Skocz do zawartości
IGNORED

DAC ES9028Q2M + Bluetooth CSR64215

hiszpaaan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zrobić prostym sposobem podłączenie bluetooth do przedwzmacniacza i kupiłem u Chińczyków takiego DACa i moduł Bluetooth z zegarem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie jest priorytetem super jakość powyższych elementów i jakiś niesamowity dźwięk, ale funkcjonalność i pomijam komentowanie takich kwestii.

Po podłączeniu modułu Bluetooth z DAC zaczynają się problemy. Bluetooth akurat łączy się szybko i z tym problemów nie ma. Podłączyłem wszystkie przewody z wejścia I2S w DAC z wyjściem Bluetooth: Data, BitClock, LeftRightClock, MasterClock i Ground. Uzyskuję jednak jedynie pocharkiwanie z głośników i to tylko w jednym kanale. Jak odłączam Ground z połączenia I2S, to pocharkiwanie jest już ciągle, bez przerywania i przypomina muzykę :) Wszystkie podłączenia zasilania sprawdziłem, napięcia na płytkach są poprawne. Chińczyk mi napisał, żebym połączył w Bluetooth wyjście Data z Ground, ale chyba sobie ze mnie jaja robił...

Czy ktoś potrafi pomóc i podpowiedzieć co robię źle? Bo podejrzewam, że DAC i Bluetooth są sprawne. Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137492-dac-es9028q2m-bluetooth-csr64215/

Z zasilaniem też kombinowałem i w sumie chyba jest wystarczające, żeby zadziałało, to jest zasilanie tak na roboczo do testów:

1. Część z opampami jest zasilania z zasilacza z trafo Breve 15-0-15V (200mA) i za mostkami połączyłem to bezpośrednio z LMami 337/317 na płytce DAC (po drodze te duże kondensatory, ominąłem diody prostownicze na płytce DAC)

2. Sam DAC jest zasilany z LT1963, który jest już na płytce, ale do niego podłączam napięcie stabilizowane 12 V z zewnątrz z zasilacza serwerowego HP

3. Bluetooth jest zasilany z tego samego zasilacza 12V ale przez taki stabilizatorek 5V, który miałem pod ręką:

Ukryta Zawartość

Czyli że Ground zasilania Bluetooth jest połączony z Ground zasilania ES9028. Dlatego pewnie robi różnicę, jak odłączam Ground sygnału I2S z Bluetooth. Podłączałem też zasilanie Bluetooth 5V z takich źródeł jak "ładowarka" do telefonu, ale nic się nie zmieniało, było gorzej.

Czy nie uważacie, że mimo wszystko to jednak powinno zadziałać?

A co do tego PCM, to nie wiedziałem, że to jest jakaś różnica i że Bluetooth może działać tylko w jednym trybie, a nawet jeśli to Chińczyk napisał o tym DACu: "perfect seamless interface with the use of PCM DSD switch without defects", więc ja rozumiem, że DAC sam się przełącza (???).

Połączenie cyfrowe jest krótkie, ma 10 cm.

Ukryta Zawartość

Tej płytki nie znam ale w wątku poniżej wszystkie tanie ESy 9018/9028/9038 są rozłożone na czynniki pierwsze i być może znajdziesz podobny przypadek

Ukryta Zawartość

Stawiam na problem z konfiguracją płytki Bluetooth i tutaj bym szukał problemów. jak jesteś z okolicy Wawy to mogę Ci pożyczyć jakiegoś sprawnego DACa z wejsciem I2S, z którym sobie to potestujesz

Ukryta Zawartość

MCK nie podłączasz do daca z płytki BT.

Sabre ma własny MCK (to ten oscylator 80 lub 100MHz), więc po prostu odpada Ci jedno połączenie.

Podłączasz natomiast wszystkie inne przewody i masę.

Sabre przełącza się automatycznie między DSD i PCM, ale moduł BT wysyła dane tylko PCM, więc to bez znaczenia.

Nie wiem jaką masz wersję.

Na jednej widzę oscylator a na innej nie (może jest od spodu?).

Podeślij fotki góry i dołu aby było wszystko widać.

Jeśli faktycznie DAC nie ma własnego MCLK to będziesz musiał mu podać sygnał z 80MHz oscylatora.

MCLK z płytki BT do niczego Ci się nie przyda.

Od razu ostrzegam, że połączenie MCLK musi być krótkie i porządnym przewodem.

Ja do tego używam u.FL.

Nie mam teraz pod ręką tego DACa, ale jestem pewny, że oscylatora nie ma. Dlatego też wziąłem dokładnie ten moduł Bluetooth z oscylatorem:

Ukryta Zawartość

Sprzedawca napisał: "Can be used with a variety of DAC, MCK default output 100M, can be used with the ES9018 ES9028 ES9038.

However, for example, the ES9023 requires 50M, not every DAC supports the same MCK, preferably with its own MCK DAC", dlatego myślałem, że będzie działać z tym DACiem.

Dlaczego sygnał MCKL z płytki Bluetooth się nie przyda?

Ukryta Zawartość

Bo Sabre powinien mieć własny?

Kiedyś faktycznie pakowało się 100MHz do Sabre aby obsługiwał wszystkie próbkowania, ale te nowsze często mają już 80MHz.

Generalnie ciekawa sprawa to jest.

DAC wygląda tak, podłączony do Bluetooth przez I2S:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-20963-0-41245500-1518514375_thumb.jpgpost-20963-0-15839400-1518514384_thumb.jpg

post-20963-0-63357200-1518514470_thumb.jpg

Bluetooth podłączałem też do sprawdzonego DACa na PCM5102 i nie zadziałało, co najwyżej jakieś charczenie udało mi się uzyskać:

post-20963-0-17317000-1518514488_thumb.jpg

Problem więc na 90% jest w module Bluetooth. Nie mam pojęcia jak się za niego zabrać. Przypuszczam, że należy go prawidłowo skonfigurować, ale szukam i szukam i ciężko coś znaleźć, a Chińczyk jakoś zamilkł. Czy ktoś wie, co z tym Bluetoothem można teraz zrobić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie, co z tym Bluetoothem można teraz zrobić?

Ciężka sprawa, bo konfiguracja tego ustrojstwa odbywa się softwarowo.

Głowy nie dam, ale ten BT wypuszcza max 16bit/48kHz. W nocie kości napisali, że maksymalny BCLK to 2400kHz. Wynika z tego, że dla 48kHz maksymalny BCLK to 32fs (1536kHz). Nota kści DAC jest niestety niedostępna, ale najprawdopodobniej BCLK musi wynosić 64fs, (czyli 48*64=3,072Mhz, ewentualnie 44,1*64=2,822MHz) Mnie wygląda na to, że moduł BT wypuszcza ramki 16 bitowe. Przy czym nie chodzi tu o ilość bitów w słowie, a o ilość okresów zegara w słowie. Powinno być 32, a jest 16, dlatego nie jestem pewien czy te 2 układy się w ogóle dogadają? W każdym razie nie bez SRC.

Tak jak poprzednicy mówią, na 99% CSR nie jest odpowiednio ustawiony. Do zaprogramowania kości CSR potrzebujesz albo port LPT albo programator CSR USB SPI PROGRAMMER. Tylko jak poprawnie skonfigurować CSR do tego DACa to nie wiem.

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.