Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z lampą

mlodylukas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze słuchawkowym wzmacniaczem OTLowym. Swoja konstrukcje oprałem na projekcie Headwize'a i bryan'a. Drobne modyfikacje to zwiekszone pojemnosci kondensatorow w zasilaniu i czasowy wlacznik napiecia anodowego. Po zalozeniu wzmaka i wielkorotnym sprawdzeniu poprawności układu wlaczylem go i ... nic cisza, kompletna cisza. Sprawdzalem napecia i tak na e88cc anoda ma ok 45V, na siatke wchodzi syg wej; na 6n13s anoda to ok150V, siatka to 45V i katoda 75V (stałego oczywiście). do tego jak sprawdzałem mienikem nap zmienne i probowałem sledzic syg wejsciowy to tak wchodzi na siatke e88cc, wychodzi z anody e88cc i jednoczesnie wchodzi na siatke 6n13s, ale na katodzie nie mam nic ... niestety jest dosc pozno i zdazyłem sprawdzić tylko jeden kanał. I teraz najdziwniejsza rzecz .. słuchawki wpęte pomiedzy wyjście prawego i lewego kanału grają .... oczywście mono, ale dzwiek poza tym wydaje sie normalny ... na dzis pracy koniec, i koniec pomyslow gdzie teraz szukac bledu, jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa. I juz nie wiem co robic :(

https://www.audiostereo.pl/topic/13877-problem-z-lamp%C4%85/

Mam nadzieję, że to nie lampa bo nie mam innej ... :( . Dzis jeszcze raz dokładnie przejze wszystkie połączenia. Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość ?? PS. Istnieje jakiś sposób na sprawdzenie lampy ??

> mlodylukas

sądząc po wynikach pomiarów statycznych (punkty pracy) lampy działają jak najbardziej OK.

Sprawdź, czy na pewno sygnał wyjściowy jest brany z katody lampy 6n13s przez dobry kondensator (podejrzewam że tutaj jest coś nie tak) i czy na pewno masz podłączoną masę słuchawek (układu pomiarowego) do masy całego wzmacniacza.

hififreak.wordpress.com

Dzieki za pomoc. Podlaczenie sluchawek mam napeweno dobrze, przez caly wzmacniacz mam poprowadzona mase jednym przewodem ... do tego mam podlaczona mase z zasilania i mase z wejscia syg. Dzis wieczorem jeszcze raz dokladnie sprawdze polaczenia. Sprawdzalem przed kondensatorami na kotodzie tez nie mam syg zmiennego ... wyglada jakby do lampy koncowej sygnal dochodzil sygnal ale juz nie wychodzi .. :(

pozdr

=>mlodylukas

" Aktualnie mam wpięte 32 ohmowe Panasonic'i ... nie najlepsze ale coz .."

Boj sie Boga! Panasonic`i?

A tak na powaznie, impedancja sluchawek tak nie paskudzi jak opisalesz.

Jednak stawiam na lampe 6N13S (mialem takiego gada, z takim uszkodzeniem)

Wiem z tymi Panasonicami to nie to .... ale juz nie za dlugo :). Wiem ze dzis malo odpowiiedni dzien ale przejrze raz jeszcze polaczenia ... ktos mi powiedzial ze jezeli mam przebicie pomiedzy siatka a anaoda i siatka a katoda to lampa jest kaput (sprawdzajac ohmomierzem) PS. Ma ktoś w poznaniu moze taka lampe i bylby chetny do pozyczenia jej na jakies 15 min .. ?? to chetnie po swietach podjade z miom projektem i sprawdze moj uklad i moja lampe.

pozdr

Zdrowych i wesołych Świat wam Wszystkim Życzę !!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przebicia międzyelektrodowego raczej nie masz. Nie przy tym napięciu anodowym. No chyba, że ta lampa ma tak kiepską próżnię, że taki efekt zachodzi. Sprawdź omomierzem, czy lampa nie ma zwarć między elektrodowych. Warto zrobić tę próbę dwukrotnie: na zimnej lampie i po jej rozgrzaniu. Czy możesz podać link do schematu tego wzmacniacza?

GM

Zarówno zimna jak i rozgrzana lampa nie ma żadnych przebić .. poza oczywiście żażeniem :P.

A tutaj linki na których się wspierałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzieki dla remix'a .. lampka doszła cała i zdrowa :) Niestety nie mialem jeszcze okazji jej i układu wypróbować ponieważ finalizuję obudowę :), i moj układ jest nie kompletny ale juz nie za dlugo.

Mam jeszcze jedno pytanko do ludzi którzy już robili podobny wzmacniacz i umieścili w jednej obudowie zasilacz i wzmacniacz. Szukam najlepszego miejsca dla dławika z zasilacza bo on strasznie sieje na dźwiek i nie zabardzo jeszcze wiem jak sobie z tym poradze.

pozdr

Tak zdecydowanie, jak jeszcze mialem cała konstukcję na testowym pajączku i kabel sygnałowy łączący wej sygnału i potencjometr, przechodził obok dlawika to w słuchawkach, mimo iż była tylko suma kanałow i jakiś tam dźwiek był, to było słychać typowo 50 sieciowych Hz i wyzsze charmoniczne, niesyety moje uszy .. nie do końca jestem pewien czy to była druga czy trzecia charmoniczna.. a wystarczyło odsunąć kabel na ok 6-7 cm i było OK. Tylko że w mojej nie za dużej obudowie mogę nie zanaleźć tych 6 cm .. dlatego pytanie o jakiś sensowny ekran, niezbyt dużych wymiarów i z dużą skutecznością. Czy wystarczy aluminium z odprowadzeniem do masy, a może do zera w gniazdku. Właśnie .. ktoś podłacza zero do masy układu ?? Jest różnica z i bez ?? Kiedyś składałem wzm na tranzystorkach i właśnie miałem przydźwięk w głośnikach i podłączenie zera pomogło. Ale czy teraz .. muszę sprawdzić

pozdr

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Moim zdaniem solidny ekran z blachy stalowej - zakłócenia pochodzą od rozproszonego pola magnetycznego - połączony z masą wzmacniacza, powinien załatwić temat. Swoją drogą to trochę dziwne, że prąd płynący przez dławik ma tak duży poziom tętnień. Może kondensator zbiorczy - za prostownikiem - ma zbyt małą pojemność, w stosunku do pobieranego przez wzmacniacz prądu?

GM

W zasilaczu tym mam filtr CLC o wartościach odpowiednio 220 uF - 10 H - 220 uF + 1 uF w kond stałym MKP. Jak mierzyłem to układ pobierał ok 120 mA .. ale wtedy moja 6n13s nie była sprawna, wiec teraz moze sie zwiekszyc ale raczej nieznacznie. Czekam az mi lakier na obudowie wyschnie, jeszcze jedna warstwa i mysle ze bede mogl zaczac montarz, wtedy sie przekonam co i jak. Dzieki za pomoc.

pozdr

mlodylukas,

cos masz chyba nie tak z tym zasilaniem, bo przy tych wynikach pomiarów, które podałeś układ powinienć Ci 'skonsumować' około 45- 50 mA w stanie bez wysterowania.

hififreak.wordpress.com

Hmmm to faktycznie dziwne ... Jak narazie nie mam co dywagować dopóki układ jest w 3 częsciach ... Dzieki za uwagi, jak razie brak mi czasu zeby do niego przysiąść .. a szkoda. W przyszłym tygodniu pomierzę raz jeszcze. p

pozdr

I szczęśliwego Nowego 2005 roku :)

A może właśnie to że płyną tak duży prąd mogło świadczyć o uszkodzeniu lampy. No i zapomniałem wspomnieć że ja mierzyłem ten prąd wpinając amperomierz zamiast bezpiecznika zaraz za trafo, wiec oprócz 6n13s zasilana była e88cc, a także trzebaby uwzględnić pewną poprawke na straty cieplne w mostku.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W takim razie mierzyłeś natężenie prądu zmiennego, pobieranego z transformatora. Ale i tak w tym przypadku - po uwzględnieniu prądów upływnościowych kondensatorów itd. - ten prąd jest zbyt duży. Sprawdź jaki prąd stały - wepnij amperomierz za ostatnim kondensatorem zasilacza - pobierany jest przez sam wzmacniacz. Jeśli wyniesie on, ok. 50-55mA, to znaczy, że reszta jest wynikiem pracy samego zasilacza. A to wskazuje na uszkodzenie, któregoś z jego elementów: prostownika, kondensatora, lub dławika.

GM

• 2 tygodnie później...

No i skończyłem, dopiero teraz z braku czasu wcześniej, składać i ... znów dokładnie to samo, tylko że tym razem mogę na 100% wyeliminować 6n13s bo dostałem taką dobrą i sprawdzoną. Co do połączeń, to były one wykonane raz jeszcze ponieważ przenosiłem konstrukcje do obudowy, no ale mogłem przypadkiem popełnić ten sam bład. Co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania wzmaka ? Tak dla upewnienia sie,dołączam układ podstwek lamp wg którego ja łączyłem ukł. Aha i jeszcze jedno pytanko co z 9 nóżką lampy e88cc ?? Bo nigdzie jej nie podłączyłem, a moze tu jest błąd .. Proszę o dalszą pomoc, bo mi się kończą pomysły ......

[obrazekLUKASZ-238628_1.jpg] [obrazekLUKASZ-238628_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-67-100000643 1170263137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Młodylukas,

nóżke 9 e88CC powinna być podłączona do masy ale nie powinno to mieć najmniejszego wpływu na to co sie dzieje z twoim wzmacniaczem. Co do 'wady' działania Twojego wzmacniacza, to sie długo zastanawiam i nie wiem co mu dolega. Masz jakąś możliwośc żeby zrobić zdjęcie połączeń i wysłać mi je mailem. Gdybyś był z Wrocławia to jestem w stanie pomóc Ci osobiście, ale jak z poza to będzie ciężej.

hififreak.wordpress.com

Jestem z Poznania, niby nie za daleko ... Jak sobie nie dam rady, a nadal będziesz wyrażał chęć to podjadę. A co do fotek to mogę zrobić, tylko że większość (99,9%) kabli wewnątrz mam w dwóch kolorach .. czarny i brązowy. Spróbuję zrobić takie fotosy aby coś było widać ... Dzieki za pomoc.

To są fotki jeszcze przed obudową, ale same połączenia wew samego wzmacniacza nie zmieniałem wiec tak wygląda sam wzmak, jedynie układ zasilania był odłączony, ale na fotkach zaznaczyłem gdzie co było podpięte. Tak jak wcześniej wspominałem mam w środku prawie same ciemne kabelki i nie za wiele widac ... Opis podstawek mam taki jak znalazłem w dokumentacjach niby oryginalnych producentów, a pomylić nie moża ponieważ mają zaznaczony pkt odniesienia, z żażeniem trafiłem wiec reszta chyba też ... aha i proszę sie nie śmiać .. jeszcze muszę trochę popracować nad ergoniomią układania wew elementów :) chyba zbyt jestem przyzwyczajony do konstrukcji na laminacie ..

[obrazekLUKASZ-239025_1.jpg] [obrazekLUKASZ-239025_2.jpg] [obrazekLUKASZ-239025_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-67-100000633 1170263155_thumb.jpg

post-67-100000634 1170263153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.