Skocz do zawartości
IGNORED

DVD 5.1 a AV 6.1 lub 7.1

ludwik3

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za dotychczasowe porady.

Ale mam jescze jedną wątpliwość (wynikającą z amatorstwa w tej materii) jako przyszły użytkownik.

Na przykładzie Yamahy:

Amplituner 650 jest siedmiokanałowy; DVD s550 - 5.1.

Czy to oznacza, że jeżeli włożę do DVD s55o płytę zapisaną w formacie 6.1 lub 7.1 to de facto system będzie pracował jako 5.1?

Czy jednak parametry zapisane na płycie zostaną przez amplituner przetworzone do właściwego sygnału 6.1 lub 7.1?

A zatem - czy aby skorzystać z dobrodziejstwa zapisu w formatach 6.1 lub 7.1 trzeba inwestować w DVD posiadające takie funkcje jak DVD Yamahy s1500 (6.1)?

Może pytania są śmieszne, ale konfiguracje oparte na 5.1 (sprawdzonym) są znacznie tańsze, ale z kolei autokalibracja YPAO w moim przypadku ma olbrzymie znaczenie. Chcę ze sprzętu korzystać, a nie każdorazowo "bawić się" w indywidualne ustawienia.

I już ostatnie pytanie do znawców Yamahy: Czy parametry YPAO można programować dla kilku miejsc odsłuchu w pomieszczeniu, czy za każdym razem dokonywać autokalibracji.

Jak zwykle z góry wielkie dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/13835-dvd-51-a-av-61-lub-71/

ad1) tzn ze podpinajac sprzet przez cyfre (coax albo toslink) uzyskasz dzwiek w dowolnej konfiguracji (oczywiscie zalezy od ampli) dzieki odpowiednim dekoderom amplitunera. i wlasciwie tyle. w tym konfigu DVD bedzie dzialalo tylko jako transport. z tego co pamietam s1500 ma po prostu wyprowadzenie sygnalu analog w postaci 6+1 z wewnetrznego (zintegrowanego) dekodera

ad2) niestety nie wiem. ale nie wydaje mi sie zeby bylo mozliwe zarejestrowanie wiecej niz 1 profilu w ampli klasy 6xx (jestem prawie pewien ze nie jest mozliwe w V450)

cya

wojtasl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.