Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7200 buczenie (burczenie) zasilanie trafo

ramid

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

stałem się posiadaczem wzmacniacza MArantz Pm7200, niestety jest problem. We wzmacniaczu po włączeniu słychać delikatnie buczenie, tak z ok 0,5 metra.

Jest ono też przenoszone, słyszalne delikatnie w głośnikach.

Generalnie nie narasta ale podczas słuchania cicho w nocy nie da się słuchać jest to bardzo denerwujące. JA to słyszę z ok 5 metrów.

Dodatkowo wzmacniacz ma przełącznik do klasy A i wtedy to buczenie dopiero narasta, gdyż trafo jest bardziej obciążane. A na słuchaniu nocnym (sypialnia) w klasie A, mi najbardziej zależało.

Trochę poszperałem w sieci i ktoś pisał, że wymiana którychś kondensatorów pomogła. Widziałem, że wersja KI miała już trafo Toroidalne.

Pytanie do właścicieli Marantz i nie tylko, czy ten typ ma taką przypadłość, która, może dla większości nie stanowi problemu a dla mnie jedna tak.

Jak temu zapobiec? Czy ktoś to przerabiał? Czy pozostaje wymiana ogólnie pojętego zasilania, trafo?

Jestem ze Sląska, proszę o pomoc.

Będę wdzięczny za wszelkie, wskazówki.

dziękuję, Adam

Nikt ci nie da gotowej recepty. Skoro słychać to w głośnikach problem może pochodzic z wielu miejsc. Zasilacz i jego kondensatory to tylko jedna z przyczyn. Jeśli znasz się na rzeczy wiesz gdzie szukać usterki , jeśli nie lepiej żeby obejrzał to jakiś elektronik. To że słychać to w obu kolumnach świadczyć może o wyschniętych kondensatorach w zasilaczu ale to tylko jedna z hipotez.

Nie pomogę, ale mam taki wzmacniacz i "buczenie" mogę usłyszeć dopiero po przyłożeniu ucha do wzmacniacza (w odległości ok 1 cm). W podłączonych głośnikach cisza w całym zakresie głośności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.