Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 5kPLN wrażenia z odsłuchu

Jakub1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku napiszę, że jestem początkujący w temacie. Posiadam obecnie Yamahę Pianocraft RX-E430, która gra całkiem dobrze jak na moje uszy ale jakiś czas temu postanowiłem odświeżyć zestaw stereo i przejść na „wyższy” poziom.

• Powierzchnia pokoju to ~15m2
  • Typ muzyki: Pop, Jazz, Blues, Rock, czasem poważna.
  • Źródło: na początku CD pianocrafta, spotyfy z TV.
  • Budżet: 5kPLN Wzmacniacz plus monitory
  • Funkcjonalność: przydałoby się wejście optyczne po TV dla spotyfiy

Słuchałem natępujących zestawów

Salon I (odsłuch w pokoju)

• NAD 356 BEE z Pylon audio 23 za dużo basu, który „pływał po podłodze” był leniwy. Te kolumny też są dedykowane do większych pomieszczeń, więc może dlatego.
  • NAD 356 BEE z Pylon Audio 20 bardzo ładne granie bas kontrolowany jak dla mnie lepsze niż większe 23.

Salon II (odsłuch w pokoju)

• NAD 356 BEE z B&W 685 - całkiem przyjemne zestawienie chodź momentami za dużo basu (jak w estradzie) i schowany wokal
  • Rotel A12 Z B&W 685 – super precyzyjny, jasny dźwięk, najlepszy jak dla mnie z głośnikami B&W 685
  • Yamaha AS-701 – brak wokalu chyba zagrała najgorzej i jak dla mnie największe rozczarowanie

Potem zmieniliśmy przez „przypadek” na monitorki B&W 707 S2 i się zaczęło…

Najbardziej „przeraziła” mnie przepaść pomiędzy 685 a 707 Te monitorki zjadły poprzednie, mimo, że są malutkie (gabarytami takie jak w piano).

Jak dla mnie najlepiej zagrały w kolejności:

1. Rotel A12

2. Yamaha AS-701

3. NAD 356 BEE - trochę wolny…

Potem sprzedawca pokazywał mi jakieś ELACi, mimo, że grały naprawdę przyjemnie to już nie chciałem nic więcej słuchać niż te 707 S2… One uszkodziły moje uszy…

Powiem szczerze zachorowałem na te kolumienki + Rotel A14 ale znacznie przekracza to mój budżet. Obecnie zastanawiam się nad dwoma opcjami:

• Zestaw Rotel A12 + B&W 685 zestaw w TOPHIFI w promocji za 5kPLN
  • B&W 707 S2 podpięte na razie do Pianocrafta.4,5kPLN

Co polecacie?

Obie elementy tj. B&W i Rotel A12 chyba są w miarę nowymi produktami, więc nie widziałem ich na rynku wtórnym.

Dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

Kuba

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zdecydowanie sugerowałbym jednak połączenie wzmacniacza NAD jednak z innymi kolumnami niż Pylon serii Opal. Natomiast jeśli zdecydujesz się na połączenie Rotel z B&W przesłuchaj jeszcze raz taką konfigurację. To efektowny dźwięk z wyraźnie podkreślonymi skrajami pasma i cofniętym środkiem. Pierwsze wrażenie na pewno zrobi dobre, ale później może to być brzmienie męczące. Pod wzmacniacz Rotel sugerowałbym jednak bardziej ciepłe, spokojne i wypełnione kolumny. Ewentualnie do B&W łagodniejszy wzmacniacz.

Natomiast z mojej strony zaproponowałbym zestaw zbudowany na bazie wspomnianego wzmacniacza NAD C356 BEE oraz zestawu kolumn Focal Chorus 706, System Audio Saxo 5, Dynaudio Emit M20 lub polska flagowa konstrukcja Pylon Audio Diamond Monitor.

Przyjrzyj się moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. To tylko kilka konkretnych propozycji, na miejscu masz dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać. Oczywiście w przypadku pytań i indywidualnej wyceny dla forumowicza, służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybierz się ze swoim Pianocraftem do salonu i posłuchaj z nim tych 707 s2. Jeśli po 2 minutach będzie Ci się bardzo podobało, to posłuchaj ich godzinę lub dłużej. Będziesz miał odpowiedź we własnych uszach. Salon pozwoli na odsłuch, zależy im przecież na zaangażowaniu klientów. Powodzenia.

Bierz 707S2 Bowersy

Tu temat 685S2 i paru wzmacniaczy, miedzy innymi Rotel A12 i krotki test 706S2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyciągnij wnioski i daj znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Q21 dzięki za Twoje zdanie.

• Co do NAD'a 356 to chce posluchać go jeszcze z Pylonami Diamond Monitor tak jak napisałeś.
  • Z B&W 707 NAD grał jakoś wolno na tle Rotel'a - takie moje odczucie. Poza tym wokal był ciemniejszy od Rotel'a. Może powinienem posłuchać innego NAD'a np. nowszej lini cyfrowej?
  • Z B&W 685 NAD przesadzał z basem strasznie był podbity i zbyt potężny jak na moje ucho.

Mam pytanie co byś polecal do tych monitorków 707 jeśli chodzi o wzmacniacz?

Pozdawiam

Jakub

Jeśli lubisz szybkie, swobodne granie, proponowałbym na pewno posłuchać wzmacniacz Atoll IN100SE, może coś z Advance Acoustic. Na pewno ciekawą opcja będzie także jeden z modeli hybrydowych polskiej manufaktury Haiku Audio, ale to już trochę droższe konstrukcje. Zapraszam na odsłuch, jeśli budżet nie jest sztywny, naprawdę możemy znaleźć bardzo ciekawe rozwiązania. Może warto podeprzeć się kredytem 0% nawet na 20 miesięcy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Panie Bogusławie dziękuję za link - ciekawa lektura się zapowiada.

Q21-zaczynasz wymieniać nieznane mi firmy... :) Zaczynam być przerażony i swoją niewiedzą w temacie i rozmiarem tematu.

Co do budżetu to i nawet bez rat by się obyło, ale żonie ciężko będzie uzasadnić taki wydatek. Myślę, że rozłożenie w czasie zakupów kolejnych klocków (lub ich wymiana) będzie rozwiązaniem.

Dziekuję za zaproszenie ale jestem z okolic Poznania i narazie chce popróbować lokalnych salonów.

Zapowiada się ciekawie, chodź boję się "zmeczenia" tematem, przecież to tyle konfiguracji.

Pozostaje czytać forum jak i przede wszystkim słuchać

Pozdrawiam

Jakub

no tak. Moje 685 stoją w szafie, ale złego słowa nie powiem o serii 700 b&w. Rotel a14 tez mi zaimponował, ogólnie jest w czym wybierać. przyjemnej lektury.

Zaproponowałem mniej znane marki, ale produkujące urządzenia, które klasowo są znacznie lepsze niż większość urządzeń masowych, naprawdę warto posłuchać takich rozwiązań. Z Poznania masz do nas całą drogę autostradę, może warto jeden dzień poświęcić i przyjechać do nas. Mamy ogromny asortyment urządzeń i kolumn, tych bardziej znanych i niszowych, w jednym miejscu i komfortowych warunkach możesz wszystko porównać. Jest także oczywiście możliwość wypożyczenia.

Witam

Q21 dzięki za Twoje zdanie.

• Co do NAD'a 356 to chce posluchać go jeszcze z Pylonami Diamond Monitor tak jak napisałeś.
  • Z B&W 707 NAD grał jakoś wolno na tle Rotel'a - takie moje odczucie. Poza tym wokal był ciemniejszy od Rotel'a. Może powinienem posłuchać innego NAD'a np. nowszej lini cyfrowej?
  • Z B&W 685 NAD przesadzał z basem strasznie był podbity i zbyt potężny jak na moje ucho.

Mam pytanie co byś polecal do tych monitorków 707 jeśli chodzi o wzmacniacz?

Pozdawiam

Jakub

Jeśli spodobały się Tobie B&W 707S2 to może faktycznie warto rozpatrzyć kupno etapami. Żeby je fajnie napędzić potrzeba faktycznie czegoś pokroju minimum Rotel A12, NAD C368 (tutaj brzmienie będzie troszkę mniej naświetlone na górze pasma ale nie bałbym się uczucia spowolnienia dźwięku czy braku dynamiki))

B&W 685S2 to niestety niższa półka i nie zagrają tak dobrze jak mniejsi bracia z wyższej serii.

Wpadnij do naszego salonu, wypożyczysz sprzęt i zobaczysz co u Ciebie optymalnie zagra.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam

dziękuję za opinie.

Co do dalszych działan to zamierzam odsłuchać:

1. Pylon Diamond Monitor + NAD 356BEE (przekracza moj budżet ale widziałem używanego NADa za 1,5kPLN)
  2. B&W 707 S2 + moja Pianocraft

W dalszym etapie być może:

• Atoll 100 - ciekawy wzmacniacz
  • Rotel A12
  • NAD 368

No i jeszcze kiedys pozostanie wymienić mi żródło. Narazie będe korzystał (jak wymienie wzmacniacz) z CD Pianocrafta.

Pozdrawiam

Jakub

NAD 356 BEE - trochę wolny…

Nie do końca sie z tym zgodzę. W połączeniu z właściwymi kolumnami jest to świetna opcja!

NAD 368 gra bardziej płasko od starszego NAD 356.

Próbowałeś połączenia NAD C356 BEE + Heco Aurora 700 lub 1000 ?

Hej

Próbowałeś połączenia NAD C356 BEE + Heco Aurora 700 lub 1000 ?

Tego jeszcze nie probowałem.

Kolaga z forum poponuje mi także odsłuch

C356 I Dynaudio elit M20

Pozdrawiam

Kuba

Jeśli chcesz mogę ci to wypożyczyć na odsłuch domowy.

Jeszcze ciekawą propozycją może być Dali Zensor 7.

Jak uda ci się odsłuchać Aurory 700 i brakowało by ci szczegółów oraz precyzji bo nie ukrywając 700 mają ciepłe brzmienie, to spróbuj Heco Aleva GT 602 - trochę mniej basu, więcej szczegółów, mocniej otwarta średnica.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Moim zdaniem 15m2 nie jest za małą powierzchnią by wstawić podłogówki. Wypożycz sobie na testy do domu i sam sprawdź.

Jeśli chodzi o podstawki spójrz jeszcze na Studio 16 Hertz Canto One.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

• Budżet: 5kPLN Wzmacniacz plus monitory
  • Funkcjonalność: przydałoby się wejście optyczne po TV dla spotyfiy

Ja mogę polecić Nubert Nu-Pro A300 - cokolwiek, ktokolwiek nowego tutaj poleci do 5 tys., to nie będzie miało tak wiernie odzwierciedlającego dźwięku - dowody w pomiarach, bo "na ucho" można różne bzdety pisać.

Jeszcze ciekawą propozycją może być Dali Zensor 7.

Równomierność pasma tych kolumn mieści się gdzieś w granicach +-4,5dB - gdyby to były bzyczki za 200zł, to bym powiedział "OK", a tak, to muszę powiedzieć: "szrot".

Witam

Dziękuję za opinie.

Dziś jestem po odsłuchu:

• Pyllon Diamond Monitor + NAD C356BEE
  • Pyllon Diamond Monitor + NAD C326BEE

Napiszę, że nie powaliły mnie te zestawy. Jak dla mnie płasko i za mało basu. Także nie czułem różnicy pomiedzy NADami :(

Następnie podłoczyliśmy:

• Focal Aria 906 + NAD C356BEE

Jak dla mnie tragedia w stosunku do Pylona. Dziwnie, niewyrażnie jakby zamydlone. Bardzo dziwne odczucie.

Pan z salonu przedstawil mi jeszcze zestaw:

• Charion Delphinus + NAD C356BEE

Napiszę szczerze, że ten zestaw miał jak dla mnie lepszy dzwięk. Bas głęboki z mocnym uderzeniem ale bez dudnienia. Troszke mniej góry. Z basem przypomina mi B&W 707 S2.

Pozdrawiam

Jakub

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.