Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana sprzętu

barrtas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

aktualnie posiadam rotela 971 mk2 i rcd 950i mission m72, chciałbym zacząć przesiadać się na trochę wyższą półkę dźwięku, bo tn brzmi tragicznie :) brak średnicy, instrumenty wpadają na siebie, zagłuszają się na wzajem, bas buczy itp.

co mi się marzy?

- piękna średnica z detalami, odcięta od basu, bębenki nie znikające za wokalem, stuknięcia pałeczek perkusyjnych o siebie na pierwszym planie, oddech saksofonisty, chciałbym słyszeć moment pojawiania się dźwięku przy skrzypcach, przy saksofonie ( ten pierwszy szumek a nie dopiero już dźwięk pełny). talerze! chce słyszeć talerze niezależnie czy ktoś w tym czasie śpiewa czy bębni!.

- góra- lubie niską góre te najwyższe hz raczej mnie denerwują

- bas- i tu na razie mam taki stres że najchętniej wyrzuciłbym go z muzyki a w późniejszym czasie zaczął bawić się z subem, którego będę mógł dowolnie regulować. najchętniej wolałbym idealną górne pasmo idealną średnice potem jakiś herzową odległość nic i dopiero jak faktycznie dźwięk zejdzie nisko to łupnąć basem.

muzyka: jazz, rock, blues.

pokój- teraz 25 m2 później 35 m2

1. Zacznę od wymiany kolumn- używane ok 2,5 kzł- podłogówki, bo takie są bezpieczniejsze dla ganiających się dzieci.

mój faworyt

a)- dynaudio audience 122 - wiem, że mają tylko 15 cm woofera i to przody od KD ale może chociaż uchronią mnie przed tym ciągnącym się basem

b) inne dynaudio jak znajdą się na sprzedaż 72, 82

2. bardzo mocno myślę o lampie bądz lamp preamp i końcówka mocy tranzystorowa, być może to uratowałoby inne instrumenty, które znikają jak ktoś się wydziera w mikrofon. ALE TO DOPIERO za pół roku, gdy znów będę miał jakieś niepotrzebne pieniążki

Macie jeszcze jakieś pomysły na kolumny? i może na dalszą rozbudowę? całość powinna wynieść do 5 tyś zł wszystko używane.

Pozdrawiam

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/138891-wymiana-sprz%C4%99tu/
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Zacznę od wymiany kolumn- używane ok 2,5 kzł- podłogówki, bo takie są bezpieczniejsze dla ganiających się dzieci.

mój faworyt

Za 2500 zł miałbyś całkiem niezły dźwięk z monitorów a Ty chcesz przody od kd? powodzenia

Za 2500 zł miałbyś całkiem niezły dźwięk z monitorów a Ty chcesz przody od kd? powodzenia

Monitory nie stoją stabilnie tak, żeby nie mogły nie spaść, musiałbym ja na stałe do ściany itp a tego mi się nie chce robić, małe podłogówki szczególnie od dynaudio z tego co czytam grają prawie jak monitory i wszyscy narzekają, że bas nie schodzi nisko więc to coś dla mnie. bass reflex z przodu więc nie ma problemów ze ścianą. 122 stosuje się jako fronty stereo mimo, że oryginalnie pochodzą z zestawu KD, ale i inne jak 72 też dynaudio stosowało w zestawach KD więc akurat tym bym się nie przejmował.

Zapomniałem dodać że bass refleks musi być z przodu bo teraz nie mam gdzie odsunac kolumn a nawet w przyszłości też szkoda kolumnami i kablami zagracać pokój.

Jeżeli chcesz usłyszeć wszystko o czym piszesz powinieneś pomyśleć o odsunięciu kolumn od tylnej ściany(przynajmniej 40 cm. licząc od tylnej części obudów).A może Castle Severn 2se.

mało o nich w internecie ale faktycznie z tego co jest to właśnie coś takiego szukam. ale one kosztuj 1-1,5 kzl więc chciałbym coś lepszego, żeby nie zmianiać znów za rok tylko od kolumn zacząć stawiać cały system.

Ale muszę przyznać, że wygladają spoko i nie mają bass relfeksu wcale, czyli może i dudnienia nie będzie :)

nie zawsze drozsze jest lepsze i czesto latwiej wywrocic podlogowke, niz przymocowany monitor blutackiem to solidnych standow :)

a te dynaudio nie oczekuj ze beda staly przy dzieciach, wyjatkowo waskie i wysokie slupki

A castle faktycznie basem nie powinny Cie zabic zobacz na harlechy, model wyzszy od severn, a moze i powalczysz o howardy ?

podobny dzwiek moze byc z chario

Dostałem propozycje również dwóch modeli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

co o nich sądzicie?

Proponuje Monitor Audio Gold Reference gr 20 za 2999 zł nowe kosztowały 8000 zł , warto info na priv

Monitor Audio kojarzą mi się z ostrą górą i raczej wycofaną średnicą, a przy rotelu to może kłuć w uszy. Ale może mi się źle kojarzy

Ukryta Zawartość

a może nowsze castle knight 4? czy to już nie jest ten sam castle ze starych lat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubisz melodyjny bas grający czasem dość szybko - jeśli tak, zrezygnuj z Castli na TL.

Jak chcesz stawiać przy ścianie to zrezygnuj z ProAc'a bo ma wyjście BR z tyłu.

Najlepszą propozycją jest ESA; kolumny mają dobrej klasy głośniki, BR na froncie,

nie są złachane i mają niezły design; nieco drogie, ale raczej warto.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowanie popieram przedmówców co do ślepej wiary w stabilność podłogówek. Miałem ten sam problem - czytaj stabilność kolumn przy biegających dzieciach. I skończyło się na monitorach na bardzo solidnych, dociążonych granitem standach. Tyle, że same takie standy /nawet używane/ to niemały wydatek... ale tak na mój osąd do dźwięku, który opisujesz bardziej pasuje właśnie monitor.

Zdecydowanie popieram przedmówców co do ślepej wiary w stabilność podłogówek. Miałem ten sam problem - czytaj stabilność kolumn przy biegających dzieciach. I skończyło się na monitorach na bardzo solidnych, dociążonych granitem standach. Tyle, że same takie standy /nawet używane/ to niemały wydatek... ale tak na mój osąd do dźwięku, który opisujesz bardziej pasuje właśnie monitor.

OK, to jakie monitory? jedyne mi przychodzą do głowy dynUDIO 52 SE :) jakieś zboczenie mam do tej firmy :)

Dynek pewnie będziesz sam szukał, więc nie wymieniam, ale słuchałem tych:

Ukryta Zawartość

i spokojnie mogę polecić; pod względem kontroli basu na pewno lepsze.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mają, czemu nie, ale nówki są drogie, a w używanych bardzo rzadko się trafiają właśnie za przyczyną

wysokiego stopnia zadowolenia nabywców ;-)

S3/5R są chyba trochę za cienkie na dole pasma bo to konstrukcja zamknięta, którą wielu lubi,

ale jednak decydują się na sprzedaż mimo zalet reszty pasma. Jest ich kilka w obrocie ...

Widziałem niedawno u nas w sprzedaży podobne do tych:

Ukryta Zawartość

ale chyba były poza barierą 2,5 tys :-(

Ukryta Zawartość

a może nowsze castle knight 4? czy to już nie jest ten sam castle ze starych lat?

Zależy które Castle masz na myśli. Stare były różne, przykładowo Harlech vs Avon - przeciwieństwa. A były jeszcze małe Severn i parę innych popularnych. Knight mają dźwięk bardziej dociążony od starych Severn, cieplejszy od Harlech, "podkolorowany" w dobrym tego słowa znaczeniu, to chyba dobre określenie, dopieszczają detale, czarują na wokalach itd. Pod tym kątem zupełnie bez porównania do Mission M72. Słuchałem/miałem u siebie wszystkie Knight, poza 1-kami. Z uwagi na taki a nie inny typ dźwięku, nie są to kolumny bez drobnych wad, ale to tak w zależności od numerka :) Jeśli chodzi o Dynaudio Audience to też bardzo polecam, miałem 40, 60, 62, 70. Kultowe kolumny nie bez powodu, cały szereg zalet, w zasadzie jedyną większą wadą ogólną w nich jest mniej powietrza w dźwięku, są gęste, lekko ubite, nie mają aż takiego "oddechu" jak niektóre inne. No i wzmacniacz musi być odpowiedni, szczególnie do podłogówek. 200W na kanał i też trzeba było mocniej pokręcić potencjometr. Możesz zainteresować się też mało popularną u nas marką Rega (Royd) - modele Ela lub większe Jura, różne modele z R, RS. Wszystkie mają to czego szukasz.

Pamiętaj tylko, że nie ma kolumn idealnych, które mają wszystkie najlepsze cechy w sobie i to jest najbardziej wkurzające w tym wszystkim. Zmienisz kolumny, poprawisz jedno, drugie a pogorszysz coś innego :)

Zdecydowanie popieram przedmówców co do ślepej wiary w stabilność podłogówek. Miałem ten sam problem - czytaj stabilność kolumn przy biegających dzieciach.

Oj, są podłogówki i podłogówki. Zawsze uważałem, że podłogówki powinny być wykonane solidnie i powinny być ciężkie. Czyli odpadają w większości produkcje z dykty, prasowanego papieru czy prasowanych milimetrowych płyt.

Przy takich Canton Ergo (102/122) biegające dziecko prędzej się rozbije i posiniaczy niż je wywróci. Ponad 30/40 kg (jedna kolumna) stoi na podłodze stabilnie jak cholera. Poza tym dostajemy pierwszorzędną polską stolarkę (czyste drewno) z zakładów Diory, która to wykonywała produkcję dla Cantona.

Tutaj tak na marginesie ciekawy wątek na temat stolarki Diory (Polaris/Canton):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

oczywiście, opcji jest wiele, przymocowanie do granitu /na stałe/ zakup kolumn samych w sobie ciężkich itp. jednak samemu mając podobny dylemat ostatecznie zdecydowałem się na monitory. Wydaje mi się też, że dla przeciętnego melomana w kwocie tak do ok 5 tys zł. trudno jest dostać tak ciężki i stabilne kolumny podłogowe.

Wydaje mi się też, że dla przeciętnego melomana w kwocie tak do ok 5 tys zł. trudno jest dostać tak ciężki i stabilne kolumny podłogowe.

Canton Ergo 122 o wadze 45 kg sztuka z polskiej Diory w drewnie i aksamitem na froncie można znaleźć za niecały 1000 Euro. Pięknie i solidnie wykonane skrzynie. Dźwięk to kwestia gustu oczywiście, ale niczego złego zarzucić im nie można.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Monitory - muszą być przykręcone do standów, a standy i tak muszą być przytwierdzone na stałe do podłogi. Z podłogówkami nie ma też problemu, szczególnie jeśli kolumna ma dodatkowy cokół, wtedy wystarczy przewiercić się i nawet na jedną śrubę centralnie przykręcić ten cokół do podłogi, albo zamontować jakieś uchwyty z dwóch stron, które blokują ruch cokołu w górę (blokują przechył kolumn). Czasem są cokoły z prześwitem na dole (Castle Knight 5 i 4), wtedy wystarczy przełożyć jakieś ramię w ten prześwit i zamocować do podłogi. Albo jakiś sposób z taśmą dwustronną. Opcji jest sporo, dla chcącego nic trudnego.

Ciężkie kolumny są niby jakąś opcją ale pchając od góry i takie można przewrócić. Nie mógłbym spać spokojnie, wiedząc, że coś takiego byłoby bez zabezpieczenia i mogłoby przygnieść dziecko. A dzieci głupich pomysłów mają więcej niż nam się wydaje...

Witam wszystkich forumowiczów

Przyszedł czas na wymianę sprzętu, do tej pory gram na Yamaha RX-V800+DVD-S830, kolumny JBL HP420, z racji że nie używam tego zestawu jako kino domowe padło na wymianę na w miarę porządny zestaw stereo. Na oku mam Marantza PM8006+ND8006 plus jakieś kolumny oczywiście, co o tym myślicie i co polecicie. salon około 25 m, muzyka głównie rock(Dire Straits, Pink Floyd) i pop(M.Jackson, Madonna) i trochę elektroniki(Jarre, Vangelis), głównie zależy mi na naturalnym brzmieniu i dobrej szczegółowości.

do tej pory byłem zadowolony z moich JBL , ale mają już 15 lat i trzeba by je wymienić, ni i nie wiem jak by zagrały z

Marantzem.

Tak, dokładnie taka rozmowa była w domu, że ciężka kolumna nie przytwierdzona sama też stwarza zagrożenie. A te wskazane to używki. U mnie rozwiązaniem było przyklejenie monitorów taśmą dwustronną do standów i dociążenie granitem. Żona się nie piekli, śpimy spokojnie, a to najważniejsze.

Dzięki chłopaki za cenne rady. Jestem Bardzo bliski kupienia castle knight 4. Jedyne co mnie zastanawia, czy nie poczekać na knight 5. Don111 możesz opowiedzieć o kolumnach knight 2/3/4/5 bardzo mało jest opinie i różnic między nimi. szczególnie między 4 i 5. 13 cm i 15 cm głośnik robi sporą różnice i przy 5 troche obawiam się że przestana grać jak monitory tylko zacznie się cięższy dźwięk z buczeniem :)

Między 13cm i 15cm nie ma dużej różnicy, tylko żeby to była jeszcze prawda w danych. Nie wiem jak oni to pomierzyli, ale o ile te 13cm jest chyba prawdziwe (normalny wymiar głośnika liczony z koszem), to 15cm w większych Knight nijak nie da się zmierzyć, chyba że bez kosza, sama średnica głośnika z zawieszeniem. Czyli w rzeczywistości głośnik jest większy i ma ok 18cm z koszem, tak jak podają inni producenci. Dla przykładu jest on większy od tego w Monitor Audio BX6 (podają 16,5cm)

Jeśli chodzi konkretnie o Knight to zbudowane są tak:

Knight 2 (podstawkowe) 18cm, bas reflex

Knight 3 13cm, linia transmisyjna

Knight 4 2x13cm, linia transmisyjna

Knight 5 2x18cm, linia transmisyjna

2-ki grają najbardziej misiowatym basem, mają dobry niższy bas a górnego mało, to ich główna wada - nie mają dobrej "motoryki" żeby zagrać szybciej, ostrzej. Niemniej w pewnych gatunkach to nie przeszkadza, brzmią "romantycznie".

Typ basu się zmienia w podłogówkach gdzie jest już linia transmisyjna. Pojawia się równiejszy bas z niskim zejściem ale i zaznaczonym górnym basem, nie jest już misiowaty a dość szybko wygasa. Nie są więc takie zaokrąglone na dole, natomiast reszta wyższego pasma jest wciąż podobna. 3-ki są niezbyt mocne, powiedziałbym że do 20m dadzą radę, 4-ki mają charakter trójek ale już wyższa moc i może zejście, podobna zwinność. 5-ki pewnie z uwagi na wielkość głośników, już się trochę wyłamują z tego schematu, pojawia się znowu zaokrąglenie znane z 2-jek + obecność mocnego górnego basu i to może stanowić pewien problem. Miałem je jakiś czas temu i drugi raz niedawno. Za pierwszym razem o ile kojarzę, grałem wtedy na Sansui, znałem wtedy tylko Knight 2, za dużo z odsłuchu 5 nie zapamiętałem, poza tym że grały podobnie fajnie. Za drugim razem odsłuch był na starszym wzmacniaczu Nad i tego basu (wyższego) właśnie nie szło zupełnie okiełznać w ok 20m pomieszczeniu, może to po części wina Nada, ale wszystko się zlewało. Z mniejszymi 4 i 3, tego nie było, jak również z niektórymi dużymi kolumnami typu Paradigm Monitor 7. Zaznaczam, że w innych warunkach i większym pomieszczeniu wrażenia mogą być inne. Coś tu nie zatrybiło. Na 25m moim zdaniem pasowałyby jeszcze 2 (3 są słabsze) i 4, może 5 przy czym basu może być za dużo. Na 35m powiedziałbym normalnie że raczej 5-ki w pierwszej kolejności i dopiero 4-ki, ale jeśli zastrzegłeś że nie lubisz nadmiaru basu, szczególnie tego który łączy się ze średnicą, to możliwe że najlepiej sprawdziłyby się właśnie 4-ki, które mają już i tak niezłą moc i są zwinne na dole, a ten bas wygasa się wciąż szybko. Te ostatnie cechy trochę tracą 5-ki. Oczywiście są osoby, którzy wolą na odwrót, wtedy dla nich lepsze będą 5-ki. Największy wpływ będzie miało jak zawsze pomieszczenie i akustyka.

Paweł a jak wypada dół Paradigm monitor 7v7 na tle Knight 4? Szybkość, różnicowanie, kontur, ilość dołu do reszty pasma? Pytam bo miałem 7 v7 i ciekaw jestem jak na ich tle wypadają te szybsze Knight czyli model 4.

7 v7 u mnie grały bardzo żwawo ale dół nie chciał być konturowy. Jak teraz słucham X14 to niby też gra to szybko ale słychać, że wzmacniacz je "goni" a przy 7 v7 jakoś tak łatwiej/naturalniej/samoistnie ta "zwinność" grania wychodziła.

-Salva Mea-

Super, zakupiłem powystawowe knight 4 w dobrej cenie.

Kable kupuje Kimber 4PR- mam nadzieję, że się dogadam za używane.

Teraz miałem zmieniać wzmacniacz ale jednak kupię źródło.

Chciałbym mieć DAC + player (flac) ale taki, żebym miał do niego pilota i może jakiś minimalny wyświetlacz żeby widać było chociaż nazwę pliku czy folderu.

Jakieś pomysły? DAC+ player nie powinien przekroczyć 1500 zł - wszystko używane, jestem fanem używanego sprzętu.

CD rotela na razie zostanie ale uczciwie powiem, że 90% moich CD to wypalone flac więc znając siebie to długo się nie zmieni więc chciałbym mieć muzykę raczej we flacach niż na półce (choć wiem że tracę dużo magii w słuchaniu muzyki, ale jednak stawiam na wygodę)

no i chciałbym uniknąc kompuetera do odtwarzania, jego obecność mnie rozprasza i zachęca, żeby zobaczyć" co na allegro" no i szumi.

Miałem przez chwilę połączenie nuforce dac80 + rotel Ra-06 + castle knight 2, to był bardzo fajny zestaw i czasami jeszcze żałuję, że się go pozbyłem. Tego nuforca można czasami trafić na massdropie za niecałe 300$, to dobre źródło, w naszych sklepach sprzedają go za ponad 3000 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.