu Sony. Ale to wszystko zalezy od potrzeb. W tym odpalisz typowe nośniki poza aktualnym standardem UHD i działają. Odtwarzacz za 400pln zrobi to dokładnie tak samo. A beda jeszcze różne funkcje dodatkowe jak np. Netflix ;)

Całkowicie się zgadzam. Chciałem coś do kompletu do wcześniej kupionego AV RX-V481D też Yamahy, żeby nie było problemów z kompatybilnością itd. Nawet jakbym wydał 4.000 PLN to efekt byłby według mnie podobny. Nawet jak dzisiaj wydam kupę kasy bo ma obsługę Netflix czy czegoś tam innego to za miesiąc już będzie inny model z czymś jeszcze innym i nowszym. Stąd też wolałem kupić średniaka.

Ale widzię, że tylko mnie się przytrafia ten problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.