Skocz do zawartości
IGNORED

H/K avr 230 czy H/K avr 130?

Tomi11

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc:

Rozwazam zakup H/K 230 oraz DVD 22. Zapoznalem sie z pozytywnymi opiniami na temat DVD. Natomiast szczerze mowiac nie wiem do konca co z amplitunerem AV. Dodam ze nie jestem wymagajacym uzytkownikiem i nie mam ambicji audiofilskich. Zalezy mi na solidnym sprzecie w rozsadnej cenie. Bede uzywal go przede wszystkim do ogladania filmow w polaczeniu z infocusem

Mysle rowniez o nizszym modelu H/K 130 dlatego iz obecnie mozna nabyc nowy zestaw: H/K 130+ H/K 22 oraz JBL scs 200.5 w cenie 4000 zet. Mam w planie dokupienie przodow B&W serii 600 w przyszlosci dla zapewnienia fajnego stereo.

Pytanie: moze jednak warto zamienic 130 na 230? Jezeli tak - to dlaczego?

Bede wdzieczny za pomoc i rzetelne info. Nie rozwazam innych marek poki co dlatego moja prosba o ograniczenie sie do mojego pytania, Pozdr, tomi11

https://www.audiostereo.pl/topic/13849-hk-avr-230-czy-hk-avr-130/

witam ;)

tez sie zastanawiam nad zestaw h/k 130+dvd 22 i do tego jakis niedrogi zestaw kolumnn np koda 702 ;)

a jesli komus wystarczy 5.1 i nie ma zamiaru rozbudowywac zestawu na 6.1 czy 7.1 ? co 130 bedzie ok ? na mocy tez nie zalezy bo pokoj maly np moj 15 metrow.

i przy okazji zapytam czy waszym zdaniem zestaw h/k 130 + dvd 22 + koda 702 (lub inne w podobnej cenie)

zagra lepiej w kd niz zestaw -> SONY HTP-2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i lepiej w stereo niz wieza -> YAMAHA E-400http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38161311 lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub inne tego typu ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że wybór HK jest dobrym wyborem (mam ten zestaw w domu) ale na Twoim miejscu pomyślałbym o nieco lepszych kolumnach do tego zestawu. Jest zasada, że na kolumnach nie powinno się oszczędzać, więc dozbieraj trochę i kup kolumny nieco lepsze. Co z tego że HK mam bardzo dobry dźwięk w kinie domowym i stereo skoro Kody i tak tego nie oddadzą :-)

Pauli,czemu sie tak denerwujesz?czy ja sie źle wyraziłem na temat tych kolumn co zaproponowałes? jedynie co to uwazam ze Celestion to ta klasa kolumny co Koda i raczej wyzszych uniesień nie bedzie.No chyba ze miałes co innego na mysli niz te Celestiony.

Pozdr

Pauli nie napisałes tego ale jakos to wyczułem ze miałes Celestiony włąsnie ma mysli.Moze to przez to ze nie jeden raz juz o nich wspominałes w innych tematach i beształes Kody.No ale jak mówiłem,moze sugerowałes cos innego niz Celestiony.

Pozdr

Elfan ty nie jestes tu od tego aby coś wyczuwać. Jak chcesz pomóc to pisz na temat - a nie zajmuj się pierdołami i lapaniem mnie za slowa których nie piszę. I nawet nie stać Cie na przyznanie się do błędu.

ciezko na tym forum uzyskac odpowiedz ;( jakies "walki na słowa" itd ehh moze ktos powie cos na temat h/k 130 h/k 230 jake sa roznice ? czy warto przeplacac i kupic drozszy model jesli wystarczy system 5.1 i moc jaka oferuje 130 ? z jakimi kolumnami mozna odsluchac a z jakimi lepiej sobie darowac ?

Niestety, zawsze tam gdzie pojawia się Elfan zaczynają się pyskówki. To irytujące. Do rzeczy! Niestety nie udało mi się posłuchać 130, ale kilka razy słyszałem opinię, że jakość dźwięku z tego modelu nie jest najlepsza. To nie tylko 5.1 i mniejsza moc w stosunku do 230. Tak słyszałem. A ponieważ różnica w cenie nie jest znacząca zdecydowałem się na 230. U mnie gra to z B&W linii 600. To podobno mądre połączenie. I rzeczywiście - jestem pod wrażeniem. Polecam!

mam mozliwosc posluchania 130 i 230 w jednym sklepie rtv ktory nie posiada sali odsluchowej ;( ale ma te modele ;) sala wyglada tak ze jest na srodku duzej hali wykladzina i tam ustawione kolumny tv i kanapa ;)

drugi minus to to ze moge odsluchac tylko z kolumnami koda (cale zestawy) jakies jedne jbl (podlogowe) i 2 modele paradigm ale nie wiem dokladnie ktore i to tylko kolumny podlogowe :)

mam zamiar porozmawiac z kierownikiem tego sklepu izeby zgodzil sie wypozyczyc zestaw np hk130+dvd22+koda710 odslucha pozniej wymienc na jakis model paradigm pozniej znow na koda i zmienic amp na h/k230 moze cos wybiore ;) ale nie wiem jak to bedzie, pytalem pracownika to sie usmiechnal ze nie ma takiej mozliwosci ;)

aa i pogiel piszesz w innym temacie ze nie wiesz dlaczego ludzie nazekaja na kino w h/k ? mozesz cos tutaj napisac na ten temat ? ja przegladalem forum i chyba nic nie znalazlem albo tak duzo czytam juz ze mi sie w glowie zakrecilo ;) zwracalem glownie uwage na stereo bo jesli dobrze w stereo to w kd bedzie super ;) czy jestem w bledzie ? do tej pory mialem kino sony dav-s 400 i na nim ogladalem tylko filmy wiec na dzien dzisiejszy 100% kino, teraz mam zamiar kupic zestaw dzieki ktoremu bede mogl rowniez posluchac muzyki nie denerwujac sie ze dzwiek jest jak by "murzyn w pudelko nawalal" ;)

Według mnie H/K w stereo jest słabe a KD to juz nie ma o czym mówic......odwrotna interpretacja mojej definicji:) ale to moje zdanie wiec mozna sie z nim oczywiscie nie zgodzic.Ale poparte odsłuchami:)

Pozdr

Cyganek

Spróbuj posłuchać z tymi JBL-ami. Grają głównie kolumny, a akurat ta firma najbardziej mi przypasowała po odsłuchach. Porównywałem z nimi parę ampli nie zauważając specjalnych różnic w dźwięku, jedynie HK, nieco wyższy model grał, wg. mnie, w stereo wyraźnie lepiej.

ok, odslucham, z tym ze JBL to chyba byly drogie i napewno byly duze nie do mojego pokoju a nie pamietam czy byl jakis inni model mniejszy pgabarytowo ;) a te to byly bardzo duze ;) duzo ludzi mowi ze h/k ma dobre stereo mam nadzieje ze sie nie myla. Ja audiofilem nie jestem i raczej moge polegac na innych, samy zebym dostrzegl roznice musi minac troche czasu ;) i to napewno juz po kupnie sie zorientuje czy dobrze wybralem czy nie. Zawsze jest to pocieszenie ze tracac czesc kasy moge odsprzedac zestaw i kupic nowy ;)

Porownywal ktos avr 130 z avr 230 ? czym sie rozni ? i czy w odsluchu slychac roznice ??

Cyganek

Piszesz że na dziś zestaw potrzebujesz głównie do KD. Za przysłowiowe 5 minut możesz żałować że nie masz tylnego surround i tym samym pełnego efektu np. DTS 6.1. HK 230 ma dodatkowo pilot EzSet - programowalny z dodatkowym mikrofonem do kalibracji głośników.

Ja osobiście zrobiłem odwrotnie do Twoich zamysłów, kupiłem tańszy zestaw za to droższe kolumny głośnikowe.

jesli sie zdecyduje na h/k to jednak wybiore chyba 230 jesli sie okaze ze nie tylko moca sie rozni i dodatkowym kanalem ;) miedzy tymi dwoma amp jest roznica 0k 250 zl wiec moge dolozyc jesli warto.

Teraz jeszcze z jakimi glosnikami to polaczyc jak narazie proponowano B&W i KEF seria Q , ja szczerze mowiac chcialem kupic jakis tani zestaw (czyt. koda 710, 702 ...)

Najgorsze jest to ze ja sam nie wiem co lubie i dopiero bede wiedzial jak cos kupie i sie oslucham, za rok bede mog cos powiedziec na temtat "co lubisz ?" ;) a teraz chce kupic cos na dobry poaczatek i nie musi byc to zestaw na cale zycie ;)

Ja wcale nie uważam, że Harman źle gra w kinie. Ja tylko twierdzę, że SŁYSZAŁEM, że Harman w kinie nie powala tak jak stereo. Z drugiej strony właśnie obejrzałem Dwie Wieże i zapierało dech w piersiach. A wciąż stoi to wszystko w krytycznym pokoju (ale już niedługo). Po cichu powiem tylko, że wciąż na Królu Lwie nie słychać tupotu słonia (a było słychać na Y440), ale może to kwestia ustawień...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.