Skocz do zawartości
IGNORED

Transport do dac ...jaki ?

hatori77

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory wykorzystywałem Philips Cd-650 nie modowany w idealnym stanie .

Czy któryś z poniższych cd nadaje się jako transport do daca ?

1- Philips CD-880 ...klasyka

2- Musical Fidelity A3

3- Denon CX3 ...pancerna obudowa

4- Yamaha CDS-700 ...jako cd przeciętnie , ale dobry ma napęd ...

Czy może da się wyciągnąć coś z mojego Filipka cd-650 ?

Proszę o fachową poradę ?

https://www.audiostereo.pl/topic/138136-transport-do-dac-jaki/

Potrzebuję dopasować coś pod drugi system :-)

Musical MX-dac ,wzmak Leema Tucana 2 ( ale idzie na sprzedaż ) , kolumny Tannoy Precision 2 LE , okablowanie VDH , jako napęd Philips CD-650 .

Muzyka Elektro , Rock ...trochę filmowej .

Pomieszczenie ok 20 m2 średnio wytłumione 5x4 . Kolumny stoją na dłuższej ścianie . Między nimi stolik ze sprzętem . Na podłodze dywan ...ściany gołe . Kolumny oddalone od ścian ok 35 cm ...mocno skręcone do środka .

Niestety każdy transport ...nie gra tak samo :-)

Co do Tucany ....właśnie nie mam się do czego przyczepić :-) Jest rewelacyjna i wykosiła nie jednych droższych cwaniaków ...ale jakoś tak mnie wzięło na zmianę :-)

Po prostu spróbowałbym czegoś innego .

Właśnie PROBLEM w tym aby nie prowadzić sporów i proszę o wyrozumiałość .

Nie o to idzie aby się kłócić tylko ...każdy od siebie coś konstruktywnego .

Może przy okazji skorzystają na tym inni ludzi .

Rozumiem ..jeżeli ktoś stwierdzi .."Po co ci Panie cdek jako napęd ...skoro możesz kupić dobry transport ..ale nie każdemu chce się wydać czasami kupę kasy :-)

Dlatego ...np.szukam tańszej alternatywy ...a może wcale nie gorszej od drożysz klocków renomowanych firm ?

Transporty płyt CD nie grają tak samo, i na przejrzystych, zrównoważonych systemach doskonale to słychać. Kilka tygodni temu słuchaliśmy i porównywaliśmy ze sobą nasze transporty, to był mój Cyrus CD-t i jednego zasłużonego kolegi transport Akai, starszy, lecz w doskonałej kondycji - i różnice pomiędzy nimi były wyraźne, wcale nie na granicy percepcji czy domysłów, lecz ewidentne i dobitne.

Nie było jednego zwycięzcy tego pojedynku :) Cyrus schodził niżej, lepiej kontrolował najniższe pasma, miał ciemniejsze tło i lepszą dynamikę ogólną. Za to Akai naszym wspólnym zdaniem miało pięknie wykończone wysokie tony, dłuższe wybrzmienia, lepsza też była mikrodynamika i szerokość sceny stereo.

Jeżeli masz dobry przetwornik c/a, to znacznie lepszym wyjściem jest zastosowanie dedykowanego transportu płyt CD, niż stosowanie zintegrowanego odtwarzacza. No ale ja jestem zwolennikiem starej szkoły dzielenia wszystkich elementów systemu :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem na alledrogo coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W końcu misja głoszenia innym swoich wyimaginowanych prawd pod szyldem "nauka"

Misja p.t. "ja słyszę" oraz dyskredytowanie nauki jest silniejsza na tym forum ;-).

Na poważnie to żeby się przekonać czy napędy różnią się między sobą należy przeprowadzić porównanie sygnałów na wyjściach cyfrowych metodą ich odejmowania lub przeprowadzić prawidłowy technicznie porównawczy test odsłuchowy. Każdy taki test robi sobie sam i wyciąga własne wnioski.

Uwaga: porównania wykonywane metodami audiofilskimi z reguły nie są prawidłowe technicznie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kolego hatori77, no przecież napisałem Ci w poście nr 8 :)

Sprawdziłem nausznie, samodzielnie i w towarzystwie, całkiem na trzeźwo. Nie wiem za to, czy było prawidłowo technicznie, ja po prostu przepinałem te same kabelki do tego samego systemu, zmieniał się tylko napęd. Transport płyt cd + oddzielny przetwornik c/a będzie moim zdaniem lepiej brzmiał niż zintegrowany z przetwornikiem odtwarzacz płyt cd, rzecz jasna mówię o zbliżonej półce cenowej. (u mnie w torze cyfrowym gra Cyrus CD-t + przetwornik Arcam rDAC + ULPS od Tomanka)

O cyrusie duzo dobrego slyszalem, ale nigdy nie mialem szansy posluchac tego transportu. Wzmaki na mnie wrazenia nie zrobily.

W pro ject bym sie nie pchal.

Mam troche odmienne zdanie od kolegi wyzej, nie testowalem az tak duzo, ale wydaje mi sie, ze w tej cenie lepiej kupic jedno pudlo np roksana caspiana m2 albo nowego oxygene mozna za ok 4tys dostac w UK.

Wieza STEREO Technics :)

Philips cd-880 i Denon cx3 mają konkretnie wykonane napędy, zasilanie i podzespoły .

Myślałem ,że może da się z nich coś wyciągnąć ...biorąc pod uwagę ,ze ktoś mi je proponuje w rozliczeniu ...czy warto jadnakże ?

A tu wychodzi ,że sensownym i jedynym posunięciem jest zakup czystego transportu za o wiele większe pieniądze np. ...Cyrus-a

Wcale nie jedynym, my tutaj tylko coś sugerujemy, a ja zaproponowałem transport Cyrus, ponieważ taki właśnie mam. Jednak jako alternatywę, podsunąłem jeszcze transport Akai - jest sporo tańszy i naprawdę wcale nie gorszy. Proszę czytać dokładnie :)

Philips cd-880 i Denon cx3 mają konkretnie wykonane napędy, zasilanie i podzespoły .

Myślałem ,że może da się z nich coś wyciągnąć ...biorąc pod uwagę ,ze ktoś mi je proponuje w rozliczeniu ...czy warto jadnakże ?

A tu wychodzi ,że sensownym i jedynym posunięciem jest zakup czystego transportu za o wiele większe pieniądze np. ...Cyrus-a

Musisz posłuchać u siebie i porównać, nie ma innej rady. Sprawdź jeszcze dostępność laserów do tych modeli. Jeżeli nie ma ich już w sprzedaży to daruj sobie.

Musisz posłuchać u siebie i porównać, nie ma innej rady. Sprawdź jeszcze dostępność laserów do tych modeli. Jeżeli nie ma ich już w sprzedaży to daruj sobie.

po stokroć taakkk!!!!

szukanie przeszczepów to jest kosmos...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.