Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R N602 + Yamaha CD S300 - jakie kolumny podłogowe do 3000zł?

L

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

zacznę od tego, że jestem nowym użytkownikiem i nie bardzo znam się na kolumnach. Przeczytałem mnóstwo wątków związanych z kolumnami i na podstawie informacji zebranych na formach wybrałem się na odsłuch do salonu. Do odsłuchu wybrałem kolumny (kolumny były odsłuchiwane ze wzmacniaczem, który posiadam):

- STX electrino 250

- Tonsil maestro S

- Pylon Sapphire 30

Wnioski: Żadna z powyższych kolumn mnie nie zachwyciła, ani nie zrobiła na mnie wrażenia. Grały poprawnie, co zwróciło moją uwagę to to, że wszystkie z nich brzmiały bardzo płasko. Bass w STX i Tonsil był badzo słaby, w kontekście bass'u Pylon wypadł najlepiej.

Jeżeli miałbym wybrać faworyta odsłuchu, to wyboru padłby na Pylon Sapphire 30, natomiast nie spodobały mi się na tyle żeby mógł z czystym sercem podjąć decyzję o zakupie. Teraz jest pytanie, czy w moim budżecie jest szansa żeby kupić lepszego, czy w tych pieniądzach nie mam co na to liczyć.

Sprzedawca powiedział, że w moim budżecie nie znajdę nic lepszego niż Pylon Sapphire 30, czy faktycznie tak jest?

Muzyka jakiej słucham to głównie trip hop, down tempo, avant pop (Fismoll), czy muzyka instrumentalna jednal zależy mi też na ładnym, wyraźnym wokalu. Pomieszczenie, w którym znajdować się będą kolumny ma pow 20m2. Od miejsca, w którym staną kolumny do przeciwległej ściany jest 3m. Jeżeli potrzebujecie dodatkowych danych proszę o informację.

Będę wdzięczny za polecenie kolumn do 3000zł. Warunek konieczny jest taki, że muszą być nowe, budżet mogę nieco naciągnąć.

Z góry dzięki za pomoc, do usłyszenia!

Są dwie możliwości - albo Twoje wymagania, albo jednak problemy z dynamiką tej Yamahy.

Wobec czego powinieneś się raczej skupić na monitorach i dołożyć do nich subwoofer,

skoro już np. Pylony grają płasko.

Alternatywą mogą być kolumny Klipsch, które nie grają płasko i są łatwe do wysterowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spróbuj posłuchać ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam polecam przesłuchać w pierwszej kolejności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podam Tobie konkretnego modelu, ale musisz szukać kolumn z ciemnych stron mocy, z misiowatym brzmieniem. Jak pisałem około rok temu na forum, że Yamaha R-N602 tak właśnie gra, to zostałem wyśmiany.

bbobii zgadzam się z tym co napisałeś, ja używam taniego chińskiego badziewia prism 100, no i co i to razem fajnie gra. Mogę nawet poszaleć z głośnością i nic nie kłuje w ucho. Ta yamaszka jest po prostu dokładna i max można dołożyć do niej równo grające paczki, ale wtedy trzeba się jeszcze o odpowiednie kable postarać.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Myślę ,że warto posłuchać R-N602 z Indiana Line Tesi 561 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-647.html albo ELAC DEBUT F5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f5.html

Obie konstrukcje dobrze radzą sobie z niskimi tonami i stawiają na muzykalność. Zapraszamy na odsłuchy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A ja polecę Tonsile Siesta, grają u mnie w domu z ampli Marantza ale słuchałem ich u kolegi na Yamasze AS501 i było jeszcze lepiej.

Natomiast do Yamahy R-N602 podłączyłem Pearl Monitor bez osłuchiwania i w małym salonie, w mieszkaniu w bloku wszystkiego jest dosyć, bardzo czytelnie i nawet basu wystarczy.

Martwiłem się że będę musiał wymieniać ale nie muszę. Posłuchaj więc innych Pylonów też.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Witam po krótkiej przerwie. Dziękuję za wasze opinie.

Poszedłem na kilka odsłuchów, przesłuchiwałem Tonsil maestro S, Stx 250, Pylon 25, Heco Aurora 700 i Pylon 31.

Do finału przeszly Heco Aurora 700 i Pylon 31.

Obie kolumny grają bardzo podobnie jeśli idzie o niskie i średnie tony, nie słyszałem różnicy. Natomiast bas jest zdecydowanie lepszy w Pylonach, potrafią zejść bardzo nisko, a dźwięk który się z niego wydobywa jest soczysty i równy aż do końca. W Heco bas brzmi bardziej mechanicznie, nienaturalnie.

Pylony 31 w zestawie z Yamaha r n602 grają rewelacyjnie. Podczas pierwszych odsłuchów już w domu słuchając piosenek, które znam bardzo dobrze i nie robią już na mnie wrażenia to w chwili kiedy posłuchałem ich z tego zestawu włosy na rękach stawały mi dęba:)

Jeżeli ktoś poszukuje dobrych głośników w cenie do 3500 to Pylon 31 mogę polecić z czystym sumieniem!

Raz jeszcze dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.