Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner KD vs odtwarzacz strumieniowy.

tomek4446

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam pytanie , czy warto kupić odtwarzacz strumieniowy posiadając amplituner KD ( Yamaha RX-A 3030).

Co mogę dodatkowo uzyskać korzystając z odtwarzacza , jakość dźwięku ,jeszcze większą funkcjonalność w zakresie odtwarzania plików ?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Na pewno nie zyskasz nic na jakości dźwięku, natomiast oczywiście pod względem funkcjonalności będzie to zależało od modelu odtwarzacza, jaki wybierzesz. Reasumując jeśli brakuje Ci funkcji sieciowych, pomyśl o odtwarzaczu, natomiast jeśli chcesz poprawić jakość dźwięku, zewnętrzny odtwarzacz nic nie zmieni.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za szczerość , przemyślę.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Dodam od siebie podobne odczucia.

RX-A3030 to defacto w pełni funkcjonalny streamer posiadający wszystko co tzw tradycyjny streamer ma posiadać.

Swego czasu miałem identyczny dylemat przy zmianie RX-V3067 na Pioneera N-50A. Dźwiękowo wyszło w sumie to samo , zysk to tylko może nieco sensowniejsza obsługa Pioneera i fajny LCD z okladkami płyt.

Jeśli brakuje funkcjonalności to ma sens kupno jakiegoś strumieniowca. Podłączysz go cyfrowo do amplitunera a on zajmie się resztą.

Jeśli obsługiwać ma głównie Tidala to zdecydowanie Node2 od Bluesounda https://www.tophifi.pl/systemy-bezprzewodowe/systemy-bezprzewodowe-bluesound/bluesound-node2.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak chcesz kupować strumieniówkę to jak najtańszą bo i tak zaraz się zdezaktualizuje. Skorzystaj z wyjścia cyfrowego, zaś amplituner zadba o jakość dźwięku

https://sklep.rms.pl/nuprime-wr-100d-wr100d-odtwarzacz-strumieniowy-dlna-multiroom-allplay

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli brakuje funkcjonalności to ma sens kupno jakiegoś strumieniowca. Podłączysz go cyfrowo do amplitunera a on zajmie się resztą.

Myślałem o podłączeniu do systemu stereo czyli CX-1000 + MX 1000 , na razie rolę odtwarzacza strumieniowego pełni Yamaha RX-A3030.

Jak chcesz kupować strumieniówkę to jak najtańszą bo i tak zaraz się zdezaktualizuje.

Dzięki za szczerość. Jak widzę dźwiękowo, nic nie zyskam w porównaniu z tym co mam.

pozwólcie, że podłączę się z pytaniem.

czyli waszym zdaniem która kombinacja będzie odczuwalnie lepsza? przyzwoity wzmak stereo np Yamaha 701 i do tego ta ich kosteczka za ok 500zł dająca sieciowość czy któryś z amplitunerów przy założeniu że i tak głównym źródłem będzie sieć - spotify lub muzyka z kompa i dobrych plików bezstratnych?

Jakość będzie bardzo zbliżona. Oszczędność w granicach 300zł, za to brak radia FM, DAB+, możliwości podłączenia pendrive z plikami, no i brak systemu YPAO.

Według mnie nie warto rozbijać na pojedyncze komponenty. Zapraszamy na porównanie takich systemów.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.