Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny Revox Emporium Classic - ulepszenie, tuning

oiram_zg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak większość z Was jestem na etapie swojego "idealnego" (na miare własnych możliwości) zestawu audio.

Zakupiłem ostatnio kolumny, wiekowe Revox Emporium Classic - chciałem się pożegnać z kolumnami DIY opartymi na przetwornikach pochodzących od Infinity SM122 - chciałem coś innego, lepszego .

Dysponuję wzmacniaczem Pioneer A-757 Mark II

Podpiąłem te kolumny pod wzmacniacz, i w porównaniu do poprzednich grały dzwiękiem bardziej matowym, z mniejsza przestrzenią, detalicznośc tez zmalała.

Srednica i wysokie tony mniej "efektowne" niz w moich kolumnach diy.

Kolumny nie są nigdzie popalone, sa w dobrym stanie technicznym

Chciałbym się spytać, czy jest sens "tuningu" owych kolumn glosnikowych, polegających na wymianie kondensatorów w zwrotnicy. Czy róznica będzie zauważalna i dostaną więcej życia ?

Kolejnym pytaniem jest o parametry kondensatorów, na kondensatorach w kolumnie glosnikowej jest oznaczenie 23VAC (czy to napięcie maksymalne?) 5,6 uf Y5.

Czy mozna to zastąpić kondensatorami tej samej pojemnosci, a napieciu maksymalnym 100V? bo takich jak mam to nie znalazłem.

Nie chcę zbytnio oszczedzac, ale widzę, ze taki kondensator (jantzen) kosztuje kilkadziesiat zł, a do wymiany jest kilka. tansze nie wchodza w ogole w gre?

Poza tym jeszcze są rezystory. W wymianę cewek nie chce sie bawic.

Czy może ktoś cos doradzic?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

Kondensatory na wyższe napięcie zawsze można zastosować. Rezystoty najlepiej bezindukcyjne, wymień tylko te w szeregu z sygnałem, podobnie jak kondensatory- tych w bocznych gałęziach, jeśli trzymają fabryczną pojemność, nie ma po co ruszać, bo na brzmienie mają znikomy wpływ. Cewki natomiast ruszyć warto- nie powinny być wszystkie jednakowo zorientowane, lecz należy je poustawiać tak, by ich osie się krzyżowały. Zapobiega to wzajemnej indukcji.

Pewnie głośniki z Infinity były dużo niższej klasy, niż w Revoxach - to pierwsze.

Gładkie brzmienie cechuje zwykle lepsze graty - mają mniejsze zniekształcenia.

Wymieniaj te elementy, które są w torze wysokich, czyli do obu głośników kopułkowych;

tu jest najwięcej do ugrania, ale wymieniaj na MKT lub MKP i nie na wysokie napięcia; wystarczy 100 V.

Gdyby nie było dokładnej wartości, to się nie przejmuj, bo te elektrolity, nawet jeśli nie straciły pojemności,

ich nominalna wartość ma tolerancję zwykle 4 x większą, niż kondensatory foliowe.

Poza kondensatorami do wysokich możesz tam też zmienić kable na solid ale cienki typu drut miedziany

do 0,5 mm np. YTDY albo srebrzankę w izolacji. Takich używam też jako głośnikowe ...;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.