Skocz do zawartości
IGNORED

Dual HS38 - jak sprawić by wkładka MM działała

WQjtek2

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem drogą kupna gramofon Dual HS38, gramofon ze wzmacniaczem. Chciałem wymienić wkładkę z piezoelektrycznej dual 650 na magnetyczną AT95. Niestety nie działa to jak trzeba, dźwięk jest prawie niesłyszalny nawet na full volume. Obstawiam, że jest to wina braku preampu gramofonowego. Mam rację czy się mylę? Jeśli to w tym problem to jak mógłbym go rozwiązać? Jak wstawić do niego preamp z możliwie jak najmniejszą ingerencją w bebechy?

Bo wkładki piezo nie wymagają przedwzmacniacza gramofonowego takiego jak at95.

Jak jest możliwość pominięcia tego wbudowanego , to trzeba podłączyć normalny.

poza tym chyba tam inne mocowanie wkładki niż w at95

Z pominięciem ciężko, jest to jedno urządzenie, jak już musiałbym wybebeszać to lepiej już chyba wstawić preamp. Mocowanie bez problemu, standardowe 1/2 cala i 4 piny

A jak z regulacją nacisku igły na płytę? Chyba to należy uwzględnić w pierwszej kolejności. Z tego co pamiętam to wkładki piezoceramiczne wymagały dużo większego nacisku niż dynamiczne. Tutaj obrót wagi na ramieniu może nie być zbyt precyzyjny w zakresie 0 -2g. Potrzebna będzie waga.

może się zmieści a zasilanie ma pewien zakres napięć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jak z regulacją nacisku igły na płytę? Chyba to należy uwzględnić w pierwszej kolejności. Z tego co pamiętam to wkładki piezoceramiczne wymagały dużo większego nacisku niż dynamiczne. Tutaj obrót wagi na ramieniu może nie być zbyt precyzyjny w zakresie 0 -2g. Potrzebna będzie waga.

Jest regulacja nacisku igły w zakresie 0-5,5g. Wagę mam swoją drogą.

może się zmieści a zasilanie ma pewien zakres napięć:

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam ten gramofon działa na napięciach 17V, ten jest do 15V, więc nie wiem czy się nada

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam ten gramofon działa na napięciach 17V, ten jest do 15V, więc nie wiem czy się nada

Ten układ wytrzyma i więcej niż 17V. Ważne żeby napięcie było stabilizowane.

Wystarczy dołożyć jakby co stabilizator 78 ... za 2 złote na 12V czy co kto chce ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.