Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn podstawkowych w 17m2

Krzysz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym wymienic podstawkowce na wieksze i chciałbym zapytac czy ma to sens ? - zdjęcie ponizej.

Chodzi o uzyskanie lepszego nasycenia srednicy. Basu mam sporo, bo jest sub.

Nie chce i nie moge zmienic ustawienia. Kolumny stoja max 20cm od sciany tylnej. Szerokosc bazy 140cm i taka odległosc od słuchacza.

Suba Dali, głosniki Dali zensor 1. Wzmak Nad c315bee + Dragonfly. Wszystko bardzo dobrze sie zgrywa. Jestem zadowolony

Myslałem o Dali zensor 3, bo podoba mi sie brzmienie tej serii, Ew Castle Knight 2 ale wtedy bede miał max 10cm od scian tylnych.Jeszcze Chario Lynx.

Czy taka zamiana ma sens czy bedzie strata pieniedzy?

Prosze o rady. Dziękuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/138471-wymiana-kolumn-podstawkowych-w-17m2/

Proponował bym przesłuchać fajne kolumny dobry stosunek ceny do jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli odcinasz pasmo w granicach rozsądku, to niewiele zyskasz większymi kolumnami.

Całe dolne pasmo do 100 Hz czy jeszcze wyżej bierze sub.

Oglądając test w HIFI:

Ukryta Zawartość

mam inne pomysły, ale to wymaga niestety: śrubokręta, lutownicy, a najgorsze, że do tego

trzeba jeszcze ok. 30 zeta ..:-((

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ustawienie kolumn nie jest najlepsze, ale jeśli nie możesz inaczej, to nie mamy wyjścia.

Wymiana Dali Zensor 1 na model Zensor 3 oczywiście wpłynie na brzmienie, jednak moim zdaniem ta zamiana nie do końca ma sens. Jeśli zmieniać, to pójść już zdecydowanie wyżej z klasą.

Spójrz na kolumny Dynaudio Emit M20 oraz Kef Q350. To troszeczkę droższe propozycje, ale dadzą Ci duży skok jakościowy.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

https://www.q21.pl/kef-q350.html

https://www.q21.pl/dynaudio-emit-m20.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sub potrafi wydobyć z siebie niskie pokłady basu, ale nigdy nie zastąpi ci tego, co uzyskasz z pełnowymiarowej kolumny, która gra pełnym pasmem. Szczególnie gdy mowa o szybkich sekcjach perkusyjnych. Zresztą na płytach Jana Garbarka jest to bardzo dobrze słyszalne, a już nie mowa o gęstym graniu rockowym.

Zwróć uwagę na Sounddeco Alpha F1 Plus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jeśli lubisz gęste brzmienie,

dobrze nasyconą i dociążoną średnicę.

Ukryta Zawartość

Witam.

W takim ustawieniu nie da się wstawić podłogówek.

Czy Emit 20 sobie poradzą z bliskością ściany.. szczególnie lewa strona... nie wiem nie miałem ich... mam DM 2/6 i te troche luzu potrzebują...

A tutaj m20 będą miały 5 cm z tyłu !!!

@Krzysz - a jak masz podłączonego suba? To jest ten klon Kody SW1000? Coś filtrujesz nim?

@Audioburak - chcesz dać jakiś filtr dodatkowy?

Ja bym spróbował Epos K1 - mają BR z przodu i grają dość charakteruystycznie szorstkim środkiem i mają szybki bas... góra też ok.

A tak na marginesie to zastanowił bym się nad Nad'em - ja słuchałem 316 ale pewnie to podobna filozofia... w nim góra pasma jest mało rozdzielcza. Nie słuchałem jakoś długo ale na Phonarach Revo 2 środka było też jak na lekarstwo .. już znacznie bardziej rozdzielczo wypadł mój avr3805...

@Krzysz- a czego konkretnie Ci brakuje?

@Q21 - 315 uciągnie Emit m20? Troche mało prądu...

Drobnymi poprawkami można uzyskać dużo lepszą średnicę i niezłą przejrzystość Zensorów,

co nawet w przypadku zmiany na numer większy model wcale nie jest takie pewne.

Trzeba tylko chcieć i mieć trochę czasu.

Co ciekawe mam podobną bazę, ale bez suba, tyle, że na jednym meblu, za to monitory nieco

poważniejsze, 30 litrów DIY na wooferze ponad 8" ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuje wszystkim za porady

Trochę podpuszczałem, bo ten taniutki zestaw, w cenie kabla zasilającego, tak naprawde brzmi świetnie.

Zadnego dudnienia czy rozlewania sie basu, Miła i mocna srednica + fajna góra. Bardzo muzykalne granie.

Miałem juz zestawy do 15 tys z drogimi kablami ale przy mojej muzyce i pomieszczeniu to sie nie sprawdzało.

(Cyrus 8 + Chario Delphinus, Musical Fidelity mf-100 + Kef Xq1...).

A tu uzywki za sume 2tys brzmia mi o wielel lepiej. Odpowiada za to bdb akustyka pokoju i subwoofer.

Bez suba i odpowieniej adaptacji pokoju (umeblowania, obrazów, zasłon) grałoby to mizernie. I tego sie nauczyłem po 10 latach ząglowania elektronika, że nie w niej cały pies pogrzebany jest. Chodze tez na koncerty - stąd chwale sobie subwoofer. Zreszta monitory bez suba to jak jajecznica bez soli. W rock'n'rollu ma sie rozumiec. Dziekuje za pomoc.

@AndrzejPiaseczno: Sub to dali aw8 ( to samo co wspomniana koda)

Dziękuje wszystkim za porady

Trochę podpuszczałem, bo ten taniutki zestaw, w cenie kabla zasilającego, tak naprawde brzmi świetnie.

Zadnego dudnienia czy rozlewania sie basu, Miła i mocna srednica + fajna góra. Bardzo muzykalne granie.

Miałem juz zestawy do 15 tys z drogimi kablami ale przy mojej muzyce i pomieszczeniu to sie nie sprawdzało.

(Cyrus 8 + Chario Delphinus, Musical Fidelity mf-100 + Kef Xq1...).

A tu uzywki za sume 2tys brzmia mi o wielel lepiej. Odpowiada za to bdb akustyka pokoju i subwoofer.

Bez suba i odpowieniej adaptacji pokoju (umeblowania, obrazów, zasłon) grałoby to mizernie. I tego sie nauczyłem po 10 latach ząglowania elektronika, że nie w niej cały pies pogrzebany jest. Chodze tez na koncerty - stąd chwale sobie subwoofer. Zreszta monitory bez suba to jak jajecznica bez soli. W rock'n'rollu ma sie rozumiec. Dziekuje za pomoc.

@AndrzejPiaseczno: Sub to dali aw8 ( to samo co wspomniana koda)

:D

Zensora 1 nie słyszałem. Zensor 3 gra mocną V więc tutaj zakładam jest lepiej.

Sub sw1000 ma dobre kontury i natarcie nie wiem na ile się różni ten Dali .. pewnie w ogóle... może się to podobać.

Ja mam u siebie identyczną koncepcję DM2/6 i Ret T5i i.....

1. Użycie filtra daje dużą zmianę w charakterze basu - czy pomaga to średnicy ? Mi w usłyszeniu więcej napewno, ale czy to dlatego że bas mniej nachodzi na nią czy one się pojawiają.. tego nie wiem.

2. W R'n'R to ja często daję SW Off - w Dire Straits, Rush, Lady Pank, itp. tutaj muzyka nie wchodzi zbyt nisko i te maluchy dają radę - a charakter dołu bardziej mi odpowiada.. Rel jest za dokładny i za pełny czasami.

3. Nad 316 mimo tego że nie gra wiernie i super szczegółowo to idealnie oddaje charakter koncertów.. gdzie nie ma szansy byśmy słyszeli wszystko bo zawsze w większych składach coś się wchłonie.. czy przez kogoś z widzów czy nawet na scenie...

@Krzysz- ja bym pokombinował z tym odcięciem dołu z monitorów - napewno będzie inaczej czy lepiej trudno powiedziec.

Odcinam amplitunerem - mam fronty na Small i Crossover na 60 Hz. Z tym że SW mam na -8dB głośność w Relu na 11 i odcięcie na 10.30 - wejście In. Mam ten zestaw już 14 miesiąc i... trochę się pośpieszyłem z Rel'em.. Teraz coraz częściej wyłączam suba i słucham na samych monitorkach... co ciekawe pare razy sprawdzałem już czy faktycznie membrana Rela milczy :). DM 2/6 zmieniły charakter grania po tym roku diametralnie.. suba kupowałem na szybko po miesiącu słuchania ich 5 dni w tygodniu po 2-3 h... i wtedy dołu nie było.

Rel'a chciałem nawet opchnąc bo do 11 kwietnia jest na gwarancji... ale do np. Massive Attack Mezzanine się jednak przydaje... sprzedam i znowu będę płakał. :)

@AndrzejPiaseczno nie sądzę żeby podstawki były w stanie zejść tak nisko jak sub więc jeśli nie odpowiada ci do końca granie tego zestawu to pokombinuj z głośnością sub-a bo to najczęstszy błąd jeśli ten wychodzi przed szereg... ja pokrętło swojego asw608 mam ustawione bardzo minimalnie powyżej godziny 9 (w instrukcji suba pisze żeby konfigurację zaczynać od ustawienia właśnie na godzinie 9), odcięcie też na ok 60Hz, jest absolutnie perfekcyjnie i nie wyobrażam sobie grania samych kolumn bez suba. Minimalnie wyższe ustawienie głośności sub-a i jest masakra a nie granie, dźwięk ma być zespolony z kolumnami i absolutnie nie wychodzić na pierwszy plan!

Jeśli ustawiłeś tego REL-a na niemal połowę mocy to podejrzewam że robi tam niezły rozpiernicz, ustaw go na 1/4 mocy i wtedy posłuchaj, on ma zniknąć, ma ci się wydawać że to właśnie twoje podstawki schodzą tak nisko... Monitory zresztą najlepiej też puść wolno bez odcięcia na wzmaku...

Jest tak jak mówisz - jak da się za głośno to robi się basowy kluch..

Rel jest na 11 to 40% mocy ale ustawienia w amplitunerze mam na -8dB więc sporo ciszej jest wyjście z amplitunera.

Nie mam żadnych zastrzeżeń do integracji monitorów z subem - nie da się wyczaić że coś jest nie tak.. i Rel i DMy grają tłustym wypełnionym basem.

Co do tego na ile schodzą te DMy to powiem Ci że Dire Straits Sultans of... słucham bez suba.

Im wyżej odcięty sub tym więcej kłopotów z integracją, stąd zamiana na jakiekolwiek niżej schodzące monitory ma sens. Upewnij się tylko co do jednego - że są w niezależnych pomiarach faktycznie schodzą niżej. To nie jest norma jeśli chodzi o większe kolumny.

Np Dynaudio Emit 10 kończą swoje basowe możliwości na 70Hz wg tych pomiarów

https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1654:nrc-measurements-dynaudio-emit-m10-loudspeakers&catid=77:loudspeaker-measurements&Itemid=153

Z kolei z tych pomiarów wynika że Zensor 1 schodzi wyraźnie niżej w okolice nawet 55Hz

https://www.stereophile.com/content/dali-zensor-1-loudspeaker-measurements

Tutaj piszą o 63Hz

https://www.soundandvision.com/content/dali-zensor-5-speaker-system-and-hsu-research-vtf-1-mk2-subwoofer-reviews-test-bench

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

To jednak seria Emit różni się od DM..

Tutaj

Ukryta Zawartość

widać że DM 2/6 tak nie 'nurkują' na 50Hz jest 77dB, 60hz 81dB przy średniej efektywności 83dB... to te -6dB mają jak w danych producenta 50hz.

Ukryta Zawartość

No i to jest dobry wybór do integracji z subwooferem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam.

Chciałbym wymienic podstawkowce na wieksze i chciałbym zapytac czy ma to sens ? - zdjęcie ponizej.

Chodzi o uzyskanie lepszego nasycenia srednicy. Basu mam sporo, bo jest sub.

Nie chce i nie moge zmienic ustawienia. Kolumny stoja max 20cm od sciany tylnej. Szerokosc bazy 140cm i taka odległosc od słuchacza.

Suba Dali, głosniki Dali zensor 1. Wzmak Nad c315bee + Dragonfly. Wszystko bardzo dobrze sie zgrywa. Jestem zadowolony

Myslałem o Dali zensor 3, bo podoba mi sie brzmienie tej serii, Ew Castle Knight 2 ale wtedy bede miał max 10cm od scian tylnych.Jeszcze Chario Lynx.

Czy taka zamiana ma sens czy bedzie strata pieniedzy?

Prosze o rady. Dziękuje

W ten metraż wstawiłbym podłogówki.

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.