Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z szumem TDA1524A LM3886

Krzysztof_71007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem ze wzmacniaczem własnej roboty. Otóż działa on na przedwzmacniaczu z TDA1524A (AVT1634) oraz wzmacniaczu mocy 2x70W z LM3886 (AVT2180). Wszystko pięknie oprócz szumu, który jest dość mocno słyszalny. Na głośność szumu nie wpływa regulacja żadnego z potencjometrów, jedynie przy mocnym podbiciu wysokich tonów szum się wzmacnia. Oprócz tego w przypadku włączenia wzmacniacza bez podpięcia źródła dźwięku słychać mocne "buczenie".

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Co do zaawansowania technicznego - ja raczej jestem laikiem w sprawach elektronicznych, lecz całość zrobiłem razem z moim dziadkiem elektrykiem/elektronikiem.

Jak trochę poszukać to tda1524 rewelacyjny nie jest.

Zamontuj takie coś z LM1036

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I przyślij te zdjęcia swojego projektu z opisem co i jak podłączyłeś.

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz jest zasilant transformatorem 50w, a sam wzmacniacz ma do użytku 150w

Ale żeś tam panie plątaninę kabli zrobił. Szczególnie w zasilaczu. A dziadek to elektryk nie elektronik. Szkoda że obudowa jest drewniano metalowa.

Masz tam bezpiecznik w ogóle założony? Przed pierwotnym uzwojeniem transformatora??

Pierwsze zdjęcie - dobrze by było żebyś wstawił transformatory obok siebie będziesz mógł skrócić przewody i zrobić wszystko przejrzyście. Pozbądź się wszystkich złącz z śrubkami

bo mogą nie łączyć (nie musisz ich wymontowywać. Możesz polutować kable pod spodem (tylko treściwie), te kostki łączące kable też wywal i polutuj).

Dobrze że do zasilania przedwzmacniacza dałeś LM317. Mądrze.

Do włączania wzmacniacza i przedwzmacniacza starczy jeden włącznik.

Drugie zdjęcie - z prawej strony widzę jakiś przełącznik i kolejną plątaninę kabli. Do zasilania wzmacniacza przewody 1.5mm - 2.5mm by się nadały. Nie wiem dlaczego kable do kolumn zasuwają do jakiegoś przełącznika. Zapewne do złącza słuchawkowego (duży nieład) i znów na śrubki.

Trzecie zdjęcie - zobacz ile tam jest zwojów kabla. A uziemienie wzmacniacza z lewej strony..... To spinacz? Wywal ten spinacz a uziemienie wzmacniacza weź bezpośrednio z masy wtórnego uzwojenia transformatora 150W. I tak samo wszystkie przewody odkręć i polutuj treściwie.

Czwarte zdjęcie - Wszystko powinno być tak proste jak tylko się da ale nie prostsze. Przemyśl ilość niepotrzebnych i potrzebnych kabli.

Piąte zdjęcie - Zasilacz mocy z prawej ma podwójne kable. Po co??? Do zasilania kitu wystarczą pojedyncze przewody 1.5mm a nawet 2.5mm do masy jeden a plus i minus pod płytką przedłużone z P do P1 i z M do M1

Załączam grafikę i 3 zdjęcia mojego projektu na hybrydzie STK (powinieneś zobaczyć różnicę)

Cytuje jednego z forumowiczów

".............., ale po ścieżkach masy sygnałowej nie może płynąć prąd masy zasilacza".

Po zastosowanych naprawach mam nadzieję zobaczymy wzorowy wzmacniacz, wszystko polutowane a nadmiar przodów wycięty.

I jeszcze przypominam o uruchomieniu wzmacniacza przez żarówkę włączoną w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora. W celu zabezpieczenia kolejnego pierwszego uruchomienia. I polecam też założenie bezpiecznika przed pierwotnym uzwojeniem transformatora.

Tyle mojej rady pozdrawiam P.

Ukryta Zawartość

post-28147-0-39044900-1525179706_thumb.jpg

post-28147-0-83440800-1525179718_thumb.jpg

post-28147-0-14854700-1525179727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Połączenia masy faktycznie bardzo przypadkowe, jak dostrzega arturp. Do tego niektóre kable za długie i poplątane. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy ta taśma led jest podłączona? I co dokładnie ją wtedy zasila? Bo jeżeli jest tam jakiś PWM, albo przetwornica impulsowa do ledów to koniecznie się tego pozbądź. Jeżeli jesteś pewien, że prąd jest regulowany jedynie przez rezystory, to od biedy możesz zostawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.