Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 4000zł 16m2

Mateusz_70892

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum!

Planuję zmianę sprzętu audio. Czytanie różnych tematów na forach co i jak teraz się opłaca bardziej mnoży moje pytania, niż odpowiada na nie. Postanowiłem więc zapytać tutaj.

Zacznę może od przedstawienia tego jak sytuacja wygląda obecnie. Sprzętu audio używam mniej więcej w następujący sposób: 80% muzyka, 15% filmy, 5% gry. Muzyka rap, rock.

Pokój 4,5m x 3,5m. Audio rozstawione jest na dłuższej ścianie. Jeśli oglądam filmy na TV to dźwięk idzie osobno (z integry), obraz osobno (HDMI). W większości słucham jednak muzyki - Spotify / Youtube.

Aktualnie:

1. PC z zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC-1150

2. Amplituner Harman Kardon HK3380, połączony z PC za pomocą kabla jack 3.5mm - 2x RCA.

3. Do amplitunera podłączono również CD Harman Kardon HD970

4. Kolumny Castle Pembroke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5. Subwoofer Taga Harmony TSW-120 v2

Podoba mi się to brzmienie, ale może jest to związane z tym, że słucham tak od 10 lat. W przeciągu tego czasu dokupiłem tylko subwoofer, bo z samych kolumn brakowało mi basu.

Co bym chciał osiągnać:

1. Amplituner do którego mógłbym podpiać kabel HDMI. Chciałbym z komputera wysyłać i dźwięk i obraz jednym kablem. Czytałem, że jeśli sygnał wyśle się w postaci cyfrowej, to jakość dźwięku zależy od DAC w amplitunerze (pomijając kwestię samych kolumn). Pytanie, czy takie rozwiązanie ma sens? Czy wysyłanie w dźwięku cyfrowo jest lepsze od zastosowania kart dźwiękowych powiedzmy do 300 zł? Jeżeli coś tu źle rozumiem proszę o sprostowanie.

2. Zamiast 2 kolumn i subwoofera tylko 2 kolumny.

4. Jako źródło na ten moment pozostaje tylko PC, w przyszłości chciałbym dokupić konsolę - dlatego zależy mi raczej na amplitunerze kina domowego (kilka wejść HDMI, jedno wyjście).

5. Zrezygnowałbym z napędu CD - nie słucham z płyt.

Budżet: 4000 zł. (sprzedałbym stary sprzęt i coś dołożył)

W skrócie:

amplituer z HDMI i 2 kolumny

zastosowanie: 80% muzyka, 15% filmy, 5% gry

muzyka: rap, rock

pokój: 16m2

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/138614-zestaw-stereo-4000z%C5%82-16m2/

Hej.

Popatrz na amplituner stereo Onkyo TX-8270 posiada HDMI, funckje sieciowe takie jak Spotify, Tidal itp. Brzmieniowo zagra lepiej niż Amplituner AV w podobnej cenie.

Co do kolumn spójrz na Melodika BL40 MKII (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ciepłe brzmienie z dobrym przyjmemnym dla ucha basem, nie meczące. Kolumny fajnie zgrywają się z Onkyo. Inną propozycją może być STX Electrino 250 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), lecz wydaje mi się jednak iż w połączeniu z Onkyo lepiej wyjdzie Melodika.

Najlepiej by było najpierw odsłuchać, także zapraszam na odsłuch do nas.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie wymiana Twojego Harmana HK 3380 na amplituner kina poza funkcjonalnością nie przyniesie poprawy jakości dźwięku. Jeżeli koniecznie muszą być gniazda HDMI warto zastanowić się nad sieciowym stereofonicznym amplitunerem Onkyo TX-8270 który ma i funkcjonalność i lepsze brzmienie.

Co do kolumn to tutaj nie ma gotowej recepty dla wszystkich. Warto byłoby się umówić na odsłuch i sprawdzić kilka wariantów. W naszej ocenie nieźle grają Heco Aurora 700, ale do Twojego pomieszczenia mogą być nieco za duże. Poza tym można jeszcze sprawdzić Indian Line Tesi 561 lub Dynavoice Definition DF-5.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli chcesz hdmi tylko po to by mieć dźwięk z pc'ta to bez sensu... dokup sobie poprostu dac'a na USB i tyle..

Albo np. CA cxa60 lub ca 651a.

Kolumny nowe czy używane?

16 m kw to nie dużo możesz spróbować podstawkowych Emit m20.

Z podłogówek nowych Elac Debut F6, Iniany tez grały ok innych nie sluchalem.

Z używanych masz juz w czy przebierac Zensor 7, Tannoy dc6, ikon 6 ...

Napisz skąd jesteś coś koledzy doradzą lokalnie ... koniecznie odsłuchaj przed zakupem!!!

2. Amplituner Harman Kardon HK3380, połączony z PC za pomocą kabla jack 3.5mm - 2x RCA.

Jak koledzy wyżej wybrałeś najgorsze możliwe podłączenie.Jak słuchasz z kompa dac jest obowiązkowy .

Kolumny nowe czy używane?

Raczej nowe.

Napisz skąd jesteś coś koledzy doradzą lokalnie

Okolice Bielska - Białej

Dodam jeszcze jedną rzecz, o której zapominałem wcześniej napisać: amplituner z TV jest po przeciwnej stronie pokoju co PC, zarówno kabel HDMI jak i jack-2RCA mają 15m.

Pożyczyłem od znajomego amplituner Yamaha RX-V377. Podpiąłem do niego Castle Pembroke i Taga Harmony TSW 120.

podłączenie 1) integra > jack 3.5mm - 2x RCA > amplituner, gra to mniej więcej tak samo jak z moim HK3380

podłączenie 2) karta graf > hdmi > amplituner, no to gra o niebo lepiej

Zaczynam wątpić czy to HDMI jest mi w amplitunerze potrzebne. Proszę o poprawienie, jeśli coś źle rozumiem:

1. Kupuje do komputera DAC z wyjściem optycznym

2. Połączenie komputer - amplituner za pomocą kabla optycznego Toslink

3. Połączenie komputer - TV, jak do tej pory (HDMI)

4. W przyszłości dodatkowe sprzęty wideo podłączam do TV przez HDMI, a z TV do amplitunera prowadzę kabel optyczny Toslink, podpinając do drugiego wejścia optycznego.

Zakładając, że to co wyżej napisałem ma ręce i nogi szukam:

1. DAC do PC

2. Amplituner z 2 wejściami optycznymi

3. 2 kolumny

Proszę o propozycje :)

Jak masz ALC 1150 to masz raczej wbudowany DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym. Tylko musisz mieć podłączone pod przedni panel, pod tylnym nie działa.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

15metrow hdmi?to spadek jakości dźwięku,jak oddzielny dac to też trzeba byłoby przesłuchać jak każdy inny dac gra,bo może być lipa,to samo jakby podłączyć najpierw do tv i z tv do ampli lub wzmaka,dzwiek jest inny,dla mnie gorszy,gra inaczej,ale niektórym może się podobać,zalezy co kto lubi :-)

Dźwięk wyprowadź z kompa wyjściem optycznym, a nie HDMI i powinno być jeszcze lepiej. Jak nie masz wyjścia optycznego w lapku to możesz skorzystać z takiej karty zewnętrznej

https://sklep.rms.pl/audiotrak-maya-u5-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac-z-usb

Do tego dobry kabel i powinno grać o niebo lepiej

https://sklep.rms.pl/lindy-37987-kabel-optyczny-toslink-15m

Najlepiej komputer gra po USB, ale nie dalej niż na odległość 5 metrów, bo na tyle sprawnie działa kabel USB. Jeśli miałbyś dodać potem 10 metrów kabla 2xRCA to traci to sens.

Patrząc całościowo na koszty, mógłbyś z powodzeniem zrobić z komputera serwer DLNA i kupić taki streamer do amplitunera.

https://sklep.rms.pl/nuprime-d-stream-wr-100d-wr100d-odtwarzacz-strumieniowy-dlna-multiroom-allplay

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

jeśli byś miał amplituner z obslugą dlna to wystarczy go podłączyć do tej samej sieci lan co pc i w foobar2000 instalujesz UPnP MediaRenderer i włączasz muzę z kompa bez dodatkowych kabli

1) Masz komputer stacjonarny więc podaj jaką masz płytę główną. Możesz mieć wyjście optyczne bądź coaxial na płycie, może się okazać iż nie potrzebujesz DAC do PC.

2) Do obecnego zestawu wystarczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodatkowo masz bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy.

Po USB podłączasz PC, optycznie TV zostaje Coaxial. RCA do obecnie używanego wzmacniacza. Resztę pieniędzy zostanie na porządne kolumny o ile będzie taka potrzeba.

3) Może się okazać że nie potrzebujesz nic poza nowymi kolumnami ponieważ twój odtwarzacz CD Harman Kardon HD970 ma wbudowany DAC.

Ukryta Zawartość

Masz komputer stacjonarny więc podaj jaką masz płytę główną. Możesz mieć wyjście optyczne bądź coaxial na płycie, może się okazać iż nie potrzebujesz DAC do PC

Płyta główna MSI B85-G43 GAMING

Patrzyłem w specyfikacje i oglądałem wyjścia i nie widziałem tam nic takiego. Z drugiej strony przegapiłem, że mój CD ma wejścia cyfrowe, co sprawia, że czuje się trochę jak idiota. Nie wiem czy ten temat nie zamieni się za niedługo w "Kolumny do HK3380 do 2500zł".

Rozważam przestawienie biurka bliżej amplitunera. Tak, żeby nie trzeba było ciągnąć kabli audio tak daleko.

Pytanie: czy DAC USB ma jakąś przewagę na kartą dźwiękową pokroju Audiotrak PRODIGY HD2 Advance DE?

Przestawiając kompa bliżej, podłączyłbym go 2rca bezpośrednio do amplitunera. A wejścia cyfrowe w HD970 zostawiłbym na przyszłość (konsola, tv).

Pytanie: czy DAC USB ma jakąś przewagę na kartą dźwiękową pokroju Audiotrak PRODIGY HD2 Advance DE?

Ten DAC który podałem jest zadecydowanie lepszy. Można podłączyć więcej urządzeń.

Audiotrak PRODIGY HD2 Advance DE nie wiem jak teraz ale kiedyś były problemy ze sterownikami.

Ten DAC który podałem jest zadecydowanie lepszy. Można podłączyć więcej urządzeń.

Audiotrak PRODIGY HD2 Advance DE nie wiem jak teraz ale kiedyś były problemy ze sterownikami.

Ok przekonałeś mnie. Patrze na aukcje - warto dopłacić do tego zasilacza liniowego? Czy raczej nie usłyszę różnicy?

Jakie kolumny do HK3380 byście polecili? (2500 +-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.