Jump to content
IGNORED

Edifier R2730db i Magnat Sub 302a. Problem i pytania.


PeeBee83
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie.

 

Jako długoletni obserwator i czytelnik tego forum, postanowiłem się w końcu zarejestrować.

Niestety, mój pierwszy post jest też prośbą o pomoc.

Postaram się wszystko jasno przedstawić...

 

Posiadam zestaw aktywnych monitorów Edifier R2730db i subwoofer Magnat 302a. Jedno i drugie kupione niecały miesiąc temu jako nowe. Subwoofer z monitorami jest podłączony poprzez wyjście sub out. Generalnie dźwiękowo i technicznie współpracują super.

 

Jednak niepokoją mnie dwa zjawiska...

 

Pierwsze objawia się tym, że gdy używam regulacji basu +/- w Edifierze to ta sama regulacja występuje w subwooferze.

Dystrybutor Edifiera twierdzi, że to normalne zjawisko.

 

Drugie objawia się tym, że podczas włączania R2730db załącza się też Magnat ale z lekkim "pyk" w głośniku subwoofera. Taka sama sytuacja występuje podcza wyłączania zestawu z tym, że ten "pyk" jest głośniejszy.

 

Zauważyłem, że to zjawisko jest tym głośniejsze i powoduje większy wychył membrany Magnata im bardziej potencjometr volume idzie w górę na subwooferze.

Dodam, że żadne "pyk" w Edifierze nie występuje.

 

Jest to prawidłowe / dozwolone?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Witam, rowniez mam edifier r2730db i suba magnat 302a, tez mam takie "pyk". Mi sie zdaje ze edifiery po prostu tak maja, nic sie z tym nie da zrobic. Dodam ze jak wlaczam edifiery i sie wslucham to tez jest takie malutenkie "pyk". To napewno przez to te same "pyk" wystepuje na edifierze

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Wszystko ok. Kontaktowałem się z dystrybutorem i potwierdził to, że tak właśnie jest, czyli wszystko ok...

Ja zrobiłem sobie wyłącznik sygnału na kablu i już tego problemu z subem nie mam... Właściwie to z dwoma bo Edifiery pracują z dwoma 302jkami :)...

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.