Skocz do zawartości
IGNORED

Western Digital My Cloud Mirror

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Towarzysze doradźcie czy warto wchodzić w takie coś Western Digital My Cloud Mirror? Czy bez wodotrysków spełni to funkcję przechowywacza muzyki i filmów? czy jak to zepnę kablem ethernet z routerem i/tudzież USB z lapkiem czy mini PC będzie to służyło, czy może lepiej jest wejść np. w Synology DS216se? Niby ten drugi jest bardziej polecany ale ma słabszy procek i pamięć. Zaznaczę, że nie znam się na obsłudze serwerów, dysków sieciowych NAS. Chcę żeby było łatwo i przyjemnie:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/137585-western-digital-my-cloud-mirror/

Chcę żeby było łatwo i przyjemnie:-)

Hej mam wcześniejszą wersję czyli Western Digital My Cloud ( wersja jedno dyskowa ) , wydaje mi się że do Twoich potrzeb będzie ok.

Ale mam swoje uwagi co do tego sprzętu a więc :

dostajesz gotowe zamknięte urządzenie z dedykowanym softem i to tyle , jest łatwe w obsłudze ,

czy intuicyjne nie wiem, ale trzeba się przyzwyczaić .

nie masz przynajmniej w moim modelu dostępu do dysku np. jak byś chciał wymienić dysk na inny albo tymczasowo podmienić , wiąże się to z ingerencją w urządzenie i pewnie stratą gwarancji .

soft potrafi się niemiłosiernie ślimaczyć , przy dodaniu np. jednej płyty potrafi indeksować cały dysk przez parę dni co wiąże się z szumem pracy dysku a nawet jakimś chrobotaniem . nie jest to bezgłośne urządzenie .

znany problem tych dysków że nagle bez żadnego powodu zaczynają pracować i mielić mimo że w tym czasie się ich nie używa , mają również problemy żeby wejść w tryb standby .

nie masz szans na zmianę systemu jeżeli coś Ci będzie po jakimś czasie przeszkadzać lub czegoś brakować to jesteś tylko skazany na oficjalny soft WD , ja swojego dysku używam 5 rok i aktualizacje jedynie co wprowadziły to zmianę interfejsu z koloru czarnego na biały , przez ten cały czas nie dodali jakiejkolwiek funkcji .

Podsumowując na dzień dzisiejszy wybrałbym jakiś nas typu Synology albo Qnap ze względu na dostępność wielu systemów, możliwość doinstalowania programów typu Plex, oraz większą elastyczność , większe możliwości personalizacji czy możliwość wpięcia dowolnych dysków ( dyski ssd).

Poza tym domyślne systemy obsługi wszystkich dysków sieciowych są w podobny sposób user friendly .

Pozdrawiam

Hej mam wcześniejszą wersję czyli Western Digital My Cloud ( wersja jedno dyskowa ) , wydaje mi się że do Twoich potrzeb będzie ok.

Ale mam swoje uwagi co do tego sprzętu a więc :

dostajesz gotowe zamknięte urządzenie z dedykowanym softem i to tyle , jest łatwe w obsłudze ,

czy intuicyjne nie wiem, ale trzeba się przyzwyczaić .

nie masz przynajmniej w moim modelu dostępu do dysku np. jak byś chciał wymienić dysk na inny albo tymczasowo podmienić , wiąże się to z ingerencją w urządzenie i pewnie stratą gwarancji .

soft potrafi się niemiłosiernie ślimaczyć , przy dodaniu np. jednej płyty potrafi indeksować cały dysk przez parę dni co wiąże się z szumem pracy dysku a nawet jakimś chrobotaniem . nie jest to bezgłośne urządzenie .

znany problem tych dysków że nagle bez żadnego powodu zaczynają pracować i mielić mimo że w tym czasie się ich nie używa , mają również problemy żeby wejść w tryb standby .

nie masz szans na zmianę systemu jeżeli coś Ci będzie po jakimś czasie przeszkadzać lub czegoś brakować to jesteś tylko skazany na oficjalny soft WD , ja swojego dysku używam 5 rok i aktualizacje jedynie co wprowadziły to zmianę interfejsu z koloru czarnego na biały , przez ten cały czas nie dodali jakiejkolwiek funkcji .

Podsumowując na dzień dzisiejszy wybrałbym jakiś nas typu Synology albo Qnap ze względu na dostępność wielu systemów, możliwość doinstalowania programów typu Plex, oraz większą elastyczność , większe możliwości personalizacji czy możliwość wpięcia dowolnych dysków ( dyski ssd).

Poza tym domyślne systemy obsługi wszystkich dysków sieciowych są w podobny sposób user friendly .

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

W tym dysku, o który pytam chyba jest możliwość wymiany dysków, więc jest na +. Poza tym ja i tak brałbym już z dyskami na pokładzie.

Po drugi jest też dostępna opcja dysku w Gen 2 i może w tej problemy o których wspominałeś nie występują?

Gość

(Konto usunięte)

Używam WD My Cloud Mirror z 2× 3TB...nie mam żadnych problemów...nie hałasują...jest bazą plików dla Wild Media Serwer na netbooku...idealna współpraca...dzieci w pokoju obok oglądają po Wifi filmy...

Również polecam Synology.

Miałem QNAPa (dość fajny), miałem Netgear (oni już chyba nie robią NASów) teraz mam Synology DS216+II i jestem bardzo zadowolony.

Lubię słuchać muzyki! :)

Synology moim zdaniem jest znacznie lepszy od innych wynalazków.

A ten jest jeszcze lepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.