Skocz do zawartości
IGNORED

ktora czesc gramofonu ma najwiekszy wplyw na dzwiek?

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jaki komponent gramofonu ma największy wpływ na brzmienie?

Mam zamiar kupna gramofonu za dość pokaźną cenę. Nie wiem w którą cześć toru zainwestować najbardziej? 1? 2? 3? 4?

1 Gramofon?

2 Ramie?

3 Wkładka?

4 Phono Stage?

Szafka?....żartowałem:))

dziękuje Adam

Jaki komponent gramofonu ma największy wpływ na brzmienie?

Szafka?....żartowałem:))

Tu jest fajny wpis w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czyli wszystko.

A w moim odczuciu i na szybko: wszystko ;), wkładka, pre i prąd, który musi być wyjątkowo "czysty".

Odpowiednia szafka do gramofonu to akurat nie żart.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest fajny wpis w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czyli wszystko.

A w moim odczuciu i na szybko: wszystko ;), wkładka, pre, prąd który musi być wyjątkowo "czysty".

Odpowiednia szafka do gramofonu to akurat nie żart.

no nie żart ale zacznę jednak od turntable:)

dzięki

Co to znaczy pokaźna suma :) i co to za tt ?

biała karta...nie mam upatrzonego tt

natomiast jakość dźwięku powinna podołać reszcie systemu.... jest na moim profilu....

Ukryta Zawartość

bibi w temacie stoi jak wół , że ma być za pokaźną kwotę . Reszta się pewnie nie liczy . bo jak rozumiem autor będzie ją pokazywał ( jak sama nazwa wskazuje )

Może thorens reference , choć nie wiem czy cena nie jest za niska.

bibi w temacie stoi jak wół , że ma być za pokaźną kwotę . Reszta się pewnie nie liczy . bo jak rozumiem autor będzie ją pokazywał ( jak sama nazwa wskazuje )

no i dlatego się nie odzywam na forum od lat... bo jak zwykle ktoś się czepia (merytorycznie i do sedna).....czekałem tylko 2 godz na taki post......pokaźna kwota znaczy jak największa przecież....ma być drogo i juz... jak WÓL napisane jest chyba nie? thorens nie jest drogi facet!!! to syf dla biedaków!!!

brawo brawo....proszę moderatora u uśniecie mojego postu......i milej zabawy dla tych którym zal dupę ściska żeby coś uszczypliwego napisać.....

a jednak......no.... bez zmian......no.....kurde....co nie?.....no....

Tak teraz to czytam to jest coś na rzeczy .

no i dlatego się nie odzywam na forum od lat...

Facet, nie przejmuj się januszami. Jeśli Ty zadajesz konkretnie sformułowane pytanie a ktoś zamiast na nie odpowiedzieć czepia się słówka bo nie rozumie żartu, to ich IQ nie jest Twoim problemem :) Poczekaj jeszcze, może kolejne konkrety się pojawią.

Facet, nie przejmuj się januszami. Jeśli Ty zadajesz konkretnie sformułowane pytanie a ktoś zamiast na nie odpowiedzieć czepia się słówka bo nie rozumie żartu, to ich IQ nie jest Twoim problemem :) Poczekaj jeszcze, może kolejne konkrety się pojawią.

dzięki facet:)) racja....nieprzyzwyczajony jestem po porostu

Ja by powiedział, że ramię...

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

dzięki facet:)) racja....nie przyzwyczajony jestem po porostu

Ale to dobrze, że nieprzyzwyczajony jesteś. Poważnie chciałbyś uznawać taki stan rzeczy za normę?

Ja by powiedział, że ramię...

Prawda ale dodałbym: Ramię ze swoimi właściwościami plus wkładka, czyli pierwsze elementy odbierające zapis rowka. Co tu się nie uda, pójdzie dalej na wzmocnienie.

Mając taki sprzęt , taką kasę i pewnie sporo płyt cd - po co pchać się w analog ?

Zmieniać stronę płyty co 20 min ?

thorens nie jest drogi facet!!! to syf dla biedaków!!!

A jak ktoś coś takiego pisze to jakie mamy mieć zdanie o nim :D

I mamy sie produkować z doradzaniem tt takiemu forumowiczowi ?

Jam biedak Panie adamodoj bo i Thorensa też posiadam !

Tu se poczytaj a Adam wiem że już troche analogu przerobił i to wyższych lotów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To luksus, gorzej jak co 7 czy 8 minut a płyty w wydaniu są dwie lub trzy. Nogi bolą przy takich reedycjach Petera Gabriela.

Tu sam jestem ciekawy, frustracja czy szczerość, ale brnę dalej w merytorykę.

Mając taki sprzęt , taką kasę i pewnie sporo płyt cd - po co pchać się w analog ?

Ukryta Zawartość

thorens nie jest drogi facet!!! to syf dla biedaków!!!..........to oczywiście sarkazm i nikogo nie mam prawa tu obrażać.....

cd ma sporo i plików tez..... ale najlepsze tłoczenia jake słyszałem mnie powalają.... np analogue productions .....lub po prostu oryginalne wydania....kind of blue by columbia 6 eyes......itp....

Ukryta Zawartość

Ja zawsze jestem szczery , jak zasypiam to myslę o tt a jak wstaję też o nich myślę .

To jest mój sposób na relaks , to moje jedyne hobby czy milość do czarnej :)

Zawsze siedziałem w anaolgu to go dopieszczam , ale jak bym siedział w cyfrze to ją bym dopieszczał .

Oba formaty są dobre tylko lepiej jeden wybrać i tyle .

to oczywiście sarkazm

Uff... zaczynało być tu gorąco ale fajnie że się przejaśnia.

A w temacie: to dalej twierdzę jak wcześniej. Potem zabawa z pre, które nie ma skopać tego co dostało i oczywiście odpowiadać Tobie.

No i stolik! Że jak tupniesz to igła nie wyskoczy z rowka :)

A w temacie: to dalej twierdzę jak wcześniej. Potem zabawa z pre, które nie ma skopać tego co dostało i oczywiście odpowiadać Tobie.

Tylko że stolik a tym bardziej półka scienna na tt to podstawa w graniu z czarnej .

I wypoziomowana jak wiadomo .

na zdrowy rozsądek tez tak myślałem... igła i ramie.....bo to bezpośrednio "dotyka" czarnej.... wole wiec dopłacić za to niż za tt

widuje tt z masę kasy a ramie i wkładka z innego świata....

na zdrowy rozsądek tez tak myślałem... igła i ramie.....bo to bezpośrednio "dotyka" czarnej.... wole wiec dopłacić za to niż za tt

widuje tt z masę kasy a ramie i wkładka z innego świata....

Myślę, że źle sformułowałeś pytanie generalnie.

Każdy element toru ma znaczenie w przypadku gramofonu, ale w jedne warto inwestować bardziej niż w inne.

Jeśli masz ramię klasy SME 3009, czy SME 3012 to nie ma co walić kolejnych 5,czy 10k w ramie i lepiej doinwestować w preamp, czy wkładkę. Jesli masz jakieś średnie ramie Regi, czy Sony to nie ma co walic kasy w super wkładkę bo albo jej nie powiesisz na nim, albo nie pozwoli wykorzystać 100% możliwości wkładki.

Wkładka ma ma największy wpływ na dźwięk i jego charakter - ale wymaga odpowiedniego ramienia, żeby swoje pokazać. Poza tym wkładek można mieć 2-3, bo każda może grać na tym samym poziomie, ale INACZEJ - warto miec tak przygotowany system, żeby móc nimi się zabawić. Jeśli mówimy o wkładkach MC to trzeba wziąć albo dobre PRE MC, albo dobry SUT - a to kolejne kilka tys. No i pamiętać, że wkładka to najdelikatniejszy element toru - łatwo ją uszkodzić/złamać, więc ja bym wiecej niż 3-4k na pewno we wkładkę wolał nie ładować ;)

Warto byłoby więc określić budżet i dopiero wtedy go rozparcelowac, bo tak podane pytanie jest niestety od dupy strony.

Ukryta Zawartość

Cześć Bartek, Bolo.:-))Temat wielokrotnie obrabiany, a później pytający milczy.Wystarczyło tylko zajrzeć tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie trzeba szukać odpowiedzi na AS u biedaków, których nie stać na porządny gramofon.:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Bartek, Bolo.:-))Temat wielokrotnie obrabiany, a później pytający milczy.Wystarczyło tylko zajrzeć tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie trzeba szukać odpowiedzi na AS u biedaków, których nie stać na porządny gramofon.:-)

Nie odpisuje dziś. Może gdzieś wyjechał? Albo pracuje? Rodzina?

Pytający ustosunkował się do porad i skomentował je.

Wytłumaczył swoje słowa, jako kontrę na bezsensowne i nic nie wnoszące komentarze osób, które miały problem ze zrozumieniem jego słów :)

Wszystko to można przeczytać we wcześniejszych wpisach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej .

Bolo zbanowany w tym temacie co wiem :( ja dostaje sygnały od użytkowników by nie pchać się w pomaganiu tu w analogu i bardziej w takich tematach jak ten ?

To częste że zainteresowany ma później nas gdzieś - niestety .

Za to serdecznie pozdrawiam .

Bibi

Ukryta Zawartość

Hej .

Bolo zbanowany w tym temacie co wiem :( ja dostaje sygnały od użytkowników by nie pchać się w pomaganiu tu w analogu ?

To częste że zainteresowany ma później nas gdzieś - niestety .

Za to serdecznie pozdrawiam .

Bibi

To prawda, że bywa na forum tak, że pytający znika i olewa. Śmieszne to. Stąd właśnie fajnie, że tu autor odpisywał :) Nawet tym co nie rozumieli co pisze.

• Redaktorzy

To prawda, że bywa na forum tak, że pytający znika i olewa. Śmieszne to. Stąd właśnie fajnie, że tu autor odpisywał :) Nawet tym co nie rozumieli co pisze.

Z moich obserwacji wynika, ze czesto to efekt "wzmacniania". Mechanizm jest dosc prosty. Najpierw ktos (najczesciej z kombinowanego konta) zadaje pytanie o sprzet. Potem ludzie odpowiadaja, w tym sklepy branzowe. Klient juz nie wraca z pytaniami. Tresc siedzi na forum, a wyszukiwatki skutecznie w przyszlosci przekierowuja gosci do tematu o ktorym mowa. Dlatego ja lubilem forme pomocy "na powaznie" telefoniczna, ewentualnie PW. Mialem poczucie braku straconego czasu przez "lewe konta wzmacniajace". To moje przypuszczenia. Absolutnie oskarzen nie kieruje w strone wlasciciela forum..

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Z moich obserwacji wynika, ze czesto to efekt "wzmacniania". Mechanizm jest dosc prosty. Najpierw ktos (najczesciej z kombinowanego konta) zadaje pytanie o sprzet. Potem ludzie odpowiadaja, w tym sklepy branzowe. Klient juz nie wraca z pytaniami. Tresc siedzi na forum, a wyszukiwatki skutecznie w przyszlosci przekierowuja gosci do tematu o ktorym mowa. Dlatego ja lubilem forme pomocy "na powaznie" telefoniczna, ewentualnie PW. Mialem poczucie braku straconego czasu przez "lewe konta wzmacniajace". To moje przypuszczenia. Absolutnie oskarzen nie kieruje w strone wlasciciela forum..

To fakt, że bywały takie sytuacje o jakich piszesz. Taki tani wsiowy marketing. Zabawniejsze, gdy taki profil "podbijał" walory konkretnego sprzętu aż tu nagle... dany przedmiot w ogłoszeniach.

Czasami, brak, hmm, obycia...

Najgorsze jest jednak to, ze tematy sa powielane, no bo po co sie pofatygowac i poczytac co zostalo juz napisane.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Dokładnie,mam takie samo zdanie :-) mnie denerwuje jeszcze zakładanie tematów od jakichś dzieciaków typu-wzmacniacz do 200zl żeby dobrze grał,oczywiscie im taniej tym lepiej i czeka takich ktoś na hi-end :-/ słuchajcie mordeczki audiofilskie,mam zamiar kupić stantona 150mk2 i co Wy na to? :-)

aki komponent gramofonu ma największy wpływ na brzmienie?

Mam zamiar kupna gramofonu za dość pokaźną cenę. Nie wiem w którą cześć toru zainwestować najbardziej?

Gość normalnie robi sobie z was jajo.

Jeśli jest taki dziany , to niech jedzie do Lublina ul Poligonowa , tam go przyjmie Pan Janusz Sikora i zaproponuje mu trzy modele super wypasionych gramiaków . Których notabene jest producentem . Znajdzie tam też dla siebie pre , a i posłucha tego czego szuka .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.