Skocz do zawartości
IGNORED

System marzeń za 1000zł

sylw

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po baaardzo długiej przerwie :-) Na początek kilka wyjaśnień ;-)

Wiem jak prowokacyjnie brzmi ten tytuł ale chodzi mi o pewne założenie. Jako że niedawno wprowadziłem się do wymarzonego domku jeden z pokoi postanowiłem przeznaczyć na własne hobby jakim jest, film, muzyka, gra i szeroko rozumiana elektronika. System który złożyłem, oczywiście nie jest systemem marzeń dla większości osób, dla mnie to też etap tej chorej zabawy ;-) Wiem jednak że z założeń jakie miał spełnić wywiązał się doskonale.

Gdyby miał służyć do muzyki to za 1000zł kupił bym coś na STX AWX (miałem i dobrze wspominam) może jakieś monitory plus wzmacniacz czy nawet coś aktywnego. Wiem że da się złożyć zestaw o niebo lepiej grający niż to co tu widać.

Gdybym miał skupić się na grach lepszym wyborem było by kupno konsoli ósmej generacji, gdyby myśleć o filmach za 1000zł też znalazłbym lepszy projektor który i tak by nie dorastał jakością do tych za 2000-3000 zł. Rzecz w tym że to bieg za króliczkiem w krainie audiofilskich czarów. Nie neguje tej zabawy, wiem że będę system rozwijał, jednak na chwilę obecną przyświecał mi jeden cel, minimum kosztów, maksimum frajdy!

System:

Projektor LG HS200G (w przyszłości będzie full-hd)

Playstation 3 plus zestaw Move (będzie nowsza konsola)

Soundbar K&M KM8007 (zaskakująco dobry dźwięk choć daleki do kolumn stereo o 5.1 nie mówiąc, zależało mi na minimalnej ilości miejsca zajmującej przez nagłośnienie, do filmu i gier przy takim budżecie jest dobrze)

Reszta to pc z głośnikami i kilka akcentów filmowo, growych ;-)

Koszta to odpowiednio

Projektor - 450zł (używany)

Playstation 3 80GB - 200zł

PS Move - 79zł

Soundbar - 300zł

Suma - 1029zł bez kabli. Jakość dźwięku i obrazu?

Można lepiej, może nawet w tym budżecie, ale jest naprawdę dobrze.

Jakość zabawy? Ilość frajdy w przeliczeniu na złotówki... Niesamowicie wysoka :-)

Po co to wszystko? Bo to wspaniałe hobby które jak każde hobby kosztuje. Ale czy ktoś powiedział że nie można mieć dobrej zabawy w niedużym budżecie?

Pozdrawiam i wesołych świąt :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23764-0-56181000-1522483795_thumb.jpg

post-23764-0-48107300-1522483840_thumb.jpg

post-23764-0-93885100-1522483884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/138395-system-marze%C5%84-za-1000z%C5%82/

jakiś woofer za stówę i będzie następny znaczny krok!

do PS3 fullHD nie jest potrzebne

ba nawet ps4 w 720 też będzie świetne! -

- z odległości 2 m przy dynamicznej grze nie ma to dramatycznego znaczenia

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Świetnie ! PS3 pomimo lat daje w dalszym ciągu mnóstwo frajdy. Biblioteka gier przeogromna a ich ceny śmieszne. Nie wiem tylko jak z jakością obrazu z rzutnika za 450 zł, ale pomysł i wycena super ! Chcieć to móc.

Kup sobie System LogiTech. Kultowy i z Allegro ZZ5500.

Super pracuje z SONY PS3.

Kupisz za 700-800 zeta.

To jakieś 25% wartości bo się do dziś mało kto zna na wartości audio ZZ5500 LT.

logitech OK

Pod warunkiem że sub nie jest zajechany

- bo słyszałem 2 mocno pierdząco-trzeszczące

- obudowa nie wytrzymała domówek :) albo i końcówka mocy coś nawalała

ja nadal proponuje suba za 100 - do tego soundbaru będzie jak znalazł

Bardzo dziękuje za wasze komentarze. Jeżeli chodzi o nagłośnienie to na razie celowo zrezygnowałem z mocnego sprzętu wspieranego subem z tego względu że mam w domu ośmio miesięczne bliźniaczki :-) Kiedy gram czy oglądam głównie późnymi wieczorami to bas zbytnio by się roznosił.

W pierwszej kolejności, jak już to będę poprawiał projektor bo jak kolega wyżej zauważył, PS3 daje radę i to właśnie cena konsoli jak i setek świetnych gier mnie skusiła. Z PS4 jest kilka tytułów dla których bym tę konsole chwycił jednak dla kilku gier... A tu mam zestaw w cenie jednej premierowej gry ;-)

Jakość obrazu jest naprawdę świetna i większość znajomych jest zdziwiona że tak to wygląda. Zakładam że wiele nie widzieli ;-) Oczywiście na zdjęciach wyświetlanych przez projektor piksele widać bo obraz ma około 70" a widok jest z kanapy oddalonej o około 2,5 - 3mb Jednak w grach czy filmach jest już lepiej. Na powyższych zdjęciach widać podświetlenie na minimum bo chłodzenie mnie drażni, maksymalne światło tego sprzętu to 200 lumenów więc niby mało ale przy wieczornych i nocnych sesjach nawet tryb eco wystarcza. W dzień oczywiście nie ma mowy o oglądaniu ale pamiętać należy jaki budżet :-) Z resztą uważam że 720p w obrazie 16:9 dla mnie by w zupełności wystarczyło.

Farba to jakiś dulux, nie mam opakowania. Najciemniejsza w każdym razie, chyba coś z nocą w nazwie... (kto wymyśla te nazwy?! ;-) )

Ekran to biała śnieżka, podobnie jak reszta ścian. Jeżeli kupię lepszy projektor to o ekran zadbam bardziej. Sądzę że w kwocie 3000zł za używany zestaw o podobnej konfiguracji można by się pokusić i oczywiście jakość ZNACZNIE poprawić, ale co tu dużo mówić, jest zabawa :-)

Link do plakatu :

Ukryta Zawartość

Kilka fotek w dzień, ostanie dwie z przed jakiegoś czasu:

post-23764-0-85087800-1522524702_thumb.jpg

post-23764-0-34872900-1522524710_thumb.jpg

post-23764-0-98684900-1522524730_thumb.jpg

post-23764-0-50932300-1522524742_thumb.jpg

post-23764-0-90186400-1522524757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o nagłośnienie to na razie celowo zrezygnowałem z mocnego sprzętu wspieranego subem z tego względu że mam w domu ośmio miesięczne bliźniaczki :-)

nie gniewaj się ale nie rozśmieszaj mnie. Gdy moja jedna a później druga pociecha miała miesiące to nie łaziłem na palcach bo śpią. Zachowywaliśmy się normalnie i dzieci podświadomie wiedziały, że to jest normalna sprawa i nie budziły się z byle hałasu. Nikt nie przejmował się tym, że coś upadło i narobiło huku. Telewizor grał normalnie a znajomi jak przychodzili to nie uciszaliśmy ich. Bez jaj. Jak nauczysz tak będziesz miał a nawet najmocniejszy bas nie działa tak "budząco" jak średnie, które bardziej kłują w uszy. Właśnie tak zachowując się robicie im krzywdę.

Kupuj subwofer i nie czaj się chyba, że dzieciaki już są wrażliwe na jakikolwiek hałas no to pozamiatane i musisz, :) musisz cieszyć się wykastrowanym dźwiękiem.

Suma - 1029zł bez kabli. Jakość dźwięku i obrazu?

Można lepiej, może nawet w tym budżecie, ale jest naprawdę dobrze.

Jakość zabawy? Ilość frajdy w przeliczeniu na złotówki... Niesamowicie wysoka :-)

hm, a to zależy od oczekiwań, skoro Ci wystarcza to czemu nie ale popraw sobie brzmienie subwoferem i myślę, że na tym nie warto oszczędzać. :)

Uważam że ten temat,wątek jest bez sensu,niby co on wnosi,zaraz ktoś napisze że zbudował świetne kino dla niego za 300 zł,i co z tego.na tym forum ludzie jednak kupują ciut lepsze zabawki,i jakieś tam pojęcie mają.Raczej nikt nie będzie brał od ciebie przykładu,i nie kupi projektora za 400 zł,bo dla mnie to lepiej iść całą rodziną do kina,lub na koncert,i lepiej tak spożytkować te pieniądze.

lepiej tak spożytkować te pieniądze.

każdy robi jak chce

a Ty nie masz racji :)))

bo ten wątek to bardzo fajna zachęta

żeby spróbować z tysiącem zrobić coś

co da satysfakcję

Jednemu da satysfakcje kolacja za 1000 zł w miłym towarzystwie,innemu może wydanie 1000 zł na jakiś tam .......Ale za 1 tyś nie ma co się nawet łudzić że będzie dobrze.

Jeżeli chodzi o dzieciaki to oczywiście że w dzień zachowujemy się normalnie, w nocy jednak też zachowujemy się normalnie i basem raczej nikt nie chalasuje ;-) to nie moje pierwsze pociechy, wiem co i jak ale dzięki :-). Co do komentarzy na temat kwoty i co by można było za to zrobić to spoko, do kina i na kolacje też wychodzę, nawet przedewszystkim to. Sprzętu przerobiłem w życiu za kilkadziesiąt tysięcy w zestawach stereo powyżej dychy więc jakieś pojęcie mam. Tu chodzi o idę, że można mieć zabawę za nieduże pieniądze mimo że ktoś mówi że to nie prawda ;-P zresztą jak byk o tym pisałem że można lepiej. A czy ktoś będzie mnie naśladować to w sumie nie obchodzi mnie to. To moja zabawa którą dzielę się n forum, przecież od tego jest forum prawda? Miłego, SB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.