Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki i niedogodności w sprzecie audio

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi się nasunęło by po przeczytaniu dwóch instrukcji, że kupując nowy sprzęt narażeni jesteśmy na pułapki i niedogodności o których byśmy nawet nie pomyśleli.

Miałem zamiar kupić sobie dla zabawy nowy DAC/wzmacniacz słuchawkowy. Znalazłem nawet dobre opinie dźwiękowe o urządzeniu pod nazwą NAD D1050. Testy w periodykach i na stronach audio były OK. Ale postanowiłem sprawdzić opinie na Amazonie a tam ciekawostka. Otóż urządzenie samoczynnie wyłącza się po 30 minutach jeśli na wejściu nie będzie sygnału. What the fuck?! Czyli słuchając płyty, robię przerwę na kupę/kawę/odebranie telefonu i nie mogę powrócić do słuchania bo ustrojstwo się wyłączyło. Po jaką cholerę zastosowano taką opcję? Oczywiście w manualu jest wzmianka o takim zachowaniu. Ale już w żadnym teście oficjalnym typu gazetki i strony testujące sprzęt choćby półsłowem o tym nie wspomniano. Czyżby testujący w ogóle nie słuchali testowanego sprzętu? Albo po prostu piszą swoje wypociny pod dyktando dystrybutora/producenta - co bardziej prawdopodobne. Dodatkowo ponoć ten NAD D1050 przy każdym wznowieniu odtwarzania po wciśniętej pauzie wydaje z siebie klik znany ze wzmacniaczy (przekaźniki) i dźwięk wydostaje się dopiero po ponownym zalockowaniu sygnału co skutkuje obcinaniem początku utworu. Skandaliczne rozwiązanie o którym żaden 'recenzent' nie raczył poinformować.

Kolejnym takim badziewiem konstrukcyjnym jest Myryad Z20 - ten się wyłącza samoczynnie po 20 minutach jeśli nie wykryje sygnału na wejściu. Oczywiście w testach też nikt o takim zachowaniu nie wspomina.

Konkluzja jest taka: nie ufajmy stronom i gazetom zajmującym się zawodowo testowaniem sprzętu. Ale to chyba już każdy na tym forum wie.

Konkluzja druga: zawsze czytajmy instrukcję obsługi przed dokonaniem zakupu

Jak macie jakieś inne ciekawostki tyczące uciążliwości w użytkowaniu bądź ciekawostki typu pułapki i niedogodności to chętnie poczytam

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Za tym wylaczaniem się to stoja dyrektywy i "treaties" europejskie odnośnie oszczędności energii. Dotyczą też poboru mocy przy "stand by" itd... Coraz więcej firm zwraca na to uwagę.

Wieza STEREO Technics :)

ale brak sygnału to chodzi o sygnał audio czy moze raczej o "sygnał połaczenia"

nie rozumiem pytania :(

Zresztą mało to ważne - robiąc stop na playerze wyłącza się po nastu minutach i kropka. Uciążliwa, upierdliwa niedogodność. I cieszę się bardzo, że tego badziewia nie kupiłem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

U mnie na DACu po wykryciu ze jest podpięte włączone urządzenie audio (jeszcze bez muzyki) zapala sie zielona dioda.

Czyli 2 urządzenia wyraźnie się komunikują że "są włączone". Niezależnei od tego czy jest to optyk coax czy usb.

Za tym wylaczaniem się to stoja dyrektywy i "treaties" europejskie odnośnie oszczędności energii. Dotyczą też poboru mocy przy "stand by" itd... Coraz więcej firm zwraca na to uwagę.

To sensowne wytłumaczenie, ale idąc tym tropem to niebawem zrobią wzmacniacze, które się wyłączają po 30 minutach jeśli na wejściu nie będzie wykryty sygnał.

Jednak wyłączanie to jedno a "lockowanie" przetwornika po każdym wciśnięciu stop/play to druga sprawa - to już jest całkowita padaka i konstrukcyjna kompromitacja.

U mnie na DACu po wykryciu ze jest podpięte włączone urządzenie audio (jeszcze bez muzyki) zapala sie zielona dioda.

Czyli 2 urządzenia wyraźnie się komunikują że "są włączone". Niezależnei od tego czy jest to optyk coax czy usb.

Ok, rozumiem.

To ponoć w tym NAD D1050 jeśli (mówiąc językiem laika) muzyka nie gra przez 30 minut to urządzenie się wyłączy. Tak samo jest w wspomnianym Myryadzie Z20 - ktoś kiedyś na forum się żalił na takie zachowanie.

Przeciez we wzmakach juz tak jest...przyklad Denon pma-1520ae

Str. 26 w instrukcji - opcję auto standbay można wyłączyć.

Tak więc raz jeszcze - czytajmy instrukcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba nawet taka zacna i uznana firma jak Octave wyposaża swoje wzmacniacze w funkcję "eco", która podobne harce wyczynia bez wiedzy użytkownika... cóż, to znak naszych czasów, podobnie jak funkcja "auto stop" w samochodach, która wyłącza silnik na biegu krajowym jałowym

Miałem zamiar kupić sobie dla zabawy nowy DAC/wzmacniacz słuchawkowy. Znalazłem nawet dobre opinie dźwiękowe o urządzeniu pod nazwą NAD D1050. Testy w periodykach i na stronach audio były OK. Ale postanowiłem sprawdzić opinie na Amazonie a tam ciekawostka. Otóż urządzenie samoczynnie wyłącza się po 30 minutach jeśli na wejściu nie będzie sygnału. What the fuck?! Czyli słuchając płyty, robię przerwę na kupę/kawę/odebranie telefonu i nie mogę powrócić do słuchania bo ustrojstwo się wyłączyło. Po jaką cholerę zastosowano taką opcję? Oczywiście w manualu jest wzmianka o takim zachowaniu. Ale już w żadnym teście oficjalnym typu gazetki i strony testujące sprzęt choćby półsłowem o tym nie wspomniano. Czyżby testujący w ogóle nie słuchali testowanego sprzętu? Albo po prostu piszą swoje wypociny pod dyktando dystrybutora/producenta - co bardziej prawdopodobne. Dodatkowo ponoć ten NAD D1050 przy każdym wznowieniu odtwarzania po wciśniętej pauzie wydaje z siebie klik znany ze wzmacniaczy (przekaźniki) i dźwięk wydostaje się dopiero po ponownym zalockowaniu sygnału co skutkuje obcinaniem początku utworu. Skandaliczne rozwiązanie o którym żaden 'recenzent' nie raczył poinformować.

Jako posiadacz owego DACa masz dużo racji w Twojej wypowiedzi ale,..... prawdą jest że się wyłącza samoczynnie po 30min, tylko że jak włączysz wzmacniacz rano to ów NAD również się uruchomi, wiec z tym nie jest tak aż źle. Jest również prawdą że pomiędzy nagraniami potrafi "klikać przekaźnik" jeśli przerwa jest za długa, to dlatego że zawsze jest gotowy do zmiany częstotliwość próbkowania np. z 44,1 na 96 czy 192 i z tego co pamiętam tak samo robi Rotel A12, A14, NAD 368 i nie jest w tym nic złego że w mojej Playliście w Tidalu są pomieszane nagrania a przy każdym następnym DAC zmieni Tobie by dobrać odpowiednia do danego nagrania. Nie, tak jak robi PC gdzie ustawiłem 24/192 i do uruchomienia do wyłączenia, cokolwiek się robi (gry czy YT czy muza z Playera) wszystko leci na 24/192 bo tak ustawiona karta dz. i myślisz że tak jest lepiej? Prawdą jest że przy starcie ma opóźnienie ....pół sekundy? sekunda? na pewno nie więcej, Jeśli ktoś chce się do tego przyczepić to śmiało bo jeśli klikanie jest ważniejsze od brzmienia DACa ????? to szacun.

Poświecę jeszcze chwile by sprawdzić połączenie po Coaxalu z CD czy też "klika".

To sensowne wytłumaczenie, ale idąc tym tropem to niebawem zrobią wzmacniacze, które się wyłączają po 30 minutach jeśli na wejściu nie będzie wykryty sygnał

Ale włączą się natychmiast po powrotnym wykryciu sygnału. Inne zachowanie zachowanie to wada.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Coraz wiecej urzadzen posiada ta funkcje i jest ona moim zdaniem przydatna.

Wlaczam rano muze, robie kawe, ide to toalety i wychodze do pracy. Sprzet wylaczy sie sam po zakonczeniu plyty i to wszystko.

Oszczedzam w ten sposob energie, sprzet i dbam o ekologie. Czego wiecej chciec.

To sensowne wytłumaczenie, ale idąc tym tropem to niebawem zrobią wzmacniacze, które się wyłączają po 30 minutach jeśli na wejściu nie będzie wykryty sygnał.

No i dobrze, monitory aktywne to mają od dawna. W czym to ma przeszkadzać, półsekundowe opóźnienie po pół godzinie przerwy?

nagrywamy.com

Jest również prawdą że pomiędzy nagraniami potrafi "klikać przekaźnik" jeśli przerwa jest za długa...

Aż nie chce mi się wierzyć, że takie coś jest na rynku.

Co znaczy, przerwa jest za długa? A jaka przerwa jest odpowiednio krótka - 2s, 20s?

To jest niedopuszczalne zachowanie.

Wciskając play sygnał powinien się "zalockować" na danym próbkowaniu i tak trwać niezależnie czy jest przerwa pomiędzy utworami (długa czy bardzo długa) i niezależnie od tego czy użytkownik wciśnie play/pause/stop na playerze. Z tego co widać po każdym wciśnięciu stop ten NAD traci synchro a ponowne wciśnięcie play powoduje klik, ponowne synchro i co gorsza obcięcie początku nagrania. Ciekawe co się dzieje podczas szybkiego przewijania zarówno w playerze komputerowym jak i playerze typu CD/DVD? Albo co się dzieje podczas zmiany utworu na odtwarzaczu CD z przykładowo utworu nr3 na utwór nr 9. Klika i obcina początek utworu nr 9?

Prawdą jest że przy starcie ma opóźnienie ....pół sekundy? sekunda?

Badziew konstrukcyjny - po prostu.

________

Chciałbym jedynie przypomnieć, że ten wątek nie tyczy NADa D1050 a wszystkich urządzeń, które wkurzają nas swoim dziwacznym i niekomfortowym zachowaniem

Coraz wiecej urzadzen posiada ta funkcje i jest ona moim zdaniem przydatna.

Wlaczam rano muze, robie kawe, ide to toalety i wychodze do pracy...

Taa, a ja ogladam TV, zaczyna się reklama. Pierwsze co robię to wciskam MUTE na dekoderze od kablówki i wychodzę do kuchni, wykonuje telefon, robię cokolwiek. Czasami te cokolwiek trwa 20 minut czy dłużej. Czasem zapominam co ogladałem i zapominam, że włączyłem MUTE - wracam więc przed TV a tam dupa, wzmacniacz wyłączony. I tak kilka razy dziennie - hmm, czy to zdrowe dla wzmacniacza.

Słucham, oglądam, wciskam stop, czy MUTE na tv i wychodze kupić piwo do sklepu pod blokiem - wracam a wzmacniacz znów się wyłączył.

Coś tu nie tak. Wielu z nas nauczonych jest włączyć wzmacniacz i chodzi takie ustrojstwo niezależnie od tego czy się słucha, czy ogląda TV przez cały dzień. Ostatnią rzeczą jaką robię wieczorem jest wyłączenie wzmacniacza, bo wiem że idę spać i już nie będę z niego korzystał.

No i dobrze, monitory aktywne to mają od dawna...

Nie wszystkie a niektóre i jest to rozwiązanie dalekie od Pro.

A co sądzą o takich rozwiązaniach użytkownicy możesz poczytać na znanym Ci chyba forum gearslutz.com

Jezeli wlaczasz mute i wychodzisz do kuchni na pol godziny, to i tak stracisz watek i nie bedziesz wiedzial co sie dzialo w programie lub filmie po zakonczeniu reklamy.

Po co wiec zaczynac ogladac cos, czego nie ogladasz od poczatku do konca?

Wracasz z kuchni po 30 minutach a tam Dac wylaczony.

I to denerwuje Cie bardziej niz to, ze straciles 30 min filmu?

W Denonie Pma 720ae jest też taka opcja, bardzo przydatna, i mozna ja wyłączyć... ja zawsze z niej korzystałem w nocy.. płyta się kończyła wzmacniacz się wyłączał.. Teraz zdarza się że gra do rana, a że ma wysoką klasę A to ciągnie 60W bez sygnału..

Zgadzam się że powinna być opcja wyłączenia tego.

To kliknięcie po 1s to też pikuś.. w innych dackach zdarzają się wpadki że po każdej zmianie utworu słychać TRZASK z głośników!!!! Chyba smsl jakiś .. nie jestem pewien.

W Beresfordzie za każdym wyłączeniem przechodził na Żródło 1 - i trzenba bylo 3 razy kliknąć!!!

Ekologia jest ważna bo każdy ma 20 urządzeń które są podpięte.. ok pobór 10-15W ale x20 na dom x 15 000 000 to daje nam 300 GW poboru!!!

To zależy od playera...jeden nie rozłącza daca aż do wciśnięcia stop, a inny startuje daca przy zmianie utworu

To prawda.

Przykładowo karta dźwiękowa Maya U5 zawsze rozłączała DACa (połączenie po optyku) przy ręcznej zmianie utworu oraz przy przerwie pomiędzy grającymi jeden po drugim utworze (o ile owa przerwa była ciszą cyfrową).

Wyrzuciłem ją wówczas do kontenera na śmieci (plastik :) )pod domem.

Gorzej jeśli player działa poprawnie (odtwarzacz CD/DVD/karta dźwiękowa) a DAC i tak sobie robi klik (co powoduje obcięcie początku kolejnego utworu) kiedy wykryje ciszę cyfrową

Telewizory, Blu ray itd... Mnóstwo rtv jest tak zaprogramowane, żeby się wyłączyć. Nawet wózki widłowe maja odcięcie zapłonu jak nikt w nim nie siedzi. Takie firmy jak nad, produkujące tysiące elektroniki co roku są w dużej mierze odpowiedzialne za zatruwanie środowiska. Mniej zuzytej energii = mniej emisji co2.

Wieza STEREO Technics :)

Do 1050 już się przyzwyczaiłem, nie ma tego dużo i nie jest to upierdliwe, ale Rotel A12, ten dopiero potrafi klikać przekaźnikami a najlepsze było że gdy cd grał a ja postanowiłem pójść do kuchni wyłączyłem A12, wychodzę z pokoju a Rotel włączył się ponownie bo dostał sygnał następnego nagrania z cd, to jest coś! (może też pomocne?) ale 12-ka Rotela potrafiła klikać na potęgę, to fakt.

Co znaczy, przerwa jest za długa? A jaka przerwa jest odpowiednio krótka - 2s, 20s?

Jakoś nigdy nie mierzyłem bo i po co, ale strzelam że 3s

Ciekawe co się dzieje podczas szybkiego przewijania zarówno w playerze komputerowym jak i playerze typu CD/DVD? Albo co się dzieje podczas zmiany utworu na odtwarzaczu CD z przykładowo utworu nr3 na utwór nr 9. Klika i obcina początek utworu nr 9?

Jest zablokowany.

Martwi mnie coś innego, przecież Ty nie masz pojęcia o tym. Jeśli na kablu z cd jest podawany sygnał zegara to jak może się rozłączać?

Właśnie 2min temu skończyła się płyta a DAC nadal zablokowany na 44,1,bez klikania, a czemu?

What the fuck?! Czyli słuchając płyty, robię przerwę na kupę/kawę/odebranie telefonu i nie mogę powrócić do słuchania bo ustrojstwo się wyłączyło. Po jaką cholerę zastosowano taką opcję?

jest cała masa takich wkur..cych opcji w tym urządzeniu

Fakt, wszelkie tego typu "udogodnienia" potrafią popsuć przyjemność sluchania muzyki. Fakt faktem, nie powinniśmy pozostawać obojętni na niepotrzebne marnowanie energi. Jednak producenci powinni implementowac wszelkie technologie typu eco, tak aby nie utrudniały życia użytkownikom, ani nie odbieraly radości ze sluchania muzyki. Niestety, jak widać po dzialaniach niektórych producentów, dobro klienta mają w poważaniu. Smutne w tym wszystkim jest to, że sprzęty nie kosztują w cale mało, a są produkowane tak aby tylko działały, jakość tego działania ma drugorzędne znaczenie. Mamy XXI wiek i przy obecnym poziomie wiedzy i technologii można projektować funkcje eco, tak aby były przezroczyste dla użytkownika, bez żadnych irytujacych klikan czy przerw między utworami. Sam posiadam DACa Myryad z20, który trzeba mu przyznać brzmi obłędnie i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie zauważyłem na szczęście, aby klikal pomiedzy utworami, po włączeniu pauzy na źródle również nie wylacza się po pewnym czasie, gdyż sygnał ze źródła jest caly czas podawany. Ogolnie nie zauważyłem niedogodności jakie są opisywane w tym wątku. Fakt, że dziala on w systemie zbudowanym o komponenty systemu Myryad, ale nie powinno mieć to większego znaczenia.

...dziala on w systemie zbudowanym o komponenty systemu Myryad, ale nie powinno mieć to większego znaczenia.

To ma znaczenie. Z20 połączony we własnym systemie mayryada nie wyłącza się po 20-tu minutach

Znów - czytajmy instrukcje obsługi.

Ukryta Zawartość

________________________________________________________________________________

Skoro to temat o niedogodnościach i pułapkach to mój wpis (z innego wątku) na temat Nostromo 5H powinien pojawić się także tutaj.

Oto link do wad Nostromo 5H na elektrodzie:

Ukryta Zawartość

Od siebie dodam, że prowadziłem korespondencję z projektantem i twórcą Nostromo i tenże potwierdził, że opisane na forum elektrody niedogodności są zamierzone i tak właśnie ma być.

Jak to mawiają w apple "It's not a bug, it's a feature"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Instrukcję jak najbardziej czytałem. Po połączeniu za pomocą MyLink wyłączenie następuje po 10 minutach, a nie po 20 min. przy braku sygnału. Natomiast nigdzie nie napisałem, że moje źródło jest połączone z DACiem za pomocą MyLink, bo nie jest.

• 4 tygodnie później...

Lyngdorf CD-2 ma pewną niedogodność, która od czasu do czasu potrafi mnie zirytować. Otóż tacka na CD, ma bardzo płytkie wgłębienie na płytę i jednocześnie jest bardzo szybka. Gdy jest jakaś bardzo lekka płyta, to trzeba ją precyzyjnie włożyć i lekko dosunąć, docisnąć w kierunku zamykania tacki. W przeciwnym wypadku, tacka gwałtownie zatrzymując się po zamknięciu, przesunie płytę na tyle, że napęd nie będzie potrafił jej przeczytać. Kiedyś się pospieszyłem i w ogóle niedokładnie włożyłem taką płytę i przesunęła się na tyle, że zaklinowała się przy wyciąganiu. Wyjmując ją delikatnie ja zarysowałem - na szczęście od góry. Do tej pory zidentyfikowałem dwie takie płyty, ale nowości coraz częściej wydawane są na cieniutkich i co za tym idzie lekkich płytach.

System gra dobrze, albo nie....

• 4 tygodnie później...

Fajny temat!

Napisze cos od siebie. Malo kto pewnie przymierza sie do Onkyo a5vl, ale szczegol ten dotyczy innych urzadzen. Otoz wszystkie gałki maja pozycje zaznaczona malym nacieciem. Ni cholery nie widac tego z kanapy. Niby nic, a jak dzieciaki chwile wczesniej puszcza sobie film z YT (10‰ na kompie nadrobione galka volume) to przekona sie jak to wazne.

Ps. Po fabryce "poprawilem" wypelniajac naciecia biala plastelina.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Fajny temat!

Napisze cos od siebie. Malo kto pewnie przymierza sie do Onkyo a5vl, ale szczegol ten dotyczy innych urzadzen. Otoz wszystkie gałki maja pozycje zaznaczona malym nacieciem. Ni cholery nie widac tego z kanapy. Niby nic, a jak dzieciaki chwile wczesniej puszcza sobie film z YT (10‰ na kompie nadrobione galka volume) to przekona sie jak to wazne.

Ps. Po fabryce "poprawilem" wypelniajac naciecia biala plastelina.

wiem o czym piszesz....robiłem podobnie.

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.