Skocz do zawartości
IGNORED

System głośnikowy 5.1 do filmów, gier, ale też muzyki.

Adi777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie. Poszukuję zestawu 5.1 do wyżej wymienionej rozrywki.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że bardzo ważna jest dla mnie jakość dźwięku w muzyce, także wydaje mi się, ale oczywiście mogę się mylić, że dobrym pomysłem byłoby kupienie jakichś dobrych głośników typowo stereo np. Kef LS50, i później po prostu dokupienie pozostałych głośników, czyli centralnego, subwoofera, bocznych/tylnych głośników. Co o tym myślicie ?

Budżet? Jeszcze nie wiem, powiedzmy około 5 tyś zł.

Witam, tak jak w temacie. Poszukuję zestawu 5.1 do wyżej wymienionej rozrywki.

Na początku chciałbym zaznaczyć, że bardzo ważna jest dla mnie jakość dźwięku w muzyce, także wydaje mi się, ale oczywiście mogę się mylić, że dobrym pomysłem byłoby kupienie jakichś dobrych głośników typowo stereo np. Kef LS50, i później po prostu dokupienie pozostałych głośników, czyli centralnego, subwoofera, bocznych/tylnych głośników. Co o tym myślicie ?

Budżet? Jeszcze nie wiem, powiedzmy około 5 tyś zł.

Na takie pytania odpowiadają tylko wróżbici. Tam poszukaj

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Trochę mało danych... nie napisałeś jaki amplituner, ani w jakich proporcjach muzyka/film/gry.

Patrząc tylko na parametry odradzałbym Ci te KEFy do kina domowego. Za niska efektywność i 4 omowa impedancja. To raczej pod dobry wzmacniacz stereo, a nie amplituner KD.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Przepraszam, gapa ze mnie :) Amplitunera jeszcze nie posiadam, proporcje, do końca nie wiem, mniej więcej wszystkiego po równo. Chciałbym jeszcze dodać, że nie jestem jakimś audiofilem, i wątpię, żebym usłyszał jakieś większe różnice między wzmacniaczem a amplitunerem. Zaznaczam słowo wątpię, ale nie jestem tego pewien. Najwyżej jakiś czas później kupiłbym wzmacniacz stereo, żeby zobaczyć, czy słyszę różnicę. Aha, pokój to kwadrat, 4,40x4m.

Jeśli chcesz zbudować system, który przez lata będzie sprawiał Ci przyjemność z odsłuchów, poświęć trochę czasu i umów się na odsłuchy. Nie możesz rozważać zakupu poszczególnych elementów zestawu jako osobnych produktów, zestaw gra jako komplet i najważniejsze jest odpowiednie dobranie poszczególnych części.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, tylko tak wybierzesz dobry system.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie możesz rozważać zakupu poszczególnych elementów zestawu jako osobnych produktów, zestaw gra jako komplet i najważniejsze jest odpowiednie dobranie poszczególnych części.

Co byś polecił ?

A jeśli kupiłbym wzmacniacz, amplituner, i pod ten wzmacniacz podłączył dwa przednie głośniki, a pozostałe podłączył pod amplituner ? Da się tak ?

Da się. Tylko musisz mieć amplituner z wyjściami pre-out. Do muzyki fajna sprawa, ale przy kinie masz trochę więcej kombinowania z włączaniem i regulacją głośności.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Da się. Tylko musisz mieć amplituner z wyjściami pre-out. Do muzyki fajna sprawa, ale przy kinie masz trochę więcej kombinowania z włączaniem i regulacją głośności.

Tak sobie myślę, czy nie lepiej jednak postawić na w miarę dobry amplituner, pytanie tylko, czy dałoby się jakoś przełączać między trybem 5.1, a 2.0, w zależności od tego, co chciałbym robić, czyli muzyka, a filmy i gry.

czy dałoby się jakoś przełączać między trybem 5.1, a 2.0

oczywiście, że tak. Inną kwestią jest ampli KD z w miarę dobrym stereo - tutaj zdania na ten temat są różne ;)

Przepraszam, gapa ze mnie :) Amplitunera jeszcze nie posiadam, proporcje, do końca nie wiem, mniej więcej wszystkiego po równo. Chciałbym jeszcze dodać, że nie jestem jakimś audiofilem, i wątpię, żebym usłyszał jakieś większe różnice między wzmacniaczem a amplitunerem. Zaznaczam słowo wątpię, ale nie jestem tego pewien. Najwyżej jakiś czas później kupiłbym wzmacniacz stereo, żeby zobaczyć, czy słyszę różnicę. Aha, pokój to kwadrat, 4,40x4m.

Definitywnie udaj się na początek na odsłuch i poproś o porównanie amplitunera za 2000zł i wzmacniacza stereo w tej samej cenie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Można kupić amplituner kina domowego i spiąć z końcówką mocy poprzez trigger wtedy mamy sterowanie na jednym pilocie, bardzo fajna sprawa. Do tego kolumny podstawa to je odsłuchać przed zakupem. Zapraszam na odsłuch. Co do tych KEF odradzam zakup można wybrać coś lepszego, bardziej sensownego.

Kolumny frontowe spięte bez końcówki mocy będą grały słabo, płasko.

Co do zestawu amplitunera stereo można np iść w Yamaha R-N803 zbudowana na wzmacniaczu A-S701 gra naprawdę super, godna polecenia, w dodatku zawiera dużą funkcjonalność taką jak BT, Spotify, Tidal itp. Jest możliwość podpięcia Suba. Powiedzmy że w filmach te 2.1 też daje radę jednak tracimy trochę na efektach.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Za 5000 zł +,- 500zł dostaniesz świetny zestaw który kosztował nominalnie 25000 zł, i dżwiękowo w miał rozbija konstrukcje za kilkanaście tyś zł . Info na priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.