Skocz do zawartości
IGNORED

Lite DAC72 - PCM1702 ECC88 SRPP - jakie optymalne wartości rezystorów?

fakamada

Rekomendowane odpowiedzi

DAC brzmi bardzo neutralnie. Czysto i detalicznie. Niestety trochę nie słychać lampy. Na dynamicznych kondach wyjściowych brzmienie jest trudne do odróźnienia od Sabre w Auralic Aries Mini z zasilaczem Tomanek.

Słuchałem kilku różnych par lamp. Amprerexy Orange Globe, Mullardy, Voskhody, Reflektory Silver Shield. Zostały Voskhody. Niestety różnice między nimi były dość subtelne i nie wprowadziły rewolucji.

Sprawdzałem też różne kondy wyjściowe. Rike S-Cap i kilka ruskich. Tu różnice są sporo większe, niż w przypadku lamp. Jednak póki co każde dodawanienie barwy kondensatorem zabierało impakt na dole. Z kolei wybitnie dynamiczny kondensator jakim jest Rike S-Cap daje impakt, ale pozbawia barwy i tak koło się zamyka. Jadą do mnie Jupitery Copper. Zobaczymy co zrobią z dźwiękiem.

Zastanawiam się czy da się korygować dźwięk lekką modyfikacją układu.

W stosunku do oryginalnego układu zostały już wprowadzone lekkie zmiany, które były sugerowane na zagranicznych forach do PCM1704. Tyle, że u mnie jest siedzi PCM1702.

W tej chwili układ jest następujący:

rezystor I/V 100 ohm

rezystor siatki 200 ohm

rezystor katodowy 200 ohm

równolegle z rezystorem katodowym zaaplikowany jest kondensator 1000 uf

Chciałbym uzyskać więcej masy, dociążenia i lekkiego ocieplenia bez utraty szczegółów. Pytanie czy da się to osiągnąć w tym układzie.

UWAGA! JESTEM LAIKIEM. NIE ZNAM SIĘ NA LAMPACH, ALE UMIEM LUTOWAĆ :)

Jakie jest zasilanie anodowe części lampowej? Możesz spróbować wymontować kondensator równoległy do rezystora katodowego - spadnie poziom sygnału na wyjściu, ale zmieni to brzmienie układu.

AC brzmi bardzo neutralnie. Czysto i detalicznie. Niestety trochę nie słychać lampy.

Dla mnie to pochwała całego układu.

Również aplikacji lampy.

Jakie jest zasilanie anodowe części lampowej? Możesz spróbować wymontować kondensator równoległy do rezystora katodowego - spadnie poziom sygnału na wyjściu, ale zmieni to brzmienie układu.

Nie do końca wiem. To co wiem, to że filtr zasilania to CLC, zamiast CRC - rezystor w filtrze został wymieniony na odpowiedni dławik Hammonda. Widzę też w okolicy zasilania tranzystory IRF830B. Kondenstaory w zasilaniu wymienione na lepsze i zbocznikowane Mundorfem ZN (może tu lepszy byłby jakiś PIO - nigdy nie bawiłem się w bocznikowanie w tych kondów)

Dla mnie to pochwała całego układu.

Również aplikacji lampy.

Pełna zgoda. Tylko jeśli to samo (prawie) mam ze zwykłego Sabre na opampach, to gdzie przewaga lampy? Jakby dźwięk był ciutkę bardziej dociążony na lampie to już byłbym zadowolony.

Swoją drogą cały czas gmeram w kondach wyjsciowych. Próbuję dodać barwy.

Rike S-cap są bardzo dynamiczne, ale suche.

Sprawdziłem kilka radzieckich kondów.

Popularne K75-10 zagrały słabo. Nawet zbocznikowane teflonem. Mało basu. Zarówno ilości, jak i definicji.

Potem weszły ciekawe i mało popularne KBGCz. Prawie tak dynamiczne i detaliczne jak RIKE. Naprawdę bardzo dobry neutralny kondesator.

Najciekawiej grają jednak polecane kikedyś przez Lampizatora kondy MBM.

Troszkę mniej dynamiki, ale więcej barwy. Bardzo dobry kompromis uważam. Na razie zostają. Zobaczymy co przyniosą Jupitery. Co ciekawe MBM to ten sam dielektryk co w Jupiterze - papier w wosku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.