Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór głośników do Pioneer A-30

Raptor175

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na etapie wyboru głośników do elektroniki Pioneer A-30 + CD Pioneer PD-30, pokój 18 m2.

Mam kilku faworytów które chcę przetestować podczas odsłuchów.

Bowers & Wilkins 685 S2

Dynaudio Emit 20

Klipsch Rp-160M

Phonar Veritas M2 Style

Focal Aria 906

BMN B2 II

Słucham głównie muzyki instrumentalnej, klasyki, filmowej, starego roca.

Piszę głównie do użytkowników ww. głośników oraz do branży.

Z głośników ,które wymieniłeś mamy w ofercie B&W 685S2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/685-s2.html ale nie wiem czy to najlepsza opcja do Pioneera. Może być zbyt detalicznie, kosztem muzykalności. Pioneer dużo lepiej gra z cieplejszymi konstrukcjami.

Spróbowałbym ELAC B6 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html albo UNI-FI BS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/uni-fi-bs-u5.html

Dostaniesz dźwięk cieplejszy z mocniejszym dołem. ELAC to spore konstrukcje powinny dobrze dać radę w 18m2, myślałeś może nad jakimiś małymi podłogówkami?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Stawiałbym na Dynaudio Emit M20, które w polaczeniu z elektroniką Pioneer zagrają pełnym, dociążonym dynamicznym dźwiękiem. Klipsch, Focal i szczególnie B&W moim zdaniem zagrają zbyt sucho, jasno. Z mojej strony dorzuciłbym jeszcze System Audio Saxo 5, może Phonar M2 Style oraz Heco Aurora 700.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Właśnie tego się boję że mój Pioneer ma za małą moc pod Dynaudio Emit M20, ale z drugiej strony szukam kolumn na lata oraz kiedyś będę wymieniał mój wzmacniacz

Wykorzysta w nich 90% możliwości, a na resztę przyjdzie czas po dłuższym posłuchaniu i stwierdzeniu,

że jednak przydało by się i te pozostałe 10% ;-)

A co do mocy, to ktoś go pomierzył:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i to może wystarczyć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czyli z mojej listy Dynaudio Emit M20 są na pierwszym miejscu.

Na stronie producent podaje że są to kolumny 4 omowe, a mój wzmacniacz ma ok 72 Waty przy 4 omach.

Posłucham to się przekonam.

mój wzmacniacz ma ok 72 Waty przy 4 omach.

Posłucham to się przekonam.

Twój wzmacniacz ma znacznie więcej bo aż 2 x 107 W / 4 Ohm. 72W to zaniżone dane producenta, a w rzeczywistości wzmacniacz oddaje taką moc na kanał przy kolumnach 8 Ohm. To jest bardzo fajny wzmacniacz, zwłaszcza w kontekście ceny. U mnie napędza Harbethy P3ESR i robi to bardzo dobrze, oczywiście w niewielkim pokoju.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Muszę się ograniczyć do kilku modeli, co myślicie o tych kolumnach.

1. Elac Uni-Fi BS U5

2. Dynaudio Emit M20 - to mój faworyt

3. Sonus Faber Chameleon B

Muszę odwiedzić co najmniej dwa salony po 100 km do każdego.

Zastanawiam się też nad polską manufakturą z Bydgoszczy BMN B2 II, ale tu mam 200 km, czy warto jechać żeby je posłuchać

Bydgoszczy BMN B2 II

Z tego co użytkownicy pisali można je wypożyczyć do domu. Masz jeszcze w ofercie BMN-a S1, Ex1 są na lepszych głośnikach. Nie ma jak posłuchać u siebie. Emit 20 też na pewno fajne. Posłuchaj jeszcze Canto Grand S16Hz.

O ile nie popsuli za mocno w Pylonie, to neutralną, bez podbarwień, bez własnej agresji i analityczną,

a piszę to na podstawie posłuchania kiedyś innych kolumn DIY z tą właśnie kopułką.

Pamiętaj jednak, że moje odczucie właściwej barwy a Twoje ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam ponownie.

Jestem po pierwszym odsłuchu kolumn w jednym z salonów Audio, przesłuchałem poniżej wymienione kolumny:

Elac Uni-Fi BS U5

KEF Q150

Monitor Audio Silver 1

Monitor Audio Silver 100

Sonus Faber Chameleon B

System Audio Saxo 5

Acoustic Energy 109

Bardzo pozytywne wrażenie wywarły na mnie Monitor Audio Silver 1, Monitor Audio Silver 100, Acoustic Energy 109.

Monitor Audio Silver 1 bardzo dobra stereofonia oraz przestrzeń i dociążony środek pasma, Monitor Audio Silver 100 bardzo dobry bas wyrównana góra.

Acoustic Energy 109 filigranowe kolumny podstawkowe o wyrównanym neutralny dźwięku.

Jestem narzazie przekonany do kupna Monitor Audio Silver 100 martwi mnie tylko jedno czy bas nie będzie zbyt obfity i dominujący w moich 18 m2, na drugim miejscu znajdują się Monitor Audio Silver 1 z świetną stereofonią.

Jestem też umówiony w innym sklepie i tam mam zamiar przesłuchać innych kolumn.

Co sądzicie o kolumnach Monitor Audio Silver 1, Monitor Audio Silver 100 oraz Acoustic Energy 109.

• 3 tygodnie później...

Witam

Dokonałem wyboru i kupiłem Dynaudio Emit M20, zupełnie inne kolumny od pozostałem które słuchałem. Jestem na etanie wygrzewania i oceniania nowego zakupu, wrażenia osłuchowe z moim sprzętem opiszę za kilka tygodni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.