Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Malinki pi3?

Jakub Pers

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co zamiast Mlinki Pi3 z nakładkom digi+ pro chyba się nazywa:)? głownie to słucham przez usb z dysku le fajnie czasem bez włączania kompa posłuchać tidal czy spotify zatem byłoby ok mieć sterowanie z telefonu. Malina niby ok ale mam co tydzień problem, nie łączy czy coś dziwnego, wolałbym łuchać muzyki niż rozkminiać:) zatem co polecicie? Z Maliny wpinam się w DAC w Nadzie 356 optykiem. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/138110-co-zamiast-malinki-pi3/

Zaproponuję przewrotnie - Google Chromecast Audio.

Do Spotify czy Tidal'a ale nie tylko bardzo fajna sprawa i nawet nie taka droga.

Oczywiście sterowanie z telefonu pod androidem lub ios'em. Jeśli dysk usb przypiął by do jakiegoś NAS'a to nawet i malina nie była by potrzebna bo po BubbleUpnp poszła by muza z dysku.

Oczywiście wyjście optyczne dostępne w chromecast. Ewentualnie jeśli malinę przypinasz do lan'u przez wifi to może trzeba by jej zapewnić lepszy sygnał lub inną kartę wifi.

Oczywiście to tylko propozycja i może ktoś zaproponuje lepsze rozwiązanie :-)

Tom

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

Zaproponuję przewrotnie - Google Chromecast Audio.

Do Spotify czy Tidal'a ale nie tylko bardzo fajna sprawa i nawet nie taka droga.

Oczywiście sterowanie z telefonu pod androidem lub ios'em. Jeśli dysk usb przypiął by do jakiegoś NAS'a to nawet i malina nie była by potrzebna bo po BubbleUpnp poszła by muza z dysku.

Oczywiście wyjście optyczne dostępne w chromecast. Ewentualnie jeśli malinę przypinasz do lan'u przez wifi to może trzeba by jej zapewnić lepszy sygnał lub inną kartę wifi.

Oczywiście to tylko propozycja i może ktoś zaproponuje lepsze rozwiązanie :-)

Tom

po kablu jest wpięta do routera, a jakośc przy twoim rozwiązaniu jest porównywalana z tym co mam teraz? ale jak na chromcast uzyje np tidal? jak to działa? bo tu rozumiem ze Malina ma wtyczke i ona jest źródłem a z tym jak to jest? I dysk usb wpinam do chromcast i to do wzamcniacza?

Witam co zamiast Mlinki Pi3 z nakładkom digi+ pro

Hej popatrz na to : pilot, obsługa telefonem, wejście usb , wyjście optyczne . Mam model M20 używam w sypialni ,może nie jest to jakość dźwięku jak na malince ale za to stabilne nic nie trzeba kombinować , instalacja banalna , gniazdo sieciowe i wi-fi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po prostu uruchamiasz apkę tidal'a na telefonie i przekierowujesz jakby strumień z telefonu do chromecasta i już telefon można odłożyć a muza gra. Tak samo Spotify czy Deezer, wszystko z apek na telefonie. Jak masz podpięty chromecast do sieci to apki go wykrywają, pojawia się w nich taka ikonka cast i wystarczy w apce wybrać urządzenie i gra. Jeśli jest ich więcej w sieci to można wybrać po nazwie konkretny egzemplarz i z jednego telefonu grać muzę w salonie czy w kuchni niezależnie. Mając muzę na nas'ie można ją udostępnić w sieć po dlna i z telefonu poprzez bubbleupnp można grać z nas'a na chromecasta, kwestia wybrania w apce źródła i player'a. Bubbleupnp ma jedną wadę telefon jest pośrednikiem więc jak straci sieć to muza przestanie grac. Jest jeszcze chromecast 2 ale ten jest nastawiony głównie na usługi wideo (netflix, showmax, youtube, itp) ale nie ma wyjścia do audio tylko HDMI. Chociaż u mnie mam podpięte optykiem z telewizora do amplitunera i też gra. Mam i chromecast'a audio jak i chromecast'a 2.

Mam model M20 używam w sypialni ,może nie jest to jakość dźwięku jak na malince ale za to stabilne

iEast M20 też bardzo fajne urządzenie tylko cena razy dwa :-) a M30 zdaje się razy trzy w stosunku do chromecast'a audio.

Prawie w cenie chromecasta jest jeszcze iEast M5 zdaje się.

Pozdrawiam

Tom

Dobra muza to podstawa, dobry sprzęt potem - Ifi Audio iDac Micro + AKG K-92 ciekawe zestawienie :-)

iEast M20 też bardzo fajne urządzenie tylko cena razy dwa :-) a M30 zdaje się razy trzy w stosunku do chromecast'a audio.

Prawie w cenie chromecasta jest jeszcze iEast M5 zdaje się.

Droższe niestety, od chromecast ale od malinki z digi pro + obudowa + zasilacz , już nie, m20 od m30 różni się gniazdem usb i pilotem , za to w przypadku m5 zdecydowanie lepszy jest chromecast ponieważ ma wyjście optyczne a m5 nie , ale oba nie mają wyjścia usb .

Malinki mam dwie jedną rpizerow z ampem justboom , praktycznie bezobsługowa, druga rpi3 z digi allo one i volumio tu faktycznie trzeba co jakiś czas pogrzebać , z ieast m20 raz podłączony leży z tyłu za sprzętem nie mam potrzeby go widzieć , resetować , przełączać po prostu działa . Dodatkowo ieast ma wyjście analogowe bo ma wbudowanego daca na sabre , można go podpiąć do dwóch urządzeń równocześnie analog i cyfra .

Pozdrawiam

Co jest z tymi Rpi 3, ja mam Rpi2 i działa i nie potrzeba w niej grzebać podobnie Rpi Zero, niestety nie mam Rpi3 to się nie wypowiem na jej temat.

Nie jestem pewien czy M5 nie ma optyka, prawdopodobnie ma tak jak chromecast w złączu jack. W opisie na stronie mp3store jest wzmianka o spdif tyle, że tylko 16bit i 44kHz.

Tom

Co jest z tymi Rpi 3, ja mam Rpi2 i działa i nie potrzeba w niej grzebać podobnie Rpi Zero, niestety nie mam Rpi3 to się nie wypowiem na jej temat.

Nie jestem pewien czy M5 nie ma optyka, prawdopodobnie ma tak jak chromecast w złączu jack. W opisie na stronie mp3store jest wzmianka o spdif tyle, że tylko 16bit i 44kHz.

Tom Też nie wiem, nie wiem jak innym działa ale ja raz na tydzień od nowa muszę instalować, bez sensu.

Co jest z tymi Rpi 3

Jak to zapomniałeś już o ostatnich problemach z sterowaniem spotifi, dla Ciebie może to i nie grzebanie tylko zabawa ( sam skorzystałem z Twojego rozwiązania ;)) ale dla innych to jest kłopotliwe że nie mają pewności czy po aktualizacji nagle nie przestanie działać ich ulubiony serwis , albo nie mają chęci wiedzy lub umiejętności lub szkoda im po prostu czasu . Tak jak już wspomniałem mam rpi *2 i iesta i widzę różnice w obsłudze .

Co do m5 to może tak być że ma spdif , jakoś dziś akurat nie działa ich strona żeby to sprawdzić , wcześniej mi się wydawało że ma tylko wyjście analogowe .

Pozdrawiam

Ps. faktycznie na polskiej stronie ieast w opisie jest że m5 ma spdif .

Jak to zapomniałeś już o ostatnich problemach z sterowaniem spotifi, dla Ciebie może to i nie grzebanie tylko zabawa

No tak, tylko to akurat miało znaczenie dla kogoś kto korzystał ze spotify natomiast nie miało wpływu na stabilność pracy czy to Volumio czy MoOde :-)

a Jakub pisze, że musi co jakiś czas instalować system od nowa, choć nie wiem dlaczego. U mnie Volumio nie wywalił się ani razu za to rzeczywiście Volumio Spotify Connect przestało działać i trzeba było szukać alternatywy :-) ale było to spowodowane działaniami ze strony serwisu Spotify a nie problemami ze stabilnością na malinie.

Pytanie co będzie po dzisiejszej aktualizacji Spotify, właśnie zapakowałem na telefon. Aż strach sprawdzać :-)

Tomek

Słabo działa

generalnie kazoo linn tidal na tele, wiesza się reaguje z opóźnieniem. To normalne? spotify na volumio to smigal elegancko w tele, w sensie interface w tele a odtwarzanie na pi czy kompie

Co kto lubi ale ja osobiście nigdy nie wrócę do chromcasta. Teraz sprzęt do audio i do wideo mam z pilotami. Sterowanie samym tylko telefonem to dla mnie porażka. Człowiek żeby tylko zapauzowac musi złapać za telefon, odblokować, przywrócić czy odpalić aplikacje... Nigdy więcej ;) Sprzęt droższy sporo od malinki która tez miałem ale szkoda mi było czasu na półśrodki

Co kto lubi ale ja osobiście nigdy nie wrócę do chromcasta. Teraz sprzęt do audio i do wideo mam z pilotami. Sterowanie samym tylko telefonem to dla mnie porażka. Człowiek żeby tylko zapauzowac musi złapać za telefon, odblokować, przywrócić czy odpalić aplikacje... Nigdy więcej ;) Sprzęt droższy sporo od malinki która tez miałem ale szkoda mi było czasu na półśrodki

To dziwne co piszesz bo u mnie chromcast reaguje na pilota od tv, można za pauzować, zacząć odtwarzać następny odcinek fakt nie da się wybrać innego filmu w ten sposób i konieczny do tego telefon :-) Podejrzewam, że wszystko dzięki obsłudze hdmi-cec. Inna sprawa, że może nie z każdym tv to zadziała. Nie bronię chromecasta tylko stwierdzam fakt.

Jedyne co nie działa albo ja nie wiem jak to zrobić, to obejrzeć wcześniej ściągnięty film, np z netflixa, na telefon. Niestety za każdym razem kiedy puszczę taki film mimo, że jest na telefonie, to nie idzie bez internetu na chromcascie.

Pochwal się na czym teraz słuchasz, czy oglądasz ?

Tom

Czy któreś z proponowanych tu urządzeń działa jako spotify connect?

Czy odtwarzanie z NAS nie ma problemów z tagowanie utworów(Np.Bubleupnp w moim przypadku się nie sprawdza,)

Dobrze by było aby widziały dysk jak windows.

Czy któreś z proponowanych tu urządzeń działa jako spotify connect?

Czy odtwarzanie z NAS nie ma problemów z tagowanie utworów(Np.Bubleupnp w moim przypadku się nie sprawdza,)

Dobrze by było aby widziały dysk jak windows.

Witam.

Jeśli idzie o spotify connect to na pewno działa chromecast audio jak również iEast M20 czy droższy M30. Co do pozostałych urządzeń się nie wypowiem bo nie posiadam.

Co do odtwarzania z NAS to nie wiem, na pewno do iEast M30 można podpiąć dysk ponieważ posiada USB. Generalnie u mnie chromecast audio służy obecnie w zasadzie tylko do Spotify oraz Tidal'a a drugi chromecast ver.2 mam wpięty do TV na którym korzystam z youtube, netflixa i podobnych aplikacji.

Może ktoś korzysta z Nas i Bubbleupnp i coś podpowie :-)

Tom

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.