Skocz do zawartości
IGNORED

CXA z Focalami. 906 czy 716? A moze jednak NAD?

concrete_snake

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Dzis zwracam sie do Was z ciezkim orzechem do zgryzienia ktory okupuje moje mysli od paru dni, moze bedziecie w stanie mi pomoc? Bylbym wdzieczny.

Jakis czas temu planowalem zakup audio i bylem na odsluchu poszczegolnych sprzetow i kazdej kombinacji dalem szanse:

Audiovector QR1

KEF R300

Focal Aria 906

Atoll 100SE

Cambridge Audio CXA60

QR1 + Atoll wyszlo zbyt metalicznie i sztucznie, te kolumny ze soba nie wspolpracowaly dobrze, natomiast K300 pokazaly tu pazur. Bylo super dynamicznie, szczegolowo i gdybym sluchal ciezkiej muzyki glosno, to z pewnoscia bym to rozwazyl.

Cambridge z Kefami gral poprawnie, klasowo bardzo podobnie do Atolla, po prostu ciut inaczej. QR1 jakos mi w tej kombinacji nie podszedl, ale bylo to dawno i nie pamietam dokladnie dlaczego.

Najbardziej uniwersalnym graniem zdalo sie byc polaczenie CXA60 z Focalami, naprawde brzmialo to dobrze, z zastrzezeniem, ze uzywalem DACa w integrze sluchawkowej Aune S16. Tej integry juz nie mam i zastapilem ja Bursonem Conductor Virtuoso 2+, w ktorym sekcja DAC jest jeszcze lepsza, dlatego ostateczny efekt moze byc naprawde imponujacy (jak na ten budzet, oczywiscie).

Przeznaczeniem jest ciche/srednio glosne granie w salonie, z ktorego zrodlem bedzie najpewniej TV, albo DLNA polaczony do DACa a stamtad RCA do wzmacniacza. Focalowe granie mi sie podobalo, ale ten model byl podstawkowy, co troche kloci sie z moja wewnenetrzna estetyka.

Jakis czas temu dotarlem do kolum Focal Chorus 716 i ich design mnie powala. Ze zdjetymi maskownicami wyglada to swietnie i z pewnoscia dlugi czas cieszyloby to moje oczy. Czy w tym pomieszczeniu Focale nie dostana zadyszki? Czy lepsze efekty z obiema parami kolumn Focal dalby NAD358 z modami Muda? Jest w okazyjnej cenie na Allegro, a im mniej wydam tym wlasciwie lepiej.

Dodam ze przez umieszczenie pokoju kolumny beda stac w rogu z malym dystansem dzielacym je od bocznej sciany.

Dolaczam mega profesjonalnie narysowany plan pokoju.

Dodam tez, ze rozwazam Focale Chorus 714. Nie moglem znalezc opisanej roznicy miedzy wariantem "V" bez tej litery. Moze ktos z forumowiczow wie czy jest to jedynie zmiana estetyczna?

Z pary CA i NAD do Focali lepszym partnerem wydaje się NAD C356BEE. https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c356-bee.html

Spokojniejsza góra tego wzmacniacz powinna dobrze się uzupełnić z charakterem grania Focali. Bas i dynamika też na lepszym poziomie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.