Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Topaz 20 - Marantz PM50 czy NAD C320BEE?

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Poszukuję już chwilę wzmacniacza do moich Topazów 20. Poprzednio grała Yamaha A-720 i nie do końca odpowiadał mi przełom górnej średnicy i góry, głosy były za lekkie, za mało dociążenia.

Widzę pozytywne wpisy odnośnie współpracy tych kolumn z NAD-ami. Pozytywne opinie były też o Marantzach PM50/PM52.

Moje pytanie brzmi - co będzie lepsze?

Muzyka jakiej słucham to wszelaka muzyka z radiowej Trójki + Genesis, Depeche Mode, Eurythmics, Ultravox, ale też trochę nowoczesnego popu/alternatywnej.

Zależy mi na dociążonej średnicy i dobrych wokalach. Bas pasuje, żeby był obecny, może być miękki, nie przeszkadza. Góra nie kłująca w uszy. Generalnie najważniejsze to wokale z przodu, nie wycofane, żywy, spójny przekaz.

O NAD-a się boję, że padnie. Jest dużo wpisów o uszkodzonych egzemplarzach, jakichś nierównych poziomach głośności, problemach z kondensatorami. Miałem kilka wzmacniaczy z lat 80/90 i z żadnym nie było kompletnie żadnego problemu.

Marantz z kolei ma STK, ale tu jestem skłonny zaryzykować.

Co do NAD-a, myślę o C315BEE lub C320BEE.

PS. Najchętniej kupiłbym pewnie Sony TA-F550ES, ale nie ma do kupienia już długo żadnego.

Tego pierwszego bym odpuścił,bo będzie ostro.Rozgladnij się za używką C326bee.

Ludzie piszą, że C315BEE ma ocieplony dźwięk i dociążoną średnicę. Hmm..

C326BEE to już dla mnie za drogo.

Ludzie piszą, że C315BEE ma ocieplony dźwięk i dociążoną średnicę. Hmm..

C326BEE to już dla mnie za drogo.

Sorry ale z rozpędu myślałem o C316bee.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Dźwiękowo zdecydowanie lepszą opcją będzie NAD.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli rozumiem, że jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy C316BEE a C315BEE?

Marantza w takim razie pradopodobnie odpuszczę, choć był to mój faworyt.

Np w Nadzie dużo jest opisów odnośnie nierównego balansu w głośnikach przy cichym słuchaniu.

Również zawsze do cichego słuchania lepiej sprawdzały się u mnie wzmacniacze o większej mocy.

Osobiście wolał bym od nada ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie słyszałem niższych modeli MH i Nada ale sam ma MH 35.2 a słuchałem 356 nada i jak dla mnie nie ma startu.

Ukryta Zawartość

Osobiście wolał bym od nada ten

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem niższych modeli MH i Nada ale sam ma MH 35.2 a słuchałem 356 nada i jak dla mnie nie ma startu.

Dzięki wielkie za podpowiedź, u mnie niestety 600-700zł to jest maks. obecnie.

Ukryta Zawartość

Może warto się zastanowić nad poniższą okazją..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

To już zupełnie nie jest okazja, nawet niekoszerna na tym forum; do tego jeszcze niestety

ma zdalne sterowanie i mniej niż 40 lat :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo też dość mocny na MosFetach:

Ukryta Zawartość

Oba mają dobrą barwę, dynamikę i grają już od niskich poziomów, ale pewnie nie o to chodzi ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

w tej kwocie taki denon dra 700 ae, pasuje jak ulał, fajnie gra

zapas mocy ok 90 W , to juz niezły piec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już zupełnie nie jest okazja, nawet niekoszerna na tym forum..

A ja myślałem, że chodzi o dźwięk.. i bardzo się kolega myli co do koszerności akurat tego modelu..

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Nie znam tego 33 letniego modelu HK; nie widzę związku z Sony.

Piszę o tych wymienionych modelach Sony, a tylko takie z literami ES uchodzą tu

za prawdziwe wzmacniacze. Do tego wymienione dwa modele są zbyt bogato wyposażone ...;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak nie chcesz wydać dużo i szukasz w starszych klockach to może zainteresuj się firmą Kenwood.Lubię sony es można polecić ale dzięki dobrej prasie i być może tym forum ceny są przynajmniej dla mnie absurdalne.Jak kiedyś , kiedyś coś tam handlowałem na zasadzie taniej kupić , drożej sprzedać wpadło mi w łapki parę urządzeń tej firmy .Wzmacniacz , 2 amplitunery , deck , cd wszystko z niższej półki ,modeli nie pamiętam niestety . Jak za pieniądze jakie to kupiłem byłem naprawdę pod wrażeniem.Marka nie ma prasy za bardzo , mało audiofilska i raczej kojarzy się ze sprzętem agd ale co za tym idzie można nie drogo kupić i nie przepłacić za starszego klocka.Oczywiście ryzyko usterki jak we wszystkim istnieje ale z reguły tą markę kupuje się od pierwszego właściciela góra 2 .Taka yamaha ax 900 w tym samym czasie objechała pewnie 20 forumowiczów audiostereo i z 5 z elektrody.

Ukryta Zawartość

Miałem tego Harmana, grał dobrze, ale wiekowo bardzo niedomagał.

Ukryta Zawartość

Panowie - a Sony Ta-F590ES? Jak wypadłby z Topazami? Jedni piszą, że to jasny wzmacniacz, inni, że ciepły.

Miałem kiedyś Ta-F570ES, ale za krótko i to z ciemnymi Tannoy (zamulił).

..zamówiłem Sony TA-F550ES..

Jak tam Sony się sprawuje? Podoba się, czy raczej nie?

Jak tam Sony się sprawuje? Podoba się, czy raczej nie?

Podoba się. Jestem na etapie słuchania. Dam mu trochę czasu. Uwaga - bierzcie trochę przez pół co piszę, bo ja jestem zwolennikiem ciepłego, mocno dociążonego dźwięku z plastyczną średnicą i wokalami do przodu, góra pasma jest mniej ważna dla mnie. Topazy to kolumny grające równo, z fajnym basem i górą i zdaję sobie sprawę, że nie do końca pasują do moich wymagań, bo nie są to zmulone kolumny typu Tannoy.

Wzmacniacz:

-budowa i praca pierwszorzędna + to, że jest z tego co widzę oryginalny i nie grzebany. Ujął mnie tym też, że jak moja Yamaha - wyciągam z pudełka i działa, nic nie trzeszczy, nie muszę niczym psikać, właściciel tam dawno nie zaglądał, bo kurzu pełno. Ogółem dobry zakup.

- przestrzeń w dźwięku i stereofonia po przesiadce z Yamahy A-720 świetna, jak dostanie dobrej jakości sygnał to naprawdę aż czasem sam się dziwie, że dźwięk może się tak oderwać.

Ogólnie gra bardzo liniowo, wszystko wydaje się być wyważone. Bardzo pokazuje się różnica między kiepskiej jakości nagraniem, a dobrym (bardziej niż w A-720).

Teraz co mnie nurtuje póki co: brakuje mi odrobinę średnicy ala Tannoy M2. Brakowało mi jej też z Yamahą, więc spodziewam się, że to Topazy. Należy jednak zaznaczyć, że nie jest ona wycofana, co po prostu liniowa. Ja z kolei lubię głośniki z piękną, plastyczną średnicą z przodu i ostatnie jakie miałem tego typu to były Tannoy M2. Pomijam, że wszystko poza średnicą było dużo gorsze.

Tutaj średnica jest po prostu ok, ani z tyłu, ani z przodu, ani specjalnie plastyczna i piękna, ani zimna.

Topazy okazują się być kolumnami potrzebującymi ciemniejszego wzmacniacza. Dawniej jak zakupiłem Sony TA-F570ES do Tannoy M2 to sprzedałem go czym prędzej, bo tak zamulał.

Tutaj Sony 550ES wypada bardzo dobrze, ale czuję, że mógłbym pójść w coś jeszcze cieplejszego, ale z dobrą średnicą.

Natomiast już jest ogromna poprawa, bo wokale (np radiowców) na Yamaha A-720 + Topaz były lekkie i cieniutkie, z Sony złapały dociążenia i brzmią bardzo naturalnie.

Kwestia jest jeszcze inna - dalej nie dorobiłem się choćby prostego DAC-a. Moimi źródłami są laptop z kiepską integrą oraz dobry tuner Yamaha T-85. Z laptopa wręcz słychać od razu kompresję dźwięku i jego kiepską jakość.

Sprawa pozostaje otwarta czy zmienię kolumny (nie chcę tego robić, są piękne i do dźwięku trochę już przywykłem) czy wzmacniacz (gra bardzo dobrze i wygląda świetnie). Jeśli miałbym wymieniać kolumny myślałem o Dali 450, ale tutaj średnica też podobno nie jakaś rewelacyjna, a Topazy zbierają ogólnie bardzo dobre recenzje. Inne kolumny są bardzo niskie, musiałbym stawiać je na podstawkach. Topazy 20 z kolcami mają jakiś metr wysokości.

Czy może zainwestuję w jakiś ciepło brzmiący DAC, bo podłączyłem laptopa Sony na próbę i zagrało to lepiej.

Akustykę też mam do bani, bo kolumny stoją na krótszej ścianie podłużnego pokoju, a ja siedzę dość blisko nich. Kiedy słucham z kanapy postawionej dalej, dźwięk zmienia się diametralnie.

Tak więc bierzcie przez pół wszystko co piszę, natomiast sam wzmacniacz polecam. Najbardziej obawiałem się braku basu, ale na source direct bas jest głęboki, ale jednocześnie szybki. Ciężko mi to określić. Generalnie pełne zadowolenie z tego pasma. No i wczoraj jak puściłem jakiś koncert z radia to magia, wreszcie wykorzystuję ten tuner.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.