Skocz do zawartości
IGNORED

Chromecast 2/Chromecast Audio

rafiszymon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy możecie mi potwierdzić, że prawdą jest iż Chromecast Audio nie obsługuje DLNA - czyli że nie posłucham sobie plików FLAC ze swojego Synology ???

Jak jest w przypadku Chromecasta 2 w tej kwestii ???

Pozwolę sobie jeszcze dopisać szersze zapytanie (zadałem je na innym podforum, ale zależy mi na czasie uzyskania odpowiedzi - wybaczcie za "zaśmiecanie forum" :) :) :)...)...

Mianowicie zastanawiam się nad zakupem Chromecasta - najlepiej jednego z nich, ale.... Chciałbym jednocześnie móc odtważać video z sieci - Netflix, Youtube, filmy z domowego NASa Synology tak aby uzyskać dźwięk najwyższej jakości włącznie do 5.1. Chcialbym również słuchać muzy, zwłaszcza w lepszej jakości - TIDALa, czy FLACów ze swojego NASa...

I aby to wszystko połączyć wychodzi mi, że powinienem zakupić Chromecasta 2 i podłączyć go po HDMI do wejścia Amplitunera (mam ONKYO TX-SR604E) - wówczas materiały video wypuszczałbym po wyjściu HDMI do TV a dźwięk zostawałby "wyłuskany" na kolumny....

Powiedzcie mi, czy faktycznie taki Chromecast 2 daje wyłuskać po HDMI "prawdziwe" audio 2.0, 2.1, czy 5.1 z materiałów filmowych a ze ścieżek audio np z TIDALa, czy FLACów faktyczy bezstratny dźwięk jak z Chromecasta AUDIO ???

Mam nadzieję, że Chromecast 2 obsługuje wszystkie te same apki audio dając to audio cyfrowo na HDMI (np TIDAL, SPOTIFY...) co Chromecast Audio daje cyfrowo na wyjście optyczne... Można by wówczas słuchać muzy na ampli z HDMI Chromecasta 2 identycznie jak z "jego wersji Audio" po optyku i jednocześnie mieć możliwość oglądania filmów...

Doszukałem się np na forach, że Chromecast 2 podaje z Netflixa dźwięk DD+ a nie DD i jeżeli "odbiornik" (czy to TV, czy ampli) tego nie obsługuje, to realnie otrzymujemy dźwięk 2.0, czy 2.1...........

https://www.audiostereo.pl/topic/137750-chromecast-2chromecast-audio/

czy możecie mi potwierdzić, że prawdą jest iż Chromecast Audio nie obsługuje DLNA - czyli że nie posłucham sobie plików FLAC ze swojego Synology ???

To zależy od aplikacji, której używasz. Np. taki Neutron music player ma dostęp do zasobów DLNA, samba, UPnP i odtwarzając dany utwór możesz to dalej puścić na Chromecasta. Pewnie są też inne.

Co do dźwięku przestrzennego w filmach to nie wiem. To urządzenie jest raczej stworzone do podpięcia bezpośrednio pod tv. Może być różnie z amplitunerami.

Osobiście posiadam chromecasta audio i Xiaomi MiBox, który ma wbudowanego cc. Box ten, podobnie jak cc audio posiada wyjście optyczne.

• 2 tygodnie później...

A możesz mi powiedzieć o ile łączysz tego MiBoxa przez WiFi 5GHz AC, czy owe AC jest "pełnowartościowe", tzn czy łączy się z routerem z teoretycznym połączeniem 433 Mb/s ???

A jeśli ma to AC z MIMO, to czy prędkość połączenia jest pokazywana x2, czyli 866 Mb/s...???

U siebie mam Asusa z AC i lapka też z AC MIMO x2 i pokazuje mi speed 866 a praktycznie osiągam tak do połowy tej prędkości...

Pytam, bo większość tego typu boxów ma złącza fizyczne 100 Mb/s lub zwykłe N-ki Wifi i w przypadku odtwarzania "większych" filmów (mam Startreka 1080P prawie 30GB i TV z 100Mb/s się zacina) mogą "wpadać zastoje" w trakcie odtwarzania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.